Fortune Greece CEO Initiative Masterclass: Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ
- 05/05/2023, 21:05
- SHARE
*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος
**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή των επικεφαλής των εταιρειών partners του CEO Initiative Forum στο Masterclass που διοργανώθηκε από το Fortune Greece και την Tsomokos Communications στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Oι CEOs σημαντικών επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό rountable με βασικά θέματα την ηγεσία, τις αλλαγές που φέρνει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τις προκλήσεις που αναδύονται σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, αλλά και ευκαιριών.
Ο François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson και ο Nick Redman, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief συνομίλησαν με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο και τον Παύλο Ευθυμίου Fortune Greece Partner και Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών αντίστοιχα.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρείν σε ένα διαδραστικό rountable.
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Managing Partner της Tsomokos Communications Γιάννης Θωμάτος.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
François Candelon: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με επιχειρηματικότητα και καινοτομία
Ο François Candelon μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους του Masterclass τις εμπειρίες που αποκόμισε από τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Κίνα, καθώς και τις χτυπητές διαφορές με την ευρωπαϊκή κουλτούρα στους τομείς της επιχειρηματικότητας και -κυρίως- της καινοτομίας. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η καταναλωτική συμπεριφορά των Κινέζων ήταν ένας από τους παράγοντες που τον έκαναν να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, με στόχο να συμβάλλει και ο ίδιος με το έργο του στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς.
Στο ερώτημα για το τι είναι εκείνο που τον συναρπάζει περισσότερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο François Candelon στάθηκε σε δύο σημεία κλειδιά: την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων. «Οι άνθρωποι δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες που θα συνδέονται με τον χειρισμό της», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που τίθενται σχετικά με τις εργασιακές αλλαγές που θα ακολουθήσουν – υπενθυμίζοντας ότι σήμερα «όλοι μας έχουμε πρόσβαση σε αυτού του είδους τις τεχνολογίες».
Μιλώντας για την εικόνα που έχει από την startup σκηνή στην Ευρώπη και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν ισχυρές scale up στρατηγικές, ο François Candelon υπενθύμισε ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται περί τα 450 digital hubs -πολύ περισσότερα από την Κίνα- όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κρίσιμο παράγοντα της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ τους, ιδιαίτερα στον τομέα του quantum computing. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της συνθετικής βιολογίας, ένας χώρος ο οποίος -όπως είπε- μέσα στα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Δίνοντας στη συνέχεια τις δικές του απόψεις περί των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών, ξεχώρισε την κατηγορία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι επηρεάζουν με το έργο τους τις επιχειρηματικές εξελίξεις, τους λεγόμενους «μεταμορφωτές», οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις για να τις προσαρμόσουν στις παραδοσιακές εταιρείες και να ενισχύσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. «Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτή η κίνηση», σχολίασε ο François Candelon, αναγνωρίζοντας ότι «το κόστος της αποτυχίας είναι τόσο μεγάλο, όπου πολλές επιχειρήσεις αρνούνται να καινοτομήσουν».
Μιλώντας για την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι η χώρα μας έχει τα φόντα να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ. «Έχετε τη μοναδική ευκαιρία με πολλά ταλέντα και μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Microsoft να σας στηρίζουν», είπε, φέρνοντας ξανά το κινεζικό παράδειγμα για το πώς και εκεί η εμπειρία των λεγόμενων τεχνολογικών «γιγάντων» έφερε θεαματικές αλλαγές. Σχολιάζοντας αυτήν την τοποθέτηση, ο επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σημείωσε ότι το OpenAI αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις.
Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο François Candelon αναγνώρισε ότι στην Κίνα ο διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων και αρχών είναι διαρκής όσον αφορά την προσαρμογή των κανονιστικών πλαισίων που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και εργαλεία όπως το ChatGPT, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διστακτικότητα την οποία συναντά στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία η οποία έπαυσε πλήρως την χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.
Δείτε όλη την συζήτηση του François Candelon με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο:
Nick Redman: Η δεκαετία των οικονομικών πειραμάτων τελείωσε
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο Nick Redman έκανε έναν ταχύτατο οικονομικό απολογισμό των τελευταίων ετών, εξηγώντας το πώς βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια ζήσαμε έναν πειραματισμό όπου το χρήμα δεν ήταν ποτέ φτηνότερο στην ιστορία της τραπεζικής, όμως αυτό δεν βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού. Fed και ΕΚΤ αποφάσισαν ότι αυτό το πείραμα τελείωσε», σημείωσε. «Τί σημαίνουν τα υψηλά επιτόκια;», διερωτήθηκε. «Εγώ όμως ρωτώ και κάτι άλλο: Πώς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης; Όμως πριν απαντήσουμε σε όλα αυτά, πρέπει να αναλογιστούμε για την κατάσταση του χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής οι οποίες αδυνατούν σήμερα να ανατροφοδοτήσουν το χρέος τους. Υπογράμμισε, δε, ότι στα τελευταία 10 χρόνια, το 40% του χρέους των αναδυόμενων οικονομικών βρισκόταν σε επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στη δημιουργία μιας στρατιάς «εταιρειών – ζόμπι», οι οποίες θα συμπαρασύρουν τεράστιες γεωγραφικές περιοχές.
Κληθείς να δώσει το δικό του σχόλιο για τις νέες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο Nick Redman ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στο Ισραήλ. «Εγώ θα στεφόμουν στις ισραηλινές εταιρείες. Η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία τους, και η Ελλάδα θα αποτελούσε μια εξαιρετική διέξοδο». Μιλώντας, μάλιστα, γενικά για την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνήσεις «νιώθουν το έδαφος να σείεται κάτω από τα πόδια τους» ως αποτέλεσμα των τρομακτικών αλλαγών που συντελούνται, και υπενθύμισε πως εάν δεν εκσυγχρονιστούν και δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τότε θα χάσουν το «τρένο» της ανάπτυξης.
Μιλώντας, τέλος, για τις γεωστρατηγικές επιρροές του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Nick Redman παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να για δούμε την κατάσταση να ξεκαθαρίζει, ενώ όπως είπε αναμένει τα αποτελέσματα των αποστολών αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία, για να κρίνει εάν θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στο πεδίο των μαχών. «Ακόμη όμως και να αποφασιστεί τώρα παύση πυρός, τα πράγματα δεν θα είναι και πάλι ξεκάθαρα», σχολίασε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο προσεκτική παραμένει η Δύση στο ζήτημα του εξοπλισμού του Κιέβου. «Το πρόβλημα [της Δύσης] είναι το πώς θα εξοπλίσει την Ουκρανία χωρίς να “σκοτώσει” τη Ρωσία. Για αυτό και η άποψη για μια “Ρωσία χωρίς τον Πούτιν” δεν αποτελεί θέση. Είναι απλά έλλειψη φαντασίας».
Δείτε όλη την τοποθέτηση του Nick Redman στον διάλογο του με τον Παύλο Ευθυμίου, Partner Fortune Greece:
Τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών σχολιάσαν οι επικεφαλής των εταιρειών partners του CEO Initiative Forum που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με ιδιαίτερα σημαντικές τοποθετήσεις και ερωτήσεις.
Δείτε τα highlights από το roundtable των CEOs
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το CEO Initiative Masterclass στους Δελφούς:
Διαβάστε ακόμη από το Delphi Economic Forum:
Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα