Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί δεν πρέπει να αφήσετε για τελευταία στιγμή την «αντιστοίχιση ΚΑΔ»
- 05/07/2017, 17:02
- SHARE
Με πρόστιμο κινδυνεύουν όσοι αφήσουν για τελευταία στιγμή την «αντιστοίχιση ΚΑΔ».
Τάσος Δασόπουλος
Η ηλεκτρονική προσαρμογή Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) καταλόγους του 2008 μπορεί να γίνει διαδικασία μιας εβδομάδας. Αν την αφήσετε τελευταία στιγμή μπορεί να φέρει το πρόστιμο των 100 ευρώ της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Η φορολογική δήλωση του 2017 προσφέρει για πρώτη φορά την δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτούς που έχουν μικτά εισοδήματα (από μισθούς και επιχειρηματική δραστηριότητα) να προσαρμόσουν τους κωδικούς δραστηριότητας με βάση το επικαιροποιημένο κατάλογο του Μητρώου της ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά.
Αν όμως είστε στο 1 εκατομμύριο που δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση και δεν έχετε αλλάξει κωδικούς δραστηριότητας θα πρέπει να βιαστείτε γιατί παρά την δυνατότητα ηλεκτρονικής διευθέτησης μένουν πια μόνο 12 ημέρες πριν την λήξη της παράτασης της προθεσμίας για τις δηλώσεις που λήγει στις 17 του μήνα. Η αντιστοίχηση έχουν ήδη κάνει τα προηγούμενα χρόνια (υπολογίζονται περίπου στις 350.000- 400.000) θα πρέπει γίνει υποχρεωτικά πριν την υποβολή της δήλωσης του 2017. Τούτο διότι το σύστημα του Taxis net βγάζει το μήνυμα της αντιστοίχισης των ΚΑΔ με το μητρώο κατά την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου Ε3 και χωρίς να την ολοκληρώσει δεν μπορεί κάποιος να υποβάλλει την δήλωση του.
Η διαδικασία όμως κρύβει και μια άλλη έκπληξη. Ο υπόχρεος σε «αντιστοίχηση ΚΑΔ» δεν μπορεί να μπει στο μητρώο με τους κωδικούς του Taxis net .Θα πρέπει να μπεί κατ αρχήν στο λογαριασμό του στο Taxisnet και στην συνέχεια να υποβάλλει ξεχωριστό αίτημα προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για ειδικούς κωδικούς πρόσβασης μόνο στο μητρώο. Η αποστολή των κωδικών χρειάζεται σήμερα 3 ημέρες αλλά η λίστα αναμονής και θα είναι πιο μεγάλη την επόμενη εβδομάδα και ο χρόνος αποστολής μεγαλύτερος.
Αυτό ισχύει για το χρήστες του TAXISnet οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά από το 2010 και μετά (όταν η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων έγινε υποχρεωτική) και έχουν εκτός από κωδικούς και κλειδάριθμο.
Οι λεγόμενοι «παλιοί χρήστες» του συστήματος που είχαν κωδικούς που πιστοποιήθηκαν πριν από τις 6/12/2010 έχουν περισσότεροι δουλειά . Θα πρέπει πρώτα να πάνε στην εφορία τους να πάρουν κλειδάριθμο να πάρουν νέους κωδικούς και στην συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα στην ΑΑΔΕ για αποστολή νέων κωδικών ειδικά για την είσοδό τους στο μητρώο. Στην περίπτωση αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από μια εβδομάδα.
Η «χειροκίνητη» μέθοδος
Υπάρχει και άλλη μια μέθοδος η οποία θεωρητικά θα σας κοστίσει μόνο μια μέρα αλλά όλη αυτή την ημέρα θα την περάσετε ολόκληρη στην εφορία και μόνο αν έχετε κάποιο γνωστό υπάλληλο για να βοηθήσει. Είναι ο τρόπος που γίνονταν η αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας μέσω της υποβολής της δήλωσης Μ1 (δήλωση μεταβολής στοιχείων δραστηριότητας) η οποία μπορεί να εκτυπωθεί και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) ή από το ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).
Το πρόβλημα είναι ότι η αλλαγή δραστηριότητας μεταφέρει την γραφειοκρατίας αλλαγής Κωδικού Δραστηριότητας από εσάς στον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ ο οποίος θα κληθεί να σας εξυπηρετήσει και να ενημερώσει χειροκίνητα . Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Δ.Ο.Υ γνωρίζουν ότι από φέτος μπορεί η αλλαγή ΚΑΔ να γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα σας υποδεχθούν με χαρά.
Τελικά όποιο δρόμο και αν αποφασίσετε να θυμάστε ότι απομένουν ακόμη 12 ημέρες μέχρι την παράταση της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής σας δήλωσης που λήγει στις 17 του μήνα. Για αυτό μην το αφήσετε τελευταία στιγμή για να μην πέσετε στην παγίδα της «αντιστοίχησης ΚΑΔ» που μπορεί να εξαντλήσει τα περιθώρια και να στείλει το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση.
Πηγή: news247.gr