Φορολογικές επιβαρύνσεις για μικρά και μεγάλα εισοδήματα

Φορολογικές επιβαρύνσεις για μικρά και μεγάλα εισοδήματα
Euro coins are seen in this photo illustration taken in Rome, December 9, 2011. The euro fell to a one-month low versus sterling on December 12, 2011 as a lack of decisive action from EU leaders and the European Central Bank to fix the euro zone's debt crisis in the near-term forced investors to broadly sell the single currency. Picture taken December 9, 2011. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: BUSINESS) - RTR2V5L9

Τί προβλέπει το τελευταίο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους επικεφαλής των θεσμών. 

Μικρές φορολογικές επιβαρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα από 9.100 ευρώ έως 25.000 ευρώ προβλέπει το τελευταίο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με αυτό, όσοι δηλώσουν εισοδήματα από περίπου 25.000 ευρώ έως 55-60.000 ευρώ θα έχουν μικρές ελαφρύνσεις ή διατήρηση των σημερινών επιβαρύνσεων, και πάνω από το ποσό των 55.000 – 60.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα είναι υψηλότερες, δεδομένου ότι ο συντελεστής διαμορφώνεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στο 53%, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει στο 56%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στους πιστωτές της χώρας, περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα –και συγκεκριμένα από 9.100 έως 25.000– θα πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα του 2016 καθώς και περίπου 50.000 φορολογούμενοι με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Το σχέδιο

Συνολικά το πακέτο φόρων θα φθάσει τα 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται ισόποσα από την άμεση και έμμεση φορολογία και θα εφαρμοστεί σταδιακά στην τριετία 2016-2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει:

– Φορολογία εισοδήματος. Πέντε φορολογικά κλιμάκια με κατώτατο συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα είναι πολύ υψηλές με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 56% (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης). Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, δηλαδή η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται από 2.100 ευρώ σε 2.000 ευρώ και μηδενίζεται στις 41.000 ευρώ. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί χωρίς φορολογική έκπτωση ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

– Εισοδήματα από ενοίκια. Εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, με συνέπεια η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να εκτοξευτεί έως και 36%. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύριο από 1,7 εκατομμύριο που είναι συνολικά οι φορολογούμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυξάνεται ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ στο 35%. Δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 100.001 ευρώ.

– Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο θα αυξηθούν το 2016 στα 2,85 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που θα επιβληθούν στα ακίνητα θα φθάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι προκειμένου να εισπραχθούν 2,85 δισ. ευρώ, θα πρέπει να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους φορολογούμενους, δεδομένου ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας από τον εν λόγω φόρο ανέρχεται στο 80%. Τα επιπλέον ποσά θα προέλθουν από την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

– Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και καθιέρωση ενός νέου φόρου ακινήτων από το 2017.

– Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη καθώς και στο φυσικό αέριο και στο υγραέριο κίνησης.

– Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.

– Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις Διαδικτύου.

– Αύξηση του φόρου στα μερίσματα στο 15% από 10% που είναι σήμερα.

– Κατάργηση φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 620 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τις 620 φοροαπαλλαγές οι:

α) 117 αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
β) 98 απαλλαγές τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων.
γ) 32 τη φορολογία πλοίων.
δ) 22 τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.
ε) 36 τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
στ) 29 τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
ζ) 15 τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων.
η) 70 τα τέλη χαρτοσήμου.
θ) 42 τους φόρους κατανάλωσης.

Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:

– Στα 293 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγων, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

– Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.

– Στα 658,78 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, στις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Στα 545,47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές και εκπτώσεις του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα (πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) ανέρχονται σε 578,57 εκατ. ευρώ.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας βρίσκονται οι διατάξεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν αποκρυβεί από το ελληνικό Δημόσιο. Οπως όλα δείχνουν, στις διατάξεις δεν θα συμπεριληφθούν ισχυρά κίνητρα, παρά μόνον η άρση των ποινικών διώξεων. Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε μείωση του φόρου έως και 60%, εφόσον τα κεφάλαια τοποθετούνταν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, αν και δεν θα παρέχεται πλήρης αμνηστία, τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν την απόσυρση κατηγοριών. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και μπορεί να υποβληθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

«Δεν θα συγχωρέσουμε τα πάντα, αλλά θα δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να συμμετάσχει», δηλώνει ο κ. Αλεξιάδης, και προσθέτει ότι τα στοιχεία που θα γνωστοποιηθούν θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων.

«Εάν κάποιος είχε ανακοινώσει εισόδημα 200.000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο έτος, αλλά έχει καταθέσει 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για συντελεστή που θα κυμαίνεται από 10% έως 15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε φερόμενους «φοροφυγάδες» της λίστας Λαγκάρντ. Αν και η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, η συγκέντρωση εσόδων φέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη.

Πηγή: kathimerini.gr