Φορολογία και ιλιγγιώδεις τιμές κρατούν πολλά σπίτια στο Λονδίνο απούλητα

Φορολογία και ιλιγγιώδεις τιμές κρατούν πολλά σπίτια στο Λονδίνο απούλητα

Οι ξένοι δεν δείχνουν πλέον το ίδιο ενδιαφέρον για τα πανάκριβα λονδρέζικα ακίνητα.

Οι τιμές έχουν πιάσει ταβάνι και η φορολογία μεταβιβάσεων είναι τόσο υψηλή, όπου το άλλοτε ελκυστικό Λονδίνο δεν προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον σε όσους επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν πολυτελή ακίνητα.

Η πανάκριβη περιοχή Nine Elms της βρετανικής πρωτεύουσας βλέπει τον τελευταίο χρόνο το ενδιαφέρον να πέφτει. Σχεδόν το 30% των νέων ακινήτων στην περιοχή βρίσκεται στην αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στοιχείων για την αγορά ακινήτων, Londres. Το αντίστοιχο ποσοστό στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου ανέρχεται σε 12%.

Ο Χεμάντ Κότακ, αναλυτής της Green Street Advisors, δηλώνει ότι η ζήτηση των ξένων που έδωσαν ώθηση στη μεσιτική αγορά τα προηγούμενα χρόνια, έχει μειωθεί αισθητά. Από την άλλη πλευρά, ο Κόταν τονίζει ότι οι Βρετανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν τεράστια ποσά για ένα μόνο ακίνητο, ειδικά μετά την προσμονή για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε στερλίνες.

 

Οι κατασκευαστές στην περιοχή Nine Elms σχεδιάζουν να αναγείρουν εκεί 18.000 σπίτια. Για τον λόγο αυτόν έκαναν περιοδεία σε χώρες από την Κίνα έως τη Σιγκαπούρη προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα. Οι τιμές των ακινήτων αυτών ξεκινούν από τις 495.000 στερλίνες (762.000 δολάρια) για ένα στούντιο και φτάνουν τα 30 εκατ. στερλίνες για ένα ρετιρέ.

Καθώς η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχει προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα έχει ενισχυθεί από τον Απρίλιο κατά 8% έναντι του κινεζικού γουάν και άλλο τόσο έναντι του δολαρίου της Σιγκαπούρης.

Τώρα οι επενδυτές που έδωσαν προκαταβολές πριν από δύο ή τρία χρόνια πρέπει να βρουν να πουλήσουν αλλού τα συμβόλαια που έχουν συνάψει, πριν να τους παραδοθούν οι κατοικίες, για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο μεταβίβασης, σύμφωνα με τον Μαγιάντ Ρασάμ ο οποίος είναι μεσίτης της Mutual Finance.