Φώφη Γεννημάτα στο Fortune: To ΚΙΝΑΛ δεν είναι δεκανίκι κανενός – Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες
- 01/07/2019, 10:18
- SHARE
Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου
Έχοντας μπει στη τελική ευθεία για τις εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στις 7 Ιουλίου, τα κόμματα διατυπώνουν πλέον τις τελικές τους θέσεις, λίγο πριν τη κάλπη. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της προεκλογικής περιόδου, καθώς στην πολιτική ατζέντα κυριαρχεί η συζήτηση για τον μετεκλογικό του ρόλο, ιδίως αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ένα 7,72% στο Κίνημα Αλλαγής, εκλογική επίδοση που εδραίωσε το κόμμα στην τρίτη θέση, μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή για πρώτη φορά μετά το 2012. Το ποσοστό αυτό είναι μια νέα αφετηρία για το κόμμα που φιλοδοξεί, όπως δηλώνουν τα στελέχη του, να αποτελέσει τον κορμό για την ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης και τον καταλύτη για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Κοιτάμε ψηλά. Ζητάμε την ισχυρή εντολή, την ψήφο των πολιτών για να εγγυηθούμε τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία μας. Να αποτελέσουμε το αντίβαρο τόσο απέναντι στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία της δεξιάς, όσο και απέναντι στον αχαλίνωτο λαϊκισμό του Σύριζα» αναφέρει στο FortuneGreece.com η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επαναλαμβάνει ότι το κόμμα της θα «εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την δημοκρατική ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα», ενώ παρουσιάζει τις θέσεις της, όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, στην οικονομία και στην ανάπτυξη.
Τέλος εξομολογείται πώς δεν είναι εύκολο να συνδυάζεις «τον πολιτικό σου ρόλο μ’ αυτόν της συζύγου και της μητέρας» και πώς είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ερώτηση: Κυρία Γεννηματά, έχετε υποστηρίξει ότι η νέα γενιά επιχειρηματιών είναι η «μαγιά» που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Ποιο είναι το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την ενίσχυσή της και ποιες είναι οι συνέργειες που απαιτούνται για να γίνει πράξη;
Πιστεύω στην υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Αυτή που δεν φοβάται να σταθεί ανταγωνιστικά στις προκλήσεις των διεθνών αγορών. Η κρίση μας έκανε σοφότερους. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό μας σύστημα. Οι δεσμεύσεις μας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων περιγράφονται αναλυτικά στο «Σχέδιο Ελλάδα», το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας.
Αφορούν το νέο, αντιγραφειοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, τη μείωση των φόρων, την επέκταση των ΣΔΙΤ, το νέο πλαίσιο για την ψηφιακή εποχή, την αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Μέσα από το πρόγραμμα μας, δίνουμε κίνητρα, διευκολύνουμε τις επενδύσεις, αλλά παράλληλα είναι ώρα και οι επιχειρήσεις να πάρουν πρωτοβουλίες. Στηρίζουμε στοχευμένα τη νεανική επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένα μέτρα όπως την απαλλαγή τους, στο ξεκίνημα τους, για τρία χρόνια από φόρους και εισφορές και τη δωρεάν γη στους νέους αγρότες. Πρέπει να συνεργαστούμε κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, που κινητοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Μια σχέση που καθιστά την Ελλάδα ελκυστική χώρα για επενδύσεις, αλλά και απαιτεί σταθερούς κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.
Έχετε προτείνει μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% μέσα σε 3 χρόνια. Πρόκειται για μια πιο δραστική μείωση από αυτή που προτείνει η τωρινή κυβέρνηση (25% έως το 2022). Είναι εφικτή μια τέτοια μείωση και ποιοι είναι οι άξονες στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προωθείτε;
Όταν η δραστική μείωση των φόρων εντάσσεται σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο στηρίζεται απ’ όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις, τότε η επίπτωση τους στην ανάπτυξη είναι σημαντική, και τα δημοσιονομικά έσοδα καθιστούν απόλυτα εφικτό το μέτρο. Μόνη της η μείωση των φόρων δεν θα φέρει υποχρεωτικά ισχυρή ανάπτυξη. Πέρα από την μείωση τις φορολογίας μας ενδιαφέρει να γίνουν βιώσιμες οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στις νέες συνθήκες. Με ειδικά κίνητρα για συνενώσεις, για πρόσληψη και κατάρτιση των εργαζομένων, με στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Και βέβαια δίνουμε δεύτερη ευκαιρία σε όσους Μικρομεσαίους πτώχευσαν χωρίς δόλο και διευκολύνουμε την ένταξή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Γιατί πιστεύετε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και σημειώνει χαμηλές πτήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα (58η μεταξύ 63 χωρών στην εφετινή κατάταξη του ΙMD World Competitiveness Center); Πώς θα έρθουν επιτέλους ξένες επενδύσεις στη χώρα;
Οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές του κ. Τσίπρα βύθισαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η υπερφορολόγηση, η εχθρική αντιμετώπιση προς τους επενδυτές, η γραφειοκρατία, οι υψηλές εισφορές, η κατάσταση της δικαιοσύνης και κυρίως η παράταση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία λειτουργούν ως μεγάλα αντικίνητρα για τις επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Για να έρθουν ξένες επενδύσεις χρειάζεται η αλλαγή πολιτικής στη χώρα, η δημιουργία κλίματος πολιτικής σταθερότητας, η μείωση των στόχων για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, και οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Γι’ αυτά είμαστε αποφασισμένοι.
