Fortune: O Τσίπρας έκανε πίσω σε πολλές υποσχέσεις του
- 25/02/2015, 09:45
- SHARE
Όλοι χαρούμενοι καθώς η ΕΕ έκανε αποδεκτή τη λίστα μέτρων της Ελλάδας, σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό.
του Γκόφρεϊ Σμιθ
Το μόνο που έμεινε από τη ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στις δημόσιες προμήθειες. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ξεπέρασε το πρώτο της εμπόδιο, καθώς προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να βγάλει τη χώρα απ’ το οικονομικό της αδιέξοδο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προεδρεύει στο Eurogroup, δήλωσε ότι έλαβε εντός προθεσμίας μια λίστα με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θέλει να βάλει στη θέση άλλων μέτρων, στα πλαίσια του ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτου διάσωσης. Αμέσως μετά, οι 19 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δεχθούν τις προτάσεις ως μια αφετηρία περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Η εμπρόθεσμη παράδοση της λίστας ήταν ο πρώτος όρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή, βάσει της οποίας το τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνει ζωντανό εξασφαλίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από χρήματα βραχυπρόθεσμα.
Η λίστα των προτάσεων που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιέχει περισσότερο γενικές αρχές παρά χειροπιαστά μέτρα. Πάνω απ’ όλα, όμως, επιβεβαιώνει την αίσθηση της προηγούμενης Παρασκευής, ότι δηλαδή το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις που το οδήγησαν στον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβό του. Και η υπαναχώρηση αυτή συνοψίζεται στην τελευταία πρόταση της λίστας: «η πάλη εναντίον της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητική δημοσιονομική επίδραση». Με άλλα λόγια, οι στόχοι του πακέτου διάσωσης προηγούνται των υποσχέσεων για δαπάνες υπέρ όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Η λίστα κάνει παραχωρήσεις και σε βασικά αιτήματα των πιστωτών, σε ζητήματα όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αναφέρει, επίσης, φιλόδοξα σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Επιπλέον, στη λίστα αναφέρεται ρητά ότι δεν θα πειραχθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ γίνεται λόγος για την εισαγωγή μιας νέας «έξυπνης» προσέγγισης στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, ανοίγοντας την πόρτα σε εταιρικές συμφωνίες, τις οποίες υποστηρίζουν οι πιστωτές για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Τα σχέδια για μια άμεση και ραγδαία αύξηση του κατώτατου μισθού απορρίφθηκαν επίσης, υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης.
Οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές θετικά στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε «επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι κινούμαστε βήμα-βήμα σε μια επίλυση της σύγκρουσης» ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει το αίτημα της Ελλάδας για τετράμηνη παράταση του προγράμματος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε με ενθουσιασμό στις ειδήσεις, με τον δείκτη να εκτοξεύεται κατά 9,2%. Αντίστοιχα, η απόδοση του πενταετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από πάνω από 14% σε 12,12%.