Fitch: Πλήγμα 160 δισ. στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος – Έρχεται λιτότητα

Fitch: Πλήγμα 160 δισ. στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος – Έρχεται λιτότητα
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι απώλειες θα πλήξουν τα κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών και θα αποκλείσουν μεταφορές προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις

Αντιμέτωπες με παρατεταμένες απώλειες ως αποτέλεσμα των υψηλότερων δαπανών για τόκους στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών θα έλθουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μέλη του Ευρωσυστήματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει σε νέα έκθεση η Fitch Ratings.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τoν αμερικανικό οίκο, οι συνολικές ζημίες θα ξεπεράσουν τα 160 δισ. ευρώ (με μέσο όρο 0,2% του ΑΕΠ ετησίως) την περίοδο 2024-2028 προ προβλέψεων, αποθεματικών και φόρων. Οι απώλειες θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο πολιτικής της και ο ισολογισμός συρρικνώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι απώλειες θα πλήξουν τα κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών και θα αποκλείσουν μεταφορές προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Fitch δεν αναμένει επί του παρόντος άμεσες επιπτώσεις από τις απώλειες του Ευρωσυστήματος. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες εθνικές κεντρικές τράπεζες, η Bundesbank (BBK) –η οποία εξάντλησε τις υπόλοιπες προβλέψεις της έναντι του κινδύνου το 2023– και η Banque de France (BdF) θα πληγούν περισσότερο.

Η Fitch δεν αναμένει ότι τα κέρδη και οι ζημίες θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Οι κίνδυνοι για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής από τις επίμονες απώλειες μειώνονται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να χρειαστεί να τις ανακεφαλαιοποιήσουν. Εκτιμάται ότι οι τέσσερις ΕθνΚΤ και το Ευρωσύστημα ως σύνολο θα πρέπει να διατηρήσουν θετικά τα καθαρά ίδια κεφάλαια και να μεταφέρουν ζημίες.

Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν υποστεί ζημίες αποτίμησης έως και 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης από ομόλογα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του QE, αλλά αυτές οι ζημίες θα αναγνωριστούν μόνο εάν οι τίτλοι χρέους πωληθούν πριν από τη λήξη.

Η ζημία για τις εθνικές τους κυβερνήσεις είναι πιθανό να περιοριστεί στη συνεισφορά του προϋπολογισμού των ΕθνΚΤ, η οποία ενισχύθηκε στην εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης. Η συνεισφορά ήταν κατά μέσο όρο 0,1%-0,2% του ΑΕΠ ετησίως για τις τέσσερις μεγαλύτερες ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος την περίοδο 2009-2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: