Fortune Ρεπορτάζ: Στη ζυγαριά επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο – «Στεγνώνει» από ρευστότητα η αγορά
- 11/01/2021, 09:48
- SHARE
Μάχη επιβίωσης δίνουν δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν κατεβασμένα ρολά και αυτή την εβδομάδα, χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στις χειμερινές εκπτώσεις που άρχισαν σήμερα στα e-shops.
Μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις δεν «σώζεται» παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως διαμηνύουν φορείς της αγοράς του λιανεμπορίου που τάσσονται κατά της απόφασης για παράταση του lockdown για ένατη εβδομάδα – με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών. Σε συνέχεια μιας φτωχής σε εισπράξεις εορταστικής περιόδου, οι επαγγελματίες περίμεναν τις εκπτώσεις για να διαθέσουν εμπορεύματα που είχαν προμηθευτεί ενόψει των Χριστουγέννων.
Έχοντας διαθέσει γι’ αυτό το σκοπό ό,τι ρευστότητα διέθεταν και πληρώνοντας με επιταγές που ευελπιστούσαν να καλύψουν ενόψει αύξησης της ζήτησης βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Στεγνές» από ρευστότητα πολλές επιχειρήσεις συντηρούνται με τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης και δεν εγγυώνται να ανακόψουν την κατάρρευσή τους σε λίγους μήνες, όταν δεν θα υπάρχει προστατευτικό δίχτυ. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν στο Fortune, το «άνοιξε – κλείσε» ή μοντέλο «ακορντεόν» όπως αποκαλείται, αποδιοργανώνει την αγορά και δεν ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό. Επίσης εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας, που έχουν πάρει διαστάσεις οριζόντια στην αγορά και δεν αφορούν αποκλειστικά μικρές επιχειρήσεις.
Για σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας ενώ ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) θεωρεί κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του click away και σύντομα με τη μορφή του click in shop, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) προειδοποιεί για διψήφιο ποσοστό ύφεσης στο α’ τρίμηνο εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown στο λιανεμπόριο.
Πάντως παρά τις αντιδράσεις – που έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι σήμερα ανοίγουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία αλλά τα καταστήματα παραμένουν κλειστά – οι επιχειρηματίες παρακολουθούν τις συστάσεις των επιδημιολόγων και επιδιώκουν να ανοίξουν με ασφάλεια.
Από την άλλη μεριά και η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή κάποιων δεδομένων που θα αποτυπώσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των κοινωνικών συναναστροφών κατά τη διάρκεια των γιορτών στο επιδημιολογικό φορτίο. Αναλόγως, θα είναι σε θέση να μελετήσει το άνοιγμα κάποιων κατηγοριών καταστημάτων και την υιοθέτηση της μεθόδου click away για αγορές μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά και παραλαβή εκτός των καταστημάτων.
Πάντως οι επιχειρηματίες, κυρίως από τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης επιμένουν στο μοντέλο click in shop, που δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Εξάλλου αυτή την περίοδο, λόγω των εκπτώσεων, η αγορά ένδυσης είναι στο επίκεντρο και οι καταναλωτές για να αγοράσουν ρούχα και υποδήματα χρειάζεται να τα δοκιμάσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για αποφάσεις που θα επηρεάσουν την πορεία εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων στο άνοιγμα της νέας χρονιάς.
Σε επίπεδο μέτρων στήριξης σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ανοίξει ενώ έχει ανακοινωθεί και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία ξεκινά τον Μάρτιο. Επίσης, με στόχο να προλάβει το κύμα λουκέτων στο λιανεμπόριο η κυβέρνηση μελετά την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, όπως εφαρμόζεται για περίοδο εννέα μηνών για τα στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία στο πρόγραμμα «Γέφυρα».