Fortune Θέμα: Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα
- 27/12/2020, 12:47
- SHARE
Όταν τα οικονοµικά µεγέθη βασίζονται σε έναν τοµέα, η οικονοµία εκτίθεται σε µεγάλο κίνδυνο τις χρονιές που ο τοµέας αυτός δεν έχει καλή απόδοση. Πρόσφατα παρατηρήσαµε, και εξακολουθούµε να παρατηρούµε, τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά και χώρες όπως η Ελλάδα στον τοµέα του τουρισµού, στον οποίο ήρθαν τα πάνω κάτω λόγω της πανδηµίας COVID-19.
Η διαφοροποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων επιτρέπει, εποµένως, σε µια οικονοµία να είναι ανθεκτική, ιδίως σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που βιώνουµε αυτή την περίοδο. Στην Ελλάδα, η επέκταση της παραγωγικής βάσης στη µεταποίηση, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονοµίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και ο µετασχηµατισµός της παραγωγικής δοµής θα το επιτύχουν αυτό.
Δεδοµένων των δυνατοτήτων και της διαθεσιµότητας των πόρων, η επέκταση πρέπει να πραγµατοποιηθεί σε τοµείς που απαιτούν υψηλές δεξιότητες ανθρώπινου κεφαλαίου, δηλαδή στην οικονοµία της γνώσης, και συγκεκριµένα σε τοµείς που συµβαδίζουν µε τους στόχους του ευρωπαϊκού προτύπου ανάπτυξης, όπως η ψηφιακή οικονοµία και η πράσινη ανάπτυξη. Τα παραπάνω έγιναν ακόµη πιο επιτακτικά λόγω της πανδηµίας. Η Covid-19, εκτός από µια πολύ σοβαρή υγειονοµική κρίση, παράγει δευτερογενώς µια πρωτοφανούς διαστάσεως οικονοµική κρίση που µας φέρνει αντιµέτωπους µε ένα δύσκολο αύριο.
Ενδεικτικά η Κοµισιόν προχώρησε σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των οικονοµικών προβλέψεων για φέτος και κυρίως το 2021 σε όλα τα κράτη µέλη, επικαλούµενη το δεύτερο κύµα της πανδηµίας το οποίο χτυπάει την Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 9%, ενώ το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,0% και το 2022 κατά 3,5%. Η διαφορά µε τις προηγούµενες προβλέψεις της άνοιξης είναι ότι το δεύτερο κύµα περιορίζει την δύναµη της ανάκαµψης.
Έτσι, βασική προϋπόθεση για να καλυφθεί γρήγορα το χαµένο έδαφος από τα περιοριστικά µέτρα λόγω πανδηµίας, είναι η ταχύρρυθµη εφαρµογή εξυγιαντικών µεταρρυθµίσεων. Η δοκιµασία συνιστά µια καλή ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνηµα, για να προχωρήσουν οι απαιτούµενες ριζικές τοµές στην οικονοµία, που θα απελευθερώσουν λιµνάζουσες παραγωγικές δυνάµεις. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ιστορική ευκαιρία δηµιουργίας των όρων για βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη στη χώρα µας.
Ποιο είναι, όµως, το νέο παραγωγικό µοντέλο που πρέπει να προκρίνουµε για την επόµενη µέρα; Την απάντηση έδωσαν στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2020, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύµβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο διευθύνων σύµβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και ο διευθύνων σύµβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.