Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή – Πότε δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή ΙΒΑΝ

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή – Πότε δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή ΙΒΑΝ
Photo: pixabay.com
Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 26 Ιουλίου, με περίπου 4,4 εκατομμύρια δηλώσεις να αναμένονται ακόμη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε διευκολύνσεις για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Από τις 11 Ιουνίου 2024, οι πολίτες αυτών των κατηγοριών δεν χρειάζεται να γνωστοποιήσουν λογαριασμό ΙΒΑΝ πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, εκτός εάν προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο ή εκκρεμεί ποσό άλλου φόρου προς επιστροφή.

Σημειώνεται ότι ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί είτε στην ψηφιακή πύλη myAADE είτε μέσω της εφαρμογής myAADEapp. Από την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχουν δηλωθεί 854.243 ΙΒΑΝ, ενώ παραμένουν 75.464 πολίτες άνω των 65 ετών ή με αναπηρία που δικαιούνται επιστροφή φόρου και δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προχωρά με αργούς ρυθμούς, με μόλις το ένα τρίτο των δηλώσεων να έχει υποβληθεί έως τώρα. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 26 Ιουλίου, με περίπου 4,4 εκατομμύρια δηλώσεις να αναμένονται ακόμη.

Από τις 2,2 εκατομμύρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι μισές είναι μηδενικές, ενώ 648.000 είναι χρεωστικές με μέσο επιπλέον φόρο 1.185 ευρώ. Περίπου 475.000 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή φόρου, με μέσο όρο επιστροφής 312 ευρώ. Οι επιστροφές φόρου γίνονται άμεσα για τα 2/3 των περιπτώσεων, ενώ το υπόλοιπο 1/3 μετά από συμψηφισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: