Φόρος τιμής από το Ισραήλ στον Αριέλ Σαρόν | Fortunegreece.com

Φόρος τιμής από το Ισραήλ στον Αριέλ Σαρόν

Φόρος τιμής από το Ισραήλ στον Αριέλ Σαρόν

Στο οικογενειακό του αγρόκτημα με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, παρουσία και του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν στο αγρόκτημα της οικογένειας Σαρόν στο νότιο Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τη Γάζα.

«Συνοδεύουμε σήμερα στον στην τελευταία κατοικία του ένα στρατιώτη, έναν εξαιρετικό στρατιώτη, ένα διοικητή που ήξερε πώς να κερδίζει. Ο Αριέλ Σαρόν ήταν ο ώμος πάνω στον οποίο στηριζόταν η ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, στην πρώτη από τις δύο επικήδειες τελετές που πραγματοποιούνται σήμερα για έναν άνθρωπο που δοξάζεται ως ήρωας πολέμου στην πατρίδα του, αλλά θεωρείται εγκληματίας πολέμου από πολλούς στον αραβικό κόσμο.

Το παρόν έδωσαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, συμμετέχοντας στην επίσημη τελετή μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο, όπου το φέρετρο του Σαρόν ήταν τυλιγμένο με τη σημαία του Ισραήλ.

Ο 85χρονος Σαρόν απεβίωσε το Σάββατο αφού πέρασε τα οκτώ τελευταία χρόνια της ζωής του ακίνητος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, έχοντας πέσει σε κώμα έπειτα από εγκεφαλικό.

Ο θάνατός του άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την κληρονομιά του, με τους αντιπάλους του να καταγγέλλουν την ανελέητη συμπεριφορά του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους φίλους του να τον εγκωμιάζουν ως μια στρατηγική ιδιοφυΐα που είχε καταπλήξει τον κόσμο το 2005 αποσύροντας τα ισραηλινά στρατεύματα και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, ένα παλαιστινιακό έδαφος στο νότο.

«Η ασφάλεια του λαού του ήταν πάντα η αποστολή του “Αρίκ” – μια απαραβίαστη δέσμευση για το μέλλον των Εβραίων, σε 30 ή σε 300 χρόνια από τώρα. Η Ιστορία θα κρίνει επίσης ότι έζησε σε περίπλοκους καιρούς σε μια πολύ περίπλοκη γειτονιά», δήλωσε ο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας ένα προσωνύμιο του Σαρόν.

Δεν υπήρξε άμεση αναφορά σε μερικά από τα επίμαχα ζητήματα που συνδέθηκαν στη διάρκεια των ετών με το όνομα του Σαρόν, παρόλο που στον επικήδειο που εκφώνησε ο Μπλερ δήλωσε πως ο άνθρωπος, ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα του ως «μπουλντόζα», άφησε «στο πέρασμά του σημαντικά συντρίμμια».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: «Εγκληματίας πολέμου ο Αριέλ Σαρόν»

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αξιωματούχοι έφθασαν για την κηδεία από 21 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη, αλλά δεν ανέφεραν αντιπροσωπείες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή στο κοινοβούλιο, η σορός του Σαρόν επρόκειτο να μεταφερθεί με στρατιωτικό όχημα στο αγρόκτημα της οικογένειας στο νότιο Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τη Γάζα, για την ταφή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την προσήλωση του πρώην ηγέτη στην ασφάλεια του Ισραήλ. «Ο “Αρίκ” καταλάβαινε ότι σε θέματα που αφορούν την ύπαρξή και την ασφάλειά μας, πρέπει να είμαστε σταθεροί. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πασχίζει για την ειρήνη, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλειά μας. Το Ισραήλ θα ενεργήσει με κάθε τρόπο για να μην εξοπλισθεί το Ιράν με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Σαρόν ήταν μισητός στους Άραβες, ιδιαίτερα για την ισραηλινή εισβολή του 1982 στο Λίβανο, όταν εκατοντάδες άμαχοι παλαιστίνιοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα σκοτώθηκαν από τους χριστιανούς Φαλαγγίτες, που ήταν σύμμαχοι του Ισραήλ. Ο Σαρόν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας το 1983, όταν μια ισραηλινή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έφερε «προσωπική ευθύνη» επειδή δεν απέτρεψε τη σφαγή. Ενώ την εποχή εκείνη εθεωρείτο ξεγραμμένος, σύντομα ανέκαμψε πολιτικά και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2001 μέχρι που υπέστη το εγκεφαλικό.

Ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο Πέρες αναφέρθηκαν στον πόλεμο του Λιβάνου ή στην απαγκίστρωση από τη Γάζα, που έδειξαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να άρει την κατοχή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη εφόσον έχει αποφασιστική ηγεσία. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μπλερ χαιρέτισαν την αποχώρηση.

1/3

 

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς-Νετανιάχου: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

Ωστόσο ένας από τους φίλους του Σαρόν, ο ηγέτης των εποίκων Ζεέβ Χεβέρ, κατέστησε σαφές ότι μερικοί Ισραηλινοί αισθάνθηκαν πληγωμένοι. «Η αποδέσμευσή σου, στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας σου, από την οδό που είχαμε περπατήσει μαζί ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή», είπε προς τους πενθούντες.

Ο στρατηγός Σαρόν ενταφιάστηκε με στρατιωτικές τιμές στο οικογενειακό αγρόκτημά του στο νότιο Ισραήλ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Την επιθυμία να ταφεί εκεί, δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του, την Λίλι, είχε εκφράσει ο ίδιος. Οι δύο γιοι του, ο Γκιλάντ και ο Όμρι, καθώς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, εκφώνησαν τους επικήδειους.

Δεδομένης της εγγύτητας της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, ο στρατός, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία έχουν αποστείλει ενισχύσεις στον τομέα όπου βρίσκεται το αγρόκτημα, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας από φόβο μήπως εκτοξευθούν ρουκέτες.

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Αριέλ Σαρόν

font