Φον ντερ Λάιεν: Οι 10 άξονες της Κομισιόν για το μεταναστευτικό της ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Οι 10 άξονες της Κομισιόν για το μεταναστευτικό της ΕΕ
European Commission President Ursula von der Leyen makes a statement in Brussels on April 27, 2022, following the decision by Russian energy giant Gazprom to halt gas shipments to Poland and Bulgaria in Moscow's latest use of gas as a weapon in the conflict in Ukraine. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / POOL / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες οι παράτυπες αφίξεις έχουν καταστεί μείζον πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της μέτρα για την αυστηροποίηση της στάσης της ΕΕ στο μεταναστευτικό, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις των κυβερνήσεων όλου του μπλοκ, για τις οποίες οι παράτυπες αφίξεις έχουν καταστεί μείζον πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα ασφάλειας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώνονται για να συζητήσουν το μεταναστευτικό στις 17-18 Οκτωβρίου ότι η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει 10 ζητήματα για να βοηθήσει τις 27 χώρες του μπλοκ να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές προκλήσεις.

«Κατά την προσεχή εντολή, η Επιτροπή θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι θα παραμείνουμε δίκαιοι και σταθεροί στο θέμα της μετανάστευσης, αντιμετωπίζοντας αυτό που όλοι συμφωνούμε ότι αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση», έγραψε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η νέα θητεία της Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.

Οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι ήταν λιγότεροι από το ένα τρίτο του 1 εκατομμυρίου ατόμων που ήταν στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Ωστόσο, το μεταναστευτικό παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που επηρεάζει τις εκλογές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τροφοδοτεί το ακροδεξιό κλίμα των ψηφοφόρων.

Η Γερμανία, που φοβάται τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης κατά της παράτυπης μετανάστευσης ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, έχει εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους με όλους τους γείτονές της, αναστέλλοντας την ελευθερία της ζώνης Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.Η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβενία έχουν επίσης εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους.

Η Πολωνία, στην οποία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάιο, θέλει να αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που περνούν από τη ρωσοκρατούμενη Λευκορωσία, μια κίνηση που πολλοί θεωρούν παραβίαση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Αντιμέτωπη με τους μετανάστες που σπρώχνονται στα σύνορα από τη Ρωσία, η Φινλανδία ανέστειλε τα εν λόγω δικαιώματα ασύλου τον Ιούλιο.

Οι βλέψεις της Κομισιόν

Η ΕΕ συμφώνησε τον Μάιο σε ένα νέο σύνολο κανόνων και διαδικασιών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, το λεγόμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, αλλά η πλήρης εφαρμογή του δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2026, αφήνοντας το μπλοκ σε μια περίπλοκη μεταβατική περίοδο.

Στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του συμφώνου, ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν καλύτερα τα συστήματα καταγραφής και υποδοχής τους.

Θα βοηθούσε με τις διαδικασίες ασύλου των υποθέσεων ασφαλείας και των καταχρηστικών ή αβάσιμων αιτήσεων ασύλου στα σύνορα και θα έκλεινε τα κενά μεταξύ των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής, είπε.

Πρότεινε επίσης τη σύναψη περισσότερων συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή μέσω των οποίων διέρχονται οι μετανάστες για να τους σταματήσουν εκεί, παρόμοια με τις συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία, την Τυνησία ή τη Λιβύη, οι κυβερνήσεις των οποίων λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ για τον περιορισμό των παράνομων διελεύσεων και της λαθραίας διακίνησης.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και το Μάλι ως χώρες με τις οποίες θα πρέπει να συνεργαστεί η ΕΕ.

Σε μια πολιτική στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πρότεινε οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ να στέλνονται σε «κόμβους επιστροφής» σε χώρες εκτός ΕΕ, με τις οποίες το μπλοκ θα συνάπτει συμφωνίες.

«Θα πρέπει να διερευνήσουμε πιθανούς τρόπους προόδου όσον αφορά την ιδέα της ανάπτυξης κόμβων επιστροφής εκτός της ΕΕ, ιδίως ενόψει μιας νέας νομοθετικής πρότασης για τις επιστροφές», έγραψε στην επιστολή της.

Ανέφερε ως πιθανό μοντέλο μια συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία μπορεί να στέλνει έως 36.000 παράτυπους μετανάστες ετησίως σε δύο εγκαταστάσεις στην Αλβανία, όπου θα περιμένουν την απέλασή τους. Το πρώτο ιταλικό πλοίο που μετέφερε μετανάστες στην Αλβανία αναχώρησε τη Δευτέρα.

Η πολιτική της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές θα επανεξεταστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες που απελαύνονται από μια χώρα της ΕΕ δεν μετακινούνται απλώς σε άλλη για να αποφύγουν την απέλαση. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότεροι κανόνες για τα άτομα που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com