Στόχος της ΝΔ είναι να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2% κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Πιστεύετε ότι είναι εφικτά αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης; Ποια είναι η δική σας θέση;
Η μεγάλη διαφωνία μας με την Ν.Δ. δεν έγκειται στο ύψος των στόχων. Θεωρώ ότι η παράταξη αυτή δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη. Στηρίζονται μόνο στην μείωση των φόρων. Αλλά αυτή δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην στην ανάπτυξη και το κυριότερο δεν αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και σε διεύρυνση των ανισοτήτων. Για μας η ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Να υπάρχει η βεβαιότητα σε όλους ότι θα ωφεληθούν και αυτοί, από την κοινή προσπάθεια στην οικονομία.
Είστε διατεθειμένοι να «βάλετε πλάτη» στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;
Ναι είναι σαφές. Στο πλαίσιο της αρχής μας για Εθνική Συνεννόηση το εννοούμε απόλυτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να βγει η «θηλιά» των υπερπλεονασμάτων από τον λαιμό της χώρας. Να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Υπενθυμίζω, ότι εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, μιλήσαμε πρώτοι από το τέλος του 2016, για την ανάγκη μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Όταν από την άλλη πλευρά, Σύριζα και Ν.Δ., στηρίζουν απόλυτα τις «δεσμεύσεις» προς τους δανειστές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση προεκλογικά για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας και της ασφάλισης. Ποια είναι η θέση σας;
Ευθύνη της πολιτείας είναι η παροχή ποιοτικών και καθολικών υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης στους πολίτες. Θέλουμε ένα ισχυρό και αναγεννημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εμείς το δημιουργήσαμε από το μηδέν , ξέρουμε και μπορούμε. Ο ΕΟΠΥΥ, ο διαχειριστής του δημόσιου χρήματος και των εισφορών των ασφαλισμένων, μπορεί να αξιοποιεί στα δημόσια δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας και τις δυνατότητες του πιστοποιημένου Ιδιωτικού τομέα. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις εξαγγελίες της Ν.Δ. για την παράδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι είναι η απαράδεκτη πολιτική του Σύριζα, που οδήγησε στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και επέτρεψε να ανοίξει ο δρόμος για αυτές τις απαράδεκτες λογικές. Αυτή που οδήγησε και στην αύξηση κατά 40% των δαπανών των πολιτών για ιδιωτική υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησε στην πράξη το ΕΣΥ. Όσο για την Ασφάλιση, δίνουμε βάρος σ’ ένα δίκαιο, βιώσιμο, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που σέβεται την ανταποδοτικότητα των εισφορών.
Χαρακτηρίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις Ευρωεκλογές, ως «τον καλύτερο χορηγό της ΝΔ». Πώς ακριβώς το εννοείτε;
Η πολιτική του κ. Τσίπρα οδήγησε στην επικράτηση της Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Δημιούργησε όλο αυτό το κύμα της αγανάκτησης και απογοήτευσης του κόσμου, που εκφράστηκε με ψήφο στο δεύτερο κόμμα, τη Ν.Δ. Για μας δεν υπάρχει στρατηγική «ίσων αποστάσεων». Ο Σύριζα με την πολιτική του αναδείχθηκε ως η νέα δεξιά. Η Ν.Δ. έρχεται τώρα με τις γνωστές, παλιές, συντηρητικές συνταγές. Είμαστε απέναντι και στους δύο. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι είτε ψηφίσει κάποιος τον κ. Τσίπρα είτε τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος «βγαίνει» ο Καραμανλής και στοιχεία της πολιτικής της περιόδου 2004-2009. Αυτή που μας οδήγησε στην κρίση και στα Μνημόνια. Αυτή που τόσα χρόνια επιχειρεί να ξεπλύνει ο κ. Τσίπρας και στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς εκφράζουμε κάτι το τελείως διαφορετικό. Είμαστε η προοδευτική δύναμη στο πολιτικό σύστημα και παραμένουν σταθεροί στον αυτόνομο λόγο και στην αυτόνομη πορεία μας.
Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης για το Κίνημα Αλλαγής στις 07 Ιουλίου;
Κοιτάμε ψηλά. Ζητάμε την ισχυρή εντολή, την ψήφο των πολιτών για να εγγυηθούμε τις προοδευτικές λύσεις, που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία μας. Για να εγγυηθούμε τόσο την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και τη διασφάλιση των δυνατοτήτων και των κατακτήσεων του λαού μας. Να εγγυηθούμε τα εργασιακά δικαιώματα, το Κοινωνικό Κράτος, τα δημόσια αγαθά, τον Εθνικό πλούτο, τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους μας. Να αποτελέσουμε το αντίβαρο τόσο απέναντι στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία της δεξιάς, όσο και απέναντι στον αχαλίνωτο λαϊκισμό του Σύριζα.
Στις Ευρωεκλογές, το Κίνημα Αλλαγής πήρε την τρίτη θέση. Τί διαφορετικό έχετε να πείτε εν όψει των Εθνικών Εκλογών, σε όσους δεν σας στήριξαν στις Ευρωεκλογές;
Το Κίνημα Αλλαγής βγήκε ενισχυμένο στις Ευρωεκλογές. Αναδείχθηκε η τρίτη δύναμη αυξάνοντας τις δυνάμεις του, σε μια αναμέτρηση ακραίας πόλωσης. Θέλω να απευθυνθώ στους προοδευτικούς πολίτες. Σ’ αυτούς που απογοητεύθηκαν από τον Σύριζα, αλλά και σ’ αυτούς που ψήφισαν Ν.Δ. μόνο και μόνο για να φύγει ο Σύριζα. Επικαλούμαστε την λογική τους για μια ψήφο που αποδυναμώνει τον Σύριζα και ταυτόχρονα αποτελεί δυνατό αντίβαρο στη δεξιά. Τους ζητάω να μην παραδώσουν την πολύτιμη προοδευτική ταυτότητά τους. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής.
Τι σκοπεύετε να κάνετε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος;
Έχουμε ξεκαθαρίσει την αυτόνομη πορεία μας, αλλά και ότι δεν θ’ αφήσουμε την χώρα να μπει σε νέες περιπέτειες. Θα εξασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση τη δημοκρατική ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη τα εσκαμμένα. Ένα θεμιτό στόχο του να διεκδικεί την αυτοδυναμία, τον μετατρέπει σε ωμό εκβιασμό. Μητσοτάκης ή χάος, μας είπε. Απειλεί τον Ελληνικό λαό με το όπλο του κ. Τσίπρα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός. Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για την εθνική συνεννόηση, στα μεγάλα εθνικά θέματα, στον εκλογικό Νόμο, την Συνταγματική Αναθεώρηση, στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για ν’ αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας, στην πραγματοποίηση προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Παρά τις απώλειες που σημείωσαν τα δύο μεγαλύτερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες), η νέα Ευρωβουλή παραμένει ευρωπαϊκή, με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να μη σημειώνουν αρκετά μεγάλη νίκη, ώστε να θέσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα υπό κίνδυνο. Πώς βλέπετε τους συσχετισμούς στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και πόσο πιο δύσκολη γίνεται, λόγω του κατακερματισμού, η λήψη αποφάσεων;
Πράγματι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό. Αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί. Είναι η ώρα για αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγεσίας στην Ευρώπη. Να δοθεί τέλος στις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας. Να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κοινωνική πολιτική, να διασφαλίσουμε την πραγματική σύγκλιση και την ανοιχτή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις. Πιστεύω ότι επιβάλλεται η δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής πλειοψηφίας. Με την συμφωνία για τον Φράνς Τίμερμανς στην Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουμε γυναίκες επικεφαλής ισχυρών κομμάτων καθώς και πρωθυπουργούς. Είστε η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο είναι αυτό για σας;
Είναι δύσκολο να συνδυάζεις τον πολιτικό σου ρόλο μ’ αυτόν της συζύγου και της μητέρας. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις τη δυσπιστία ή την προσπάθεια απαξίωσης, επειδή είσαι γυναίκα. Αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες. Δεν με έκαμψαν, δεν με κάμπτουν.
Το θέμα όμως είναι ν’ αυξήσουμε τη συμμετοχή συνολικά των γυναικών – και ιδίως των νέων γυναικών – στα κοινά. Χρήσιμες είναι οι «ποσοστώσεις», αλλά δεν αρκούν. Δεν μπορεί να μείνουμε σε αυτά. Χρειάζεται να επιμείνουμε σε πολιτικές και μέτρα που κατοχυρώνουν την ισότιμη θέση των γυναικών στην κοινωνία και συμφιλιώνουν την οικογένεια με την επαγγελματική ζωή. Χωρίς να δεχόμαστε διακρίσεις. Κάθε είδους και μορφής….