Φορολογικό νομοσχέδιο: Μικρό παράθυρο αλλαγών στο τεκμαρτό σύστημα
- 07/11/2023, 09:07
- SHARE
Με το επιχείρημα ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει στην κατανομή με δίκαιο τρόπο των φορολογικών βαρών η κυβέρνηση αφήνει μικρά περιθώρια αλλαγών στο τεκμαρτό σύστημα που σχεδιάζει να εφαρμόσει, αν και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο πλαίσιο της καταγραφής των αντιρρήσεων από φορείς της αγοράς κατά την διαδικασία της διαβούλευσης.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει από τους επαγγελματίες πολύ λιγότερα έσοδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει να αντλήσει περισσότερα προς ενίσχυση του προϋπολογισμού. Το όφελος, περί τα 650 εκατ. ευρώ, μετά και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, προβλέπεται να ενισχύσει τα κονδύλια των τομέων υγείας και παιδείας, όπως έχει προαναγγείλλει ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδικότερα, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα κυμαίνονται στο 2,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων από 5,2% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη. Διαπιστώνεται δε ότι από τους 750.000 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι 500.000 περίπου έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς και συντάξεις.
Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή 425.000 ελεύθερους επαγγελματίες, είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που αυξάνεται με το τέλος επιτηδεύματος σε 867 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΟ το μέσο φορολογητέο εισόδημα για 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς είναι 12.300 ευρώ ετησίως και ο μέσος φόρος που καταβάλλουν είναι 1.160 ευρώ. Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά μέσο όρο 847 ευρώ.
Οι αυτοαπασχολούμενοι
Στους αυτοαπασχολούμενους το 37% πληρώνει μηδενικό φόρο εισοδήματος και το 10% αυτών δεν πληρώνει ούτε τέλος επιτηδεύματος έχοντας μηδενική συμμετοχή στα άμεσα φορολογικά έσοδα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πληρώνει μόνο το τέλος επιτηδεύματος.
Το “αγκάθι” ωστόσο στην κοινωνική δικαιοσύνη που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση είναι τα επιδόματα που απολαμβάνουν ορισμένοι φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα. Διαπιστώνεται ότι 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (2.400 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 3.600 ευρώ για ζευγάρι κ.ο.κ.) και έτσι εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ως ενδεικτικό αναφέρεται και το στοιχείο ότι τους μισούς φόρους στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων πληρώνει μόλις 4% των φορολογούμενων της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών όπως ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε δυσμενή θέση με την εφαρμογή του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Για τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Οι ευάλωτες κατηγορίες
Ειδικότερα, μελετώνται περιπτώσεις ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον διατηρούν επιχείρηση ή παραμένουν επαγγελματίες την τελευταία δεκαετία, ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών, συνταξιούχοι που συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους και επιχειρήσεις που οδηγήθηκαν σε αναγκαστική διακοπή καθώς υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι και ολική καταστροφή από φυσικές καταστροφές το 2023. Εξαιρέσεις ενδέχεται να υπάρχουν και για τη φορολόγηση των αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσω συνεταιρισμών ή πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: