Fortune Greece Network: Ο κομβικός ρόλος της ασφάλειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις

Fortune Greece Network: Ο κομβικός ρόλος της ασφάλειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Οι υφυπουργοί Ανδρέας Νικολακόπουλος και Κωνσταντίνος Κυρανάκης βρέθηκαν προσκεκλημένοι στη μηνιαία συνάντηση του Fortune Greece Network για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος live meetup που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Άτρακτος» στις 24 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του Fortune Greece Network, είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και να συζητήσουν απόψεις σχετικά με την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη πόλη και την ασφάλεια.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μίλησαν για τις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογικές λύσεις που είναι στη διάθεση του κράτους για επίλυση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τους πολίτες, όπως η ασφάλεια και η γραφειοκρατία.

Η πρώτη συζήτηση με τον Ανδρέα Νικολακόπουλο και συντονιστή τον Παύλο Ευθυμίου, Partner του Fortune Greece, επικεντρώθηκε στην ασφάλεια και στο πόσο επηρεάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε τη σημασία που έχει τόσο για έναν άνθρωπο όσο και για μια εταιρεία να επιχειρεί σε ένα περιβάλλον εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας.

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην κακή θέση της χώρας στη μακάβρια λίστα των μηνιαίων θανάτων από τροχαία (4η χειρότερη στην Ευρώπη), αναφέρθηκε στην οδηγική παιδεία των πολιτών και τον πολυεπίπεδο τρόπο βελτίωσής της. «Ξεκινάει με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά πρέπει να κάνουμε ψηφιακά άλματα», τόνισε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα των ψηφιακών καμερών, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν απευθείας τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Συνέχισε μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. «Δεν είναι απάντηση μόνο η σύλληψη, η επιχείρηση, η καταστολή. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην πρόληψη», πρόσθεσε και συνέδεσε το θέμα αυτό με την επιχειρηματική πρωτοβουλία που μπορεί να γίνει αρωγός σε τέτοιες περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας την παρουσία υγιούς και ελεύθερης οικονομικής ζωής ως προϋπόθεση ανάπτυξης, κατ’ επέκτασιν, ασφάλειας μιας περιοχής ή μιας πόλης. «Μια αστυνομική επιχείρηση μπορεί μεν να οδηγήσει πρόσκαιρα στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αν όμως δεν υπάρχει οικονομική ζωή στο συγκεκριμένο κομμάτι θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τα ίδια φαινόμενα».

Δείτε το highlight βίντεο με τον Ανδρέα Νικολακόπουλο

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος στη συζήτηση με τον Παύλο Ευθυμίου μίλησε για το ψηφιακό επιχειρείν και τους τρόπους όπου τα ψηφιακά εργαλεία του κράτους ολοένα και εξελίσσονται υπέρ της διευκόλυνσης επιχειρηματιών και πολιτών μέσω πλατφορμών όπως το Gov.gr.

Στην έναρξη της κουβέντας υπήρξε η κοινή ομολογία περί σταθερών και εμπρόσθιων βημάτων που έχει πραγματοποιηθεί στον ψηφιακό ανασχηματισμό του κράτους, ιδιαιτέρως από τα χρόνια της πανδημίας Covid-19 και έπειτα. «Όλοι οι κρίκοι εφαρμογών οι οποίες μπαίνουν στην πράξη, παράγουν δεδομένα και συνυπάρχουν με την ελληνική κοινωνία, ανοίγουν συνεχώς ψηφιακές ευκαιρίες για κάτι καινούριο», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ψηφιακές κλήσεις, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση του μέτρου αυτού και τα πρώτα του ενθαρρυντικά αποτελέσματα «μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε στο επόμενο βήμα όσον αφορά το visual recognition, στο σημείο που σήμερα βρίσκονται κάποιες πιο προηγμένες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής».

Η δυνατότητα αυτή μάλιστα, είπε ο υπουργός, «παράγει δεδομένα που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να πει ότι ασκεί πολιτικές για συνεπείς οδηγούς και για ανεύθυνους οδηγούς», ένα γεγονός που επηρεάζει ευρύτερα την αγορά, ιδιαιτέρως την ασφαλιστική.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέβαλε τη σημαντικότητά τους, με έμφαση στην ταχύτητα του ίντερνετ στον επιχειρηματικό κόσμο, κάνοντας λόγο για πολύ επιτυχημένη ενσωμάτωση του δικτύου 5G στα αστικά κέντρα της χώρας. Πάντως, όπως παραδέχτηκε, χρειάζεται ακόμα βελτίωση στο κομμάτι της εξάπλωση του δικτύου οπτικών ινών σε περισσότερες περιοχές της επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με το ακροατήριο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης «έδωσε» και μια αποκλειστική είδηση σε εκπρόσωπο μέλους του Fortune Greece Network σε ερώτηση για διαδικαστικά θέματα του κτηματολογίου, αποκαλύπτοντας ότι από τις αρχές Οκτωβρίου στον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου του Κτηματολογίου εντάσσονται και τα νομικά πρόσωπα, εκτός από τα φυσικά.

Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη έκλεισε με τη δήλωση ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν την απτή καθημερινότητα των πολιτών με ποιοτικές προσφερόμενες υπηρεσίες, ζητήματα που ονομάτισε ως «υγεία, δικαιοσύνη, αστυνομία, ακίνητα».

Δείτε το highlight βίντεο με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη

*Όλη η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο Fortune Greece Network. Για να έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα live meetups, κάντε apply στο Fortune Greece Network!