Φοροδιαφυγή: Στη «μάχη» όλα τα μέσα, ψηφιακά, ελεγκτές και ΔΟΥ

Φοροδιαφυγή: Στη «μάχη» όλα τα μέσα, ψηφιακά, ελεγκτές και ΔΟΥ
Photo: pixabay.com
Στο μικροσκόπιο φορολογούμενοι με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα νησιά.

Με εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και νέα εργαλεία για την καθοδήγηση των φορολογούμενων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει σε αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την είσπραξη φόρων.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ και οι κυρώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και οδηγούν σε εντατικοποίηση της προσπάθειας προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών, να επιλυθεί το πρόβλημα της απόκρυψης εισοδημάτων και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενισχύεται με νέα εργαλεία και εντατικοποιεί τους ελέγχους σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Έτσι, ενισχύονται οι έλεγχοι σε νησιά και τουριστικές περιοχές, με τα συνεργεία των ελεγκτών να επιβάλλουν κυρώσεις σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν κόβουν αποδείξεις ή δεν τις διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ. Ας σημειωθεί ότι αν και το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές -και άρα την ΑΑΔΕ- είναι σε εξέλιξη υφίσταται εδώ κι ένα χρόνο η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα τα συνεργεία των ελεγκτών να είναι σε θέση να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τους παραβάτες. Ήδη έχουν πυκνώσει τα πρόστιμα και απ’ ότι φαίνεται οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό ενώ οι ελεγκτές εξοπλίζονται με ψηφιακά μέσα που τους διευκολύνουν στην αποκάλυψη τυχόν παραβάσεων επί τόπου. Υπενθυμίζεται ότι με την ηλεκτρονική εφαρμογή «Έλεγχος Live» στα τάμπλετ τους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να πραγματοποιούν τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις. Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς με επίκεντρο επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, φέτος προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων, ήτοι 19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται στοχευμένοι έλεγχοι για ΦΠΑ, έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες και έλεγχοι εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων. Ας σημειωθεί ότι για όσους εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» από δύο έως και δέκα ημέρες και στις περιπτώσεις χρήσης βίας από τους επιχειρηματίες προς τους ελεγκτές επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Εντωμεταξύ, προωθείται αλλαγή της δομής των κατά τόπους εφοριών, με ταυτόχρονη σύσταση νέων υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να επιταχύνεται η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων με ψηφιακό τρόπο κεντρικά. Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αλλάζει το μοντέλο της φορολογικής διοίκησης από το 2024 ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα εισοδήματα 3,8 εκατ. φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των μηχανισμών ελέγχου της ΑΑΔΕ τίθενται οι φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εξάλλου, διαπιστώνεται ότι μόνο 18,3% των φορολογούμενων ή 1.211.990 πολίτες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ενώ από 10.000 έως 20.000 ευρώ δηλώνει το 24,8% ή 1.635.747 πολίτες. Επομένως διερευνάται εάν πράγματι έχουν χαμηλά εισοδήματα 3,8 εκατ. φορολογούμενοι που δήλωσαν μέχρι 10.000 ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 36,6% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ είναι σε θέση να συλλέγει στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως κινήσεις λογαριασμών και χρήσεις καρτών και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η διασταύρωση και επεξεργασία τους σε συνδυασμό με της δηλώσεις εισοδήματος να οδηγήσει σε αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: