Fortune Ρεπορτάζ: Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης σχέδιο για ταχύτερη πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας
- 05/05/2020, 10:59
- SHARE
Σενάρια για ταχύτερη επανεκκίνηση ορισμένων κλάδων της οικονομίας, όπως η εστίαση και τα εμπορικά κέντρα (που με βάση το σχέδιο “γέφυρα ασφάλειας” προβλέπεται να “ξεκλειδώσουν” μετά τα τέλη Μαΐου), φέρεται να μελετά η κυβέρνηση με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης και της πτώσης εσόδων των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι μετά το άνοιγμα περίπου του 10% των επιχειρήσεων χθες, τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν επιπλέον 65.000 επιχειρήσεις αυξάνοντας το μερίδιο της εμπορικής δραστηριότητας που “ξεκλειδώνει” σε 35%.
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες από την καταναλωτική κίνηση την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους. Βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, οπτικών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής υποδέχθηκαν πελάτες μετά από ενάμιση μήνα αναστολής εργασιών (στις 18 Μαρτίου αποφασίστηκε να κλείσουν). Η εμπορική κίνηση ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τον επιχειρηματικό κόσμο που κρατάει πάντως χαμηλές προσδοκίες θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Ενόψει των επόμενων εβδομάδων, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τάσεις, ότι οι καταναλωτές, συνηθισμένοι από τις ουρές με αποστάσεις στα supermarket, δεν ήταν δύσκολο να πειθαρχήσουν στους κανόνες.
Ειδικότερα, αυξημένη ήταν η κίνηση που παρατηρήθηκε σε καταστήματα αθλητικής ένδυσης και εξοπλισμού και σε καταστήματα ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών ειδών, αν και τα τελευταία δεν μπορούσαν να διαθέσουν λευκές ή μαύρες συσκευές αφού αυτές δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που «ξεκλειδώνουν» σε αυτή τη φάση. Εμπορική κίνηση καταγράφηκε και στα βιβλιοπωλεία. Αν και εκεί η ζήτηση αφορούσε κυρίως αναλώσιμα, οι επαγγελματίες της αγοράς του βιβλίου περιγράφουν με ικανοποίηση την προσέλευση καταναλωτών και προσβλέπουν σε επιβεβαίωση της τάσης κατά τις επόμενες ημέρες.
Εκεί πάντως που υπήρξε μεγαλύτερη κίνηση ήταν στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Οι ιδιοκτήτες των 10 με 12 χιλ. επιχειρήσεων ανά την επικράτεια παίρνουν «ανάσα», αν και όπως αναφέρουν, είναι δύσκολο να καλυφθεί το ύψος της ζημιάς από το lockdown. Πάγιο αίτημα του κλάδου για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η παράταση του μέτρου επιδότησης των ενοικίων για ένα εξάμηνο αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%.
Ζητούν μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Καθοριστικής σημασίας φαίνεται να είναι η μείωση του ΦΠΑ και στην εστίαση, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του δοκιμαζόμενου κλάδου, που κρίνουν ότι εν πολλοίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν αρκούν για να καταστήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους κι ως εκ τούτου απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις.
Μερίδα επιχειρηματιών ενόψει της επανεκκίνησης του κλάδου επιζητούν αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στο 6% για τα τρόφιμα και στο 13% για τα ποτά, με σωματεία και επιχειρηματικούς φορείς να έχουν κοινοποιήσει σχετικές θέσεις στην κυβέρνηση, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και της εναρμόνισης του με τα ισχύοντα σε χώρες με ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν όπως Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία. «Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε», είπε χαρακτηριστικά ο Βλάσης Γεωργάτος, επικεφαλής της Γρηγόρης Μικρογεύματα, μιλώντας για την καταιγίδα του lockdown, στο Webinar της Endeavor Greece, θέτοντας στο επίκεντρο το ζητούμενο της ανάκτησης του μεριδίου αγοράς σε μια εποχή που οι καταναλωτικές τάσεις και η ζήτηση αλλάζουν πριμοδοτώντας το delivery και το take away.
Η επανεκκίνηση
Σχετικά με το ενδεχόμενο ταχύτερης επανεκκίνησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, ενόψει τελικών αποφάσεων εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε να εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης εφόσον δεν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα, που είναι και η πρώτη εβδομάδα άρσης του lockdown σε επιλεγμένους τομείς.
Μάλιστα τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και άλλα στελέχη της κυβένησης έχουν αφήσει να ενοηθεί ότι κυοφορούνται κι άλλα μέτρα στήριξης του κλάδου, που είναι από τους ισχυρότερα πληττόμενους. Στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων οι επεκτάσεις εξωτερικών χώρων ώστε να φιλοξενούνται περισσότερα τραπεζοκαθίσματα με τις απαραίτητες αποστάσεις, το θέμα των μισθωμάτων αλλά και ο ΦΠΑ.
Εν κατακλείδι, «ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN δηλώνοντας υπερήφανος για την συλλογική επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Το στοίχημα τώρα είναι η διαχείριση και της οικονομικής κρίσης…