Fortune: Η κινεζική «σφήνα» της BYD στην πτωτική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης
- 18/12/2024, 16:45
- SHARE
Του James Morris
Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) στην Ευρώπη έχουν ένα πρόβλημα – τα περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζουν είναι ακριβά.
Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Νορβηγία, με τα ισχυρά κυβερνητικά κίνητρα για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.Αλλά σε άλλες περιοχές, αυτό τους έχει αφήσει ευάλωτους σε φθηνότερες εισαγόμενες επιλογές, ιδίως από την Κίνα. Μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές μάρκες που προσπαθούν να επωφεληθούν είναι η BYD. Με περισσότερα έσοδα από την Tesla το τρίτο τρίμηνο του 2024, η BYD αναπτύσσεται γρήγορα και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών. Θα μπορούσε η BYD να είναι σε θέση να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή αγορά EV;
Με τον τυπικό τρόπο της κινεζικής μάρκας, η BYD αντιπροσωπεύει το «Build Your Dreams» (Κατασκευάστε τα όνειρά σας). Μπορείτε να το δείτε αυτό να φιγουράρει σε μερικά από τα αυτοκίνητα της εταιρείας, αλλά σοφά πολλά έχουν απλά τα αρχικά του γράμματος. Παρόλο που η BYD άρχισε να πουλάει αυτοκίνητα στην Ευρώπη μόλις στα τέλη του 2022, η εταιρεία προσφέρει ήδη μια μεγάλη γκάμα μοντέλων, από το προσιτό συμπαγές Dolphin μέχρι το οικογενειακό EV Atto 3, το σεντάν Seal που μοιάζει με το Tesla Model 3 και το SUV Tang. Το 2023, αυτό έδωσε στην BYD μόνο το 1,1% της ευρωπαϊκής αγοράς EV, αλλά αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 5% το 2025.
Αυτή η ανάπτυξη μοιάζει με έναν αργό δρόμο προς την κυριαρχία, αλλά οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πολλά να ανησυχούν από την BYD. Η εταιρεία είναι τώρα τρίτη στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, μετά την Tesla και την Toyota, και 11η στον κόσμο με βάση τα έσοδα, ακριβώς κάτω από την Tesla και την Stellantis. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή μετοχών της RBC Capital Markets, Tom Narayan, η BYD μπορεί να παράγει αυτοκίνητα περίπου 40% φθηνότερα από τους ευρωπαϊκούς γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Stellantis, χάρη στην κάθετη ολοκλήρωση και το γεγονός ότι η BYD κατασκευάζει η ίδια τα τρία τέταρτα των εξαρτημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών EV.
Η BYD είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών EV με βάση το μερίδιο, μετά την CATL, με 15,8% της αγοράς. Η BYD είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πωλητής plug-in EVs (συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των plug-in υβριδικών). Τον Αύγουστο του 2024, η εταιρεία πούλησε 355.174 οχήματα, δίνοντάς της το 24,2% της αγοράς, σε σύγκριση με τις 152.140 πωλήσεις της Tesla και το 10,4%. Συνυπολογίζοντας και τα υβριδικά, το 2023, ήταν ο μεγαλύτερος πωλητής «οχημάτων νέας ενέργειας» στον κόσμο, αποστέλλοντας πάνω από 3 εκατομμύρια μονάδες.
Ισχυρή αύξηση των κινεζικών πωλήσεων EV ήδη
Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές που αγκάλιασαν πραγματικά τα κινεζικής κατασκευής EV είναι η Νορβηγία, με το 11% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της να προέρχεται από εταιρείες όπως η Volvo, η MG, η NIO και η BYD μέχρι στιγμής φέτος.
Η BYD έχει ήδη φτάσει στο 3% της αγοράς EV του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας λανσάρει επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα μόλις τον Μάρτιο του 2023. Δεν είναι η μόνη κινεζική μάρκα EV που κάνει πρόοδο στη Βρετανία, επίσης. Η MG βρίσκεται στο 5% της βρετανικής αγοράς, ενώ η Volvo και η Polestar (και οι δύο ανήκουν σε έναν άλλο κινεζικό γίγαντα, την Geely) αποτελούν το 3% και το 2% αντίστοιχα. Έτσι, το συνολικό μερίδιο των κινεζικών πωλήσεων EV στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά πλέον το 13%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης τα δικά του προβλήματα για τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Αν και όλη η προσοχή έχει στραφεί στην υπόσχεση για σταδιακή κατάργηση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030 και υβριδικών έως το 2035, υπάρχουν ήδη ποσοστώσεις σε ισχύ, χάρη στην εντολή για οχήματα μηδενικών εκπομπών (ZEV).Για το 2024, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 22% των πωλήσεων αυτοκινήτων μιας αυτοκινητοβιομηχανίας πρέπει να είναι ZEV και το 2025 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 28%.
Όπως ήταν τα στοιχεία τον Νοέμβριο, πολλοί καθιερωμένοι κατασκευαστές αντιμετώπιζαν πρόστιμα επειδή δεν πέτυχαν τους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen και όλων των εμπορικών σημάτων της Stellantis εκτός από τα Jeep και Abarth. Η Mercedes τα κατάφερνε με το ζόρι, και μόνο η BMW ήταν υγιώς μπροστά από το απαραίτητο σημείο αναφοράς.
Η ΕΕ δεν έχει αυτούς τους σταδιακούς στόχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθεί να θέλει όλα τα αυτοκίνητα που θα πωληθούν μέχρι το 2035 να έχουν μηδενικές εκπομπές.
Μέχρι στιγμής, λίγες ευρωπαϊκές μάρκες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στα BEV τους για να βελτιώσουν τις πωλήσεις και να περιορίσουν την προσφορά οχημάτων εσωτερικής καύσης, για να εξισορροπήσουν την αναλογία τους.Οι κινεζικές μπάντες δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν το 100% των πωλήσεων της BYD ήταν BEV στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024.
Η πρόκληση των προστατευόμενων αγορών
Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι οι δασμοί. Τον Οκτώβριο τέθηκαν σε ισχύ δασμοί της ΕΕ ύψους έως και 45,3% για τα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά ρεύματα. Αυτό ανάγκασε έναν άλλο κινεζικό κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, την Omoda, να αναστείλει το λανσάρισμά της στην ΕΕ, αν και η μάρκα πωλείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Lynk & Co της Geely, αφού λανσάρει φέτος το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ΕΕ, δίνει ξανά έμφαση στην ανανέωση του αρχικού υβριδικού μοντέλου 01. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Νορβηγία δεν είναι στην ΕΕ, οπότε δεν χρειάζεται να επιβάλει τους δασμούς της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην το κάνει επίσης.
Η BYD υιοθετεί μια ανοδική προσέγγιση και αντιμετωπίζει τις πιθανές προκλήσεις της ΕΕ κατά μέτωπο. Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ουγγαρία, καθιστώντας την την πρώτη μεγάλη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που θα δημιουργήσει έναν κόμβο παραγωγής στην Ευρώπη. Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η BYD εξέταζε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μια δεύτερη τοποθεσία συναρμολόγησης για την Ευρώπη το 2025.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BYD στην Ευρώπη Michael Shu, αυτό θα είναι η κατασκευή ενός χαμηλού κόστους EV βασισμένου στο Seagull, ένα αυτοκίνητο που διατίθεται κάτω από 10.000 δολάρια στην Κίνα.
Αυτό θα αναμετρηθεί με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά «σουπερμίνι», όπως το Dacia Spring, το Citroen e-C3 και το Volkswagen ID.2. Παρόλο που το Seagull είναι πιθανό να κοστίζει διπλάσια από ό,τι στην Κίνα όταν φτάσει στην Ευρώπη, θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για αυτά τα ευρωπαϊκά μοντέλα.
Πιθανότατα θα τα ξεπεράσει όλα σε τιμή χωρίς κανένα έλλειμμα στην ποιότητα, όπως ακριβώς έκαναν και τα άλλα μοντέλα της BYD μέχρι τώρα. Ενώ η Ευρώπη μπορεί να προστατευτεί από τα αυτοκίνητα που εισάγονται απευθείας από την Κίνα με δασμούς, η BYD θα κατασκευάσει ενδεχομένως το Seagull στην Ευρώπη, οπότε δεν θα είναι υπόχρεη σε φόρο εισαγωγής.
Για την αγορά των ΗΠΑ, η BYD κατασκευάζει ηλεκτρικά λεωφορεία τοπικά στο Lancaster της Καλιφόρνια από το 2013. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2024 σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου αυτοκινήτων στο Μεξικό, με δυναμικότητα έως 150.000 αυτοκινήτων ετησίως, η οποία θα αυξηθεί σε μισό εκατομμύριο.
Ωστόσο, η νίκη του Trump στις αμερικανικές εκλογές και ο απειλούμενος δασμός 25% στο Μεξικό θα μπορούσε να έχει μειώσει τον ενθουσιασμό της BYD για αυτή την προσέγγιση στην αμερικανική αγορά EV, αν και η BMW έχει επίσης βάλει τα αυγά της στο μεξικανικό καλάθι για την παραγωγή της επόμενης γενιάς EV για την Αμερική. Ωστόσο, το μεξικανικό εργοστάσιο της BYD απευθύνεται κυρίως στη μεξικανική αγορά, και με το ευρύ φάσμα εμπορικών συμφωνιών του Μεξικού, θα μπορούσε να προμηθεύει και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Αν και οι δασμοί θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την κινεζική επίθεση EV από εταιρείες όπως η BYD, είναι πιθανό να είναι μια προσωρινή ανάπαυλα. Οι χώρες χωρίς τοπική αυτοκινητοβιομηχανία για προστασία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη των φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών μοντέλων, προκαλώντας τις ευρωπαϊκές μάρκες.
Η ικανότητα των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, και ιδίως της BYD, να παράγουν ποιοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε χαμηλότερη τιμή από τους Ευρωπαίους (και Αμερικανούς) ανταγωνιστές αποτελεί ανατρεπτική, δυνητικά υπαρξιακή απειλή. Θα πρέπει να ανταποκριθούν, και μάλιστα γρήγορα, αν θέλουν να επιβιώσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Nissan και Honda εξετάζουν τη συγχώνευση σε ένα νέο «κολοσσό» των αυτοκινήτων, με αξία 54 δισ. δολαρίων
- Ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη: Αύξηση στις τιμές των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, υπό την «απειλή» των 15 δισ. ευρώ
Πηγή: fortune.com