Fortune Ρεπορτάζ: Μεγάλες σάλες και μπακάλικα κέρδισαν μερίδια στην καραντίνα
- 03/06/2020, 11:00
- SHARE
Αύξηση πωλήσεων που άγγιξε το 20% στα supermarket σε 12 εβδομάδες καραντίνας κατέγραψε έρευνα της Nielsen για το διάστημα από 27 Φεβρουαρίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19, μέχρι 17 Μαϊου, που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με τη σταδιακή άρση του lockdown.
Από την έρευνα προκύπτει ότι από αυτή τη «δοκιμασία», ενισχυμένοι βγήκαν όχι μόνο οι λιανέμποροι αλλά και οι προμηθευτές ενώ οι καταναλωτές προτίμησαν για τις αγορές τους τις μεγάλες σάλες των hypermarkets, όπου απολάμβαναν μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω του μικρού συνωστισμού, καθώς και τα καταστήματα ευκολίας της γειτονιάς, μπακάλικα και συνοικειακά παντοπωλεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σε webinar της Nielsen το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 270 στελέχη επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, μέσα σε 12 εβδομάδες, από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 17 Μαΐου, οι πωλήσεις των supermarket αυξήθηκαν κατά 19,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι προσθέτοντας στην συνολική αξία της αγοράς 386 εκατ. ευρώ, για να φτάσει στα 2,335 δις. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά, που στις πρώτες 8 εβδομάδες του 2020 αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,7%, επταπλασίασε την ταχύτητα της την περίοδο του lockdown. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου πάντως άρχισε να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, καθώς η άρση των περιορισμών οδήγησε σε διάχυση της ζήτησης και σε άλλους κλάδους του λιανεμπορίου, πλην των supermarket.
Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε το cash & carry. Οι συγκεκριμένες αλυσίδες επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι τα 2/3 της πελατείας τους, κυρίως εταιρείες εστίασης και φιλοξενίας, δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να καταγράψουν πτώση πωλήσεων 9,2%, στα 363 εκατ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου.
Οι τρεις μεγάλοι παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ήτοι Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και My Market (στις μετρήσεις της Nielsen δεν συμπεριλαμβάνεται η Lidl), ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους κατά 15,4% συνολικά κερδίζοντας μερίδιο 1,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των μικρότερων παικτών της αγοράς. Ειδικότερα τα hypermarkets απέσπασαν το 22% των νέων πωλήσεων καταγράφοντας ανάπτυξη 35% την περίοδο του lockdown ενώ τα μπακάλικα απέσπασαν το 7,6%.
Οι προμηθευτές κινήθηκαν όλοι θετικά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι μικρότεροι παίκτες κέρδισαν μερίδια. Οι πρώτοι πέντε βασικοί προμηθευτές αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 24,7%, οι προμηθευτές από τη θέση 6 έως 10 της κατάταξης ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους κατά 23,3%, ενώ οι μικροί παίκτες (στις θέσεις από 11 έως 30 της κατάταξης) παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση, με αύξηση πωλήσεων κατά 34,7%.
Σε επίπεδο κατηγοριών προϊόντων, πάνω από το μισό των πωλήσεων την περίοδο του lockdown αφορούν σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, μια αγορά περίπου 200 εκατ. ευρώ, της οποίας οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12,5%.
Το 18% των νέων πωλήσεων αφορά φρέσκα προϊόντα, των οποίων οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,9% ή 70 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα για το σπίτι, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν 23,1% και συνεισέφεραν 59,4 εκατ. ευρώ ενώ κατά 24,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις bazaar συνεισφέροντας 34,3 εκατ. ευρώ και ακολουθούν με αύξηση 10,4% οι πωλήσεις των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, κατηγορία η οποία προσέθεσε στον συνολικό τζίρο των supermarket 21,1 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα έδειξε επίσης μείωση των αυθόρμητων αγορών, η οποία αποτυπώθηκε σε πίεση των πωλήσεων ζαχαρωδών προϊόντων, σνακ και αναψυκτικών. Οι πωλήσεις σε τσίχλες μειώθηκαν 29,1% παρά τη μείωση της τιμής τους κατά 1,8%.
Επίσης πτώση 4,3% σημείωσαν οι πωλήσεις φρέσκου ψαριού και 10% κατεψυγμένου. Κατά 44,1% υποχώρησαν οι πωλήσεις έτοιμων γευμάτων, 17,6% των προϊόντων delicatessen, 53,3% των αντηλιακών και 37,5% των προϊόντων για την φροντίδα των παπουτσιών.