Φορολογικές δηλώσεις – Απάντηση ΕΦΕΕΑ: Κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς προβλήματα

Φορολογικές δηλώσεις – Απάντηση ΕΦΕΕΑ: Κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς προβλήματα
Photo: pixabay.com
Τι τονίζει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι οποίες βγήκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνέχεια των διαμαρτυριών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών για τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων απαντά η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Η ΕΦΕΕΑ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κάθε χρονιά από το 2014 οι μάχιμοι λογιστές διαμαρτύρονται για «τις απαράδεκτες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και την αβελτηρία της εκάστου πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, του συναρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε (πρώην ΓΓΔΕ)». Επισημαίνει επίσης ότι έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως ο κλάδος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα δέχονται πολύπλευρη επίθεση, καθώς και ότι μέσω συναντήσεων με τους αρμόδιους έχει εκφράσει τα προβληματικά σημεία και έχει προτείνει λύσεις που απορρίφθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά πανελλαδική κινητοποίηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και διεκδικεί:

1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.
2. myDATA: Αποστολή στην Α.Α.Δ.Ε μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.
3. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.
4. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα » των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ. Ανάκληση της απόφασης 1020/24.
5. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.
6. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος, Παύλος Αποστόλου, και η Γενική Γραμματέας, Αναστασία Αναστασίου:

«Μια επιβαλλόμενη απάντηση στον κ. Χατζηδάκη και στην ΑΑΔΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και η ΑΑΔΕ απαντώντας σε επιστολή της ΠΟΦΕΕ, που, απλά περιέγραφε τις δυσλειτουργίες της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις και δεν αμφισβητούσε στο παραμικρό την κυβερνητική πολιτική, εξαπέλυσαν επίθεση, λοιδορώντας και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων σκληρά εργαζομένων επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών. Είναι φανερό ότι στην εφαρμοζόμενη πολιτική τους, ούτε τις ελάχιστες παρατηρήσεις των μέχρι τώρα «συνεργατών» τους δεν μπορούν να ανεχτούν!

Εδώ και καιρό η ένωσή μας έχει θέσει στις συναντήσεις, με αρμοδίους, θέματα που μας απασχολούν, έχει προτείνει λύσεις, αλλά απορρίφτηκαν συλλήβδην, με την αιτιολογία «η πολιτική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, δεν αλλάζει».

Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Χατζηδάκης, καλούσε τον κλάδο να αναλάβει τις ευθύνες του (!) βάζοντας μάλιστα και στοιχήματα ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων!

Ο ίδιος και οι Υπηρεσίες τις οποίες ελέγχει και εποπτεύει, όμως δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους μιας και αδιαφορούν εδώ και χρόνια να οργανώσουν, προγραμματίσουν και υλοποιήσουν με στοιχειώδη επάρκεια τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αλαζονεία τους.

Είναι προφανές ότι αυτές οι δημόσιες αλαζονικές και υβριστικές για τον κλάδο δηλώσεις, στοιχειοθετούν ευθεία επίθεση στους λογιστές με προφανή σκοπό να αποσείσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες με πράξεις και παραλείψεις.

Στις σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι του «κάνει εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος» αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις και λάθη στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις οι οποίες σημειωτέον είναι καθεστώς από το 2014!

Να τον πληροφορήσουμε (γιατί κάνει πως δεν γνωρίζει), ότι κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρουσιάζονται και η αποκλειστική ευθύνη για αυτά ανήκει στον ίδιο και τους προκάτοχους του.

Ας πληροφορηθεί ότι από το 2014 κάθε χρονιά οι μάχιμοι λογιστές διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και την αβελτηρία της εκάστου πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, του συναρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε (πρώην ΓΓΔΕ).

Κανενός είδους σοβαρότητα και καμία υπευθυνότητα δεν ανιχνεύεται στις πρακτικές και τη λογική του κ. υπουργού και του κ. Διοικητή.

Οι αναφορές περί «δημιουργίας εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων» είναι απαράδεκτος εμπαιγμός και επαίσχυντη κοροϊδία που δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά από το λογιστικό κόσμο.

Η από επιλογή «ανικανότητά» τους, οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους σε εξάντληση των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών και δυστυχώς ως κλάδος είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μετράμε νεκρούς συναδέλφους που δεν άντεξαν την απίστευτη πίεση.

Η επίθεση του Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ απέναντι στον κλάδο μόνο τυχαία δεν είναι. Η ΕΦΕΕΑ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι ο κλάδος μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα, δέχονται πολύπλευρη επίθεση.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης, Θεοχάρης και άλλοι παρατρεχάμενοι, μόνο τυχαία δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, όπως κάποιοι θεωρούν. Απλά στη συγκεκριμένη στιγμή θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά. Από τη μια να μαζέψουν φόρους, αφαιμάσσοντας το λαό όσο πιο γρήγορα γίνεται, κι από την άλλη να μειώσουν κόστος και φόρους στις μεγάλο- επιχειρήσεις και να κλείσουν τους μικρούς. Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο.

Είναι προφανές μετά και από αυτή την σκαιή συμπεριφορά του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που συμπλέει στην ίδια κακοποιητική πρακτική απέναντι στον κλάδο ότι καμία λογική «συνεργασίας» δεν είναι δυνατόν να νοηθεί και να γίνει ανεκτός ως τρόπος διαπραγμάτευσης του κλάδου με τη Φορολογική Αρχή.

Οι καιροί «yesmen» και της λογικής των «συνεργατών» που υπηρετούν συνδικαλιστικές ηγεσίες για μας τέλειωσαν.

Ο κλάδος των λογιστών διαθέτει αυτονομία, απαιτεί σεβασμό της αξιοπρέπειας του και δεν αποδέχεται επ’ ουδενί την σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το Υπουργείο και η Α.Α.Δ.Ε οδηγώντας στην υποτέλεια και την ανυποληψία το λογιστικό κόσμο.

Έχουν επιλέξει να έρθουν σε σύγκρουση με τον κλάδο μας και ο λογιστικός κόσμος οφείλει να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση με την αρμόζοντα τρόπο.

Συνδικαλιστική δράση με διεκδίκηση και αγώνα για τα συμφέροντα και τα δίκαια του κλάδου.

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση των μάχιμων λογιστών και να δώσει αγωνιστική διέξοδο.

Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α οργανώνει σύσκεψη δια ζώσης στην Αθήνα και διαδικτυακά, σύσκεψη το Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 10.30πμ.

Προτείνουμε να οργανωθεί πανελλαδική κινητοποίηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Διεκδικούμε:

1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.
2. myDATA: Αποστολή στην Α.Α.Δ.Ε μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.
3. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.
4. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα » των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ. Ανάκληση της απόφασης 1020/24.
5. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.
6. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: