«Ψηφιακή κουλτούρα» πληρωμών: «Φορολογικό ξυπνητήρι» και IRIS παντού

«Ψηφιακή κουλτούρα» πληρωμών: «Φορολογικό ξυπνητήρι» και IRIS παντού
Photo: pixabay.com
Ενεργοποιείται τον Ιούνιο το myAADElive της ΑΑΔΕ. Ειδοποιήσεις και πληρωμές με κάρτες και IRIS. Υποχρεωτικό το IRIS στις επιχειρήσεις.

Τον επόμενο μήνα κάνει πρεμιέρα το myAADElive, ένα ακόμη ψηφιακό εργαλείο της ΑΑΔΕ, το “φορολογικό ξυπνητήρι”, σε συνέχεια της εφαρμογής myAADE app μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι αποκτούν πρόσβαση σε βασικές φορολογικές υπηρεσίες και δυνατότητα πληρωμής φόρων μέσω καρτών και IRIS, με το οποίο εξοικειώνονται απλοί πολίτες και επιχειρήσεις.

Με το myAADElive οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση σε κινητό, email και στην προσωπική τους σελίδα στο taxisnet και με το myAADE app θα μπορούν να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα με Iris ή κάρτα. Πρακτικά, η ειδοποίηση σε συνδυασμό με την τρίμηνη παράταση για την προθεσμία τακτοποίησης οφειλών σε ρυθμίσεις, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, θα βοηθήσει αφενός τους φορολογούμενους να κινούνται εντός προθεσμίας στις υποχρεώσεις τους και να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και απώλεια ρυθμίσεων και αφετέρου τον προϋπολογισμό με την έγκαιρη είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών 106,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2023 χρωστούσαν στην εφορία 3,9 εκατ. φορολογούμενοι -φυσικά και νομικά πρόσωπα- εκ των οποίων 1,5 εκατ. βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Πλέον όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών θα λαμβάνουν στο εξής ειδοποίηση με το “φορολογικό ξυπνητήρι” myAADElive και με τις λειτουργίες που έχει ενσωματώσει στην εφαρμογή η φορολογική αρχή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διαχειρίζονται τον λογαριασμό τους στο taxis και να κάνουν άμεσες πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές με χαμηλές προμήθειες σε όλες τις συναλλαγές για απλούς πολίτες και επαγγελματίες, με ενδεικτική την επέκταση του IRIS, με το οποίο θα συνδεθούν υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ενώ θα προβλέπονται και πρόστιμα σε όσους δεν μεριμνήσουν αναλόγως, ύψους 1.500 ευρώ.

Εξάλλου, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά. Είχαμε δηλαδή μία αύξηση περίπου 18,5% μέσα σε 4 μήνες. Επιπλέον από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο δεκαπλασιάστηκαν οι συναλλαγές IRIS Person to Business, σε 111.000 έναντι μόλις 11.000 αντίστοιχα. Επίσης, το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο Payments360 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει απευθύνει επίσης σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: