Φώφη Γεννηματά: Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και με τη βούλα του Εurogroup
- 22/06/2018, 16:15
- SHARE
Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθαρές και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, δυστυχώς όχι αυτή που περιγράφει η κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού παραμένει με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και με τη βούλα του Εurogroup, και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος έτσι όπως έλεγε όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση. Παραμένουν οι δεσμεύσεις για τον ελληνικό λαό και της επιχειρήσεις, με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Παραμένει η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και παραμένει η ενισχυμένη επιτροπεία. Την ίδια στιγμή τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον», σχολίασε αιχμηρά η Φώφη Γεννηματά για όσα αποφάσισε χθες το Eurogroup.
Μάλιστα, πογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθαρές και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί, έχει δυνατότητες, έχει δυνάμεις, αρκεί να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο σχέδιο, ένα σχέδιο με ευρύτερη συναίνεση. Να γίνει δηλαδή το αυτονόητο, αυτό που έκαναν όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και κρίση. Να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου γύρω από ένα σχέδιο που θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται λοιπόν μια προοδευτική αλλαγή, μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα τις κινητοποιήσει, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους και τις αγορές, θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συνοχή. Χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αναδείξει την εθνική συνεννόηση και θα βάλει ένα τέλος στο διχασμό που υπάρχει στη χώρα γύρω από το χειρισμό εθνικών θεμάτων».
Σύμφωνα με την ίδια, αυτά που μένουν είναι:
-η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup
-η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060
-οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο
-η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας
Όσο για το χρέος, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για την ελάφρυνση του καθώς, όπως είπε, «συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον. Η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030». Κατέληξε αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάλι να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των δανειστών».