Fortune Θέμα: Έως και 100 εκατ. ευρώ το μήνα αφαιρούν οι νέοι φόροι από νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- 24/05/2016, 10:47
- SHARE
Έμπειροι φοροτεχνικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα λουκέτα στην αγορά από τη νέα φοροκαταιγίδα.
Δύσκολο αναμένεται να είναι για τους Έλληνες το φετινό καλοκαίρι. Μπορεί προς το παρόν ο καιρός να μην συμβαδίζει με την εποχή του όμως από τις αυξήσεις που επιβάλλονται από 1η Ιουνίου, οι πολίτες μάλλον θα … «τσουρουφλιστούν».
Παράγοντες τις αγοράς κάνουν λόγο για 18 νέους φόρους που θα αφαιρούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, την αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ, στην μπύρα και στα τσιγάρα, αλλά και τον νέο ΕΝΦΙΑ.
Επιπρόσθετα, έντεκα νησιά χάνουν την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ, όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ-300.000 ευρώ θα πληρώνουν διπλό φόρο, ενώ οι αγρότες χάνουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ.
Έμπειροι φοροτεχνικοί σχολιάζουν στο Fortunegreece.com τις επιπτώσεις από τη «φοροκαταιγίδα» που ετοιμάζεται, τονίζοντας πώς το φορολογικό «πείραμα» είναι καταδικασμένο να αποτύχει αφού όχι μόνο αύξηση εσόδων δεν θα δούμε, αλλά θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο.
Προβλέπονται νέα λουκέτα στην αγορά
Για νέα βάρη στις τσέπες των φορολογούμενων από τους πρόσφατους νόμους που πέρασαν από την ελληνική Βουλή, κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών, Απόστολος Αλωνιάτης. Όπως επισημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ έντεκα νέων νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να φέρει νέες αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σήμερα ήταν στο κανονικό καθεστώς. Διευκρινίζει δε πως η αύξηση επηρεάζει και τα νησιά που παραμένουν ακόμη στο ειδικό καθεστώς, μιας και ο κανονικός συντελεστής θα ανέλθει από 16% σε 17%.
«Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του τα στοιχεία των προηγούμενων αυξήσεων των συντελεστών του ΦΠΑ, που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των συντελεστών φέρνει μείωση των εσόδων για το κράτος. Οι ανακατατάξεις στα προϊόντα και υπηρεσίες που έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, έφεραν αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ μόλις 12 εκατ. ευρώ, ενώ υπολόγισαν αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ».
Ο ίδιος υπενθυμίζει πως οι αυξήσεις στους συντελεστές του 2010 και 2011 , από 19% σε 23% για τον κανονικό συντελεστή και από 9% σε 13% για τον μειωμένο συντελεστή είχαν σαν αποτέλεσμα τα έσοδα από 17,3 δισ. ευρώ το 2010 να υποχωρήσουν σε 16,88 το 2011 και στα 15,09 δισ. ευρώ το 2012. Μάλιστα οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ τη διετία 2010-11 στόχευαν σε αύξηση των εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ, η οποία τελικά δεν επιτεύχθηκε.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία των καπνοπωλών, η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ, είχε σαν αποτέλεσμα το κράτος να εισπράξει 50 εκατομμύρια φόρους λιγότερους το 2014 από ότι είχε εισπράξει το 2013. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων από 3% το 2009 εκτινάχτηκε στο 22% το 2014, μετά από επτά αυξήσεις στον ΕΦΚ των καπνικών προϊόντων. Ο κ. Αλωνιάτης υπογραμμίζει πως οι εν λόγω αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους ήδη…επιβαρυμένους φορολογούμενους, νέα λουκέτα επιχειρήσεων θα έρθουν στην αγορά και το κράτος δεν θα εισπράξει τα έσοδα που περιμένει.
Εστιάζουν στα έσοδα και όχι στις περικοπές δαπανών
Την άποψη πως η επιβολή και άλλων έμμεσων φόρων θα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, ενώ θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκφράζει ο Φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν προηγήθηκε σχετική ενημέρωση στο αρμόδιο Υπουργείο από την πλευρά των φοροτεχνικών για τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα μέτρα στην πραγματική οικονομία ο κ. Μουζάκης απαντά πως δεν υπολογίστηκε η γνώμη τους και πως ακόμη και η παρουσία της συνομοσπονδίας στη Βουλή ήταν προσχηματική.
«Έφεραν τον «κόφτη» ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι οι στόχοι δεν θα υλοποιηθούν. Άλλωστε το δείχνουν και τα στοιχεία τα οποία μιλούν για αύξηση ληξιπρόθεσμών οφειλών από 40 δισ. ευρώ σε 88 δισ. ευρώ. Η λογική τους είναι ότι εστιάζουμε μόνο στα έσοδα και όχι στα έξοδα. Όταν το μείγμα αποτελείται από 95% φόρους καταλαβαίνετε ότι οι στόχοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιτευχθούν».
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Εάν οι ειδικοί κρίνουν ότι η δοσολογία στη συνταγή είναι λάθος και μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίησή της, χωρίς να αφουγκράζεται τις ανάγκες των άμεσα ενδιαφερόμενων; Σωστή κυβέρνηση δεν είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη της απλά αριθμούς και οικονομικά μεγέθη, αλλά εκείνη που εργάζεται για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.