Φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις στην Έρευνα: Το σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Φορολογικά  κίνητρα και επενδύσεις στην Έρευνα: Το σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Photo: pixabay.com
Η κυβέρνηση παρουσιάζει νέο σχέδιο νόμου με φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις υπερεκπτώσεις σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έως 315%.

Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματιστούν, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς

Το νομοσχέδιο προσφέρει σημαντικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τη δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας και μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν από συνεργασίες ή μετασχηματισμούς. Επιπλέον, προβλέπεται κλιμάκωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος με βάση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και απαλλαγή του φόρου υπεραξίας σε επίπεδο μετόχων.

Ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση των φορολογικών εκπτώσεων για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) έως και 315%, από το 200% που ισχύει σήμερα. Αυτά τα κίνητρα στοχεύουν στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και startups, ενισχύοντας τη σύνδεση της αγοράς με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα κίνητρα για Angel Investors

Για τους angel investors, το νομοσχέδιο αυξάνει το ανώτατο όριο επένδυσης σε startups, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Ο στόχος είναι η δημιουργία επενδυτικών σχημάτων με έδρα την Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας.

Αλλαγές στις ευρεσιτεχνίες

Τέλος, το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στα κίνητρα για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών, με επέκταση της απαλλαγής φόρου για κέρδη που προκύπτουν από την εμπορική εκμετάλλευση πατεντών.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, η κυβέρνηση στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: