Φον ντερ Λάιεν: 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη από τους φόρους στα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος
- 14/09/2022, 10:53
- SHARE
Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν σταματά σε τίποτε και έπρεπε η Ευρώπη να τον είχε σταθμίσει σωστότερα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προς την εξοικονόμηση και την ποικιλία πηγών.
«Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε», είπε με ένταση στη φωνή της απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγοράς μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον», παραδέχθηκε κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η κα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ιταλίας.
«Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε. «Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.
«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός.
Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου ώστε να χτιστεί μια αγορά υδρογόνου στην Ευρώπη, προς όφελος και των καταναλωτών και του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας.
«Η ΕΕ θα στηρίξει και την ανόρθωση της οικονομίας και άλλων τομέων της καθημερινότητας στην Ουκρανία: Δεσμεύουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των σχολείων της Ουκρανία», ανήγγειλε.
«Δε θα στηρίξουμε μόνο οικονομικά την Ουκρανία αλλά και θα τη βοηθήσουμε να πραγματώσει όλες τις σπουδαίες δυνατότητες», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιότητα των εξαγωγών της χώρας. «Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για εύκολη είσοδο στην κοινή αγορά της Ευρώπη», τόνισε ακόμη, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στο Κίεβο εντός της ημέρας για συνεργασία με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη
«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.
«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες μας».