Fortune Θέμα: Γιατί αλλάζει προς το καλύτερο η ψυχολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα
- 17/01/2020, 15:26
- SHARE
Της Μαρίας Ακριβού
Σελίδα φαίνεται να γυρίζει το ελληνικό επιχειρείν, προσπαθώντας να αφήσει πίσω του τις δύσκολες μέρες της κρίσης. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι και έτοιμοι να προβούν σε επενδύσεις, εφόσον το θετικό κλίμα διατηρηθεί και η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, με φορολογία φιλική προς τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της έρευνας IBR που διεξήγαγε η Grant Thornton, προκύπτει ότι η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά η χώρα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.
Καταλύτης τα αναπτυξιακά προγράμματα
Ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, ΠΙΝΔΟΣ Κοτόπουλα, επιβεβαιώνει την ανάταση της ψυχολογίας των Ελλήνων επιχειρηματιών λέγοντας στο fortunegreece.com πως η αλλαγή του πολιτικού και η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Η έναρξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία περίμεναν οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν επενδύσεις που στα χρόνια της κρίσης παρέμεναν στο συρτάρι, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού ρίσκου που ενείχαν, συνιστά μια θετική εξέλιξη που γεννά προσδοκίες.
«Εκτός από τα αναπτυξιακά προγράμματα, που για τον δικό μας κλάδο είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα είδαμε να λαμβάνονται θετικά φορολογικά μέτρα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητικά, αλλά οι εξαγγελίες τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και η αναμονή του νέου ασφαλιστικού νόμου, θεωρούμε ότι θα δώσουν μία ανάσα στην ελληνική οικονομία» επισημαίνει ο κ. Δημητρίου.
Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ΠΙΝΔΟΣ, η οποία κατάφερε να συγκρατήσει τα οικονομικά της μεγέθη. Ο τζίρος σημείωσε αύξηση 10%, ποσοστό που ικανοποιεί τη διοίκηση η οποία ελπίζει ότι με τον ίδιο ρυθμό θα τρέξει και το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υλοποιεί σε βάθος πενταετίας (2018-2022) επενδυτικό πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής ύψους 20 εκατ. ευρώ, κινήσεις ενίσχυσης του εξαγωγικού χαρτοφυλακίου, είσοδο στο έτοιμο φαγητό και διεύρυνση εμπορικών συνεργασιών σε άλλες κατηγορίες κρέατος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα έτοιμα ψημένα κοτόπουλα μία επένδυση της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα η αδειοδότηση για την αερόψυξη – επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ – είναι έτοιμη, ενώ τέλος του μήνα υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί η εργοστασιακή παραγωγή λιπάσματος.
Οι εταιρείες προχωρούν σε ανανέωση στόλου οχημάτων
Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τον κλάδο του αυτοκινήτου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Leaseplan, Κώστα Πετρούτσο να μιλά για αύξηση του αριθμού των οχημάτων για ιδιωτική αλλά και επαγγελματική χρήση.
«Η δική μας δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς. Βλέπουμε πλέον περισσότερα αυτοκίνητα στο δρόμο και αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν. Παράλληλα η άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας επιτάσσει επαγγελματικά ΙΧ. Είναι μία αγορά που ανεβαίνει μήνα με το μήνα» λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως από την καθημερινή επαφή που έχει με ένα μεