Fitch: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Aνάκαμψη κερδοφορίας το 2022
- 08/12/2021, 09:28
- SHARE
Σαφές μήνυμα ότι υπάρχει βελτίωση σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών απέστειλε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχει ζήτημα σε σχέση με την κερδοφορία τους και τη βιωσιμότητα των εσόδων τους, που εκτιμάται πως θα ανακάμψουν το 2022.
Ειδικότερα, σαφής είναι η προσπάθεια εξυγίανσης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν καταχωρίσει στον ισολογισμό τους τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα, χάρη και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της κυβέρνησης «Ηρακλής ΙΙ».
Οι εισροές επισφαλών δανείων εξαιτίας της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και θα συνεχίσουν να υφίστανται κίνδυνοι που σχετίζονται με δανειολήπτες οι οποίοι εξακολουθούν να επωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα (το 6% των ακαθάριστων δανείων ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» στα τέλη Ιουνίου 2021).
Η νέα νομοθεσία για την αφερεγγυότητα, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και τα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις των τραπεζών και των servicers.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο κλάδος θα διατηρήσει τα κεφαλαιακά του αποθέματα καθώς οι ενέργειες ενίσχυσης (π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου μέσω κερδών θα αντισταθμίσουν τις επικείμενες ζημίες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις.
Από την άλλη, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον οίκο, η κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022, μετά τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 λόγω των τιτλοποιήσεων. Αν μη τι άλλο, η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και η συγκράτηση του κόστους θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών.
Πρόβλημα θα συνεχίσουν να αποτελούν τα κόκκινα δάνεια που εύλογα δεν αποδίδουν τόκους, ωστόσο αναμένεται επέκταση της πίστης με τη χορήγηση νέων δανείων χάρη και στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, λέει η Fitch, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες παρουσιάζουν χαμηλή διαρθρωτική κερδοφορία και ως εκ τούτου είναι εκ των ων ουκ άνευ η αλλαγή των επιχειρηματικών τους μοντέλων.