Fitch: Υψηλά τα ρίσκα για την Ελλάδα
- 03/09/2016, 10:31
- SHARE
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών. Διατήρηση της αξιολόγησης της οικονομίας στο CCC.
Μόνο αισιόδοξος για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δεν εμφανίζεται ο οίκος Fitch, ο οποίος δεν αποκλείει να διαρκέσει ακόμη και ως το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στην οποία επιβεβαίωσε την αξιολόγηση CCC, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι η δεύτερη αξιολόγηση πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2016 (αρχές Οκτωβρίου), χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας ως το πιο δύσκολο κομμάτι και τα ρίσκα υλοποίησης να είναι ακόμη πιο μεγάλα.
Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «μαξιλάρια ρευστότητας» (μετρητά, repos αλλά και μέσω καθυστέρησης στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα) προκειμένουν να αντέξει ακόμη και ως το β’ τρίμηνο του 2017, χωρίς να λάβει τις δόσεις που έχουν προγραμματιστεί έως τότε.
Σύμφωνα με τον οίκο, σημαντικό «κλειδί» θεωρείται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων αλλά και για συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ακόμη, εκτιμά ότι, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτοί που έχουν τεθεί για το 2017 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ) και το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).
Ανάπτυξη και έλλειμμα
Ο οίκος θωρεί ότι για το 2016 μπορεί να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης -0,5%, ο οποίος είναι δυνατόν να ενισχυθεί στο 1,8% το 2017, εάν παράλληλα υπάρξει και βελτίωση στην κατανάλωση. Ωστόσο, αναμένει υποχώρηση της ανεργίας στο 21,9% το 2018, χαρακτηρίζοντάς την ως τη υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Από την άλλλη, ο οίκος αναμένει μικρά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών τόσο φέτος όσο και το 2017, ενώ το χρέος θα παραμείνει κοντά στο 130% έως και το τέλος του 2016.
Κόκκινα Δάνεια
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Fitch συμφωνεί με όλους εκείνους που θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς φθάνουν στο 45% των συνολικών δανειακών χορηγήσεων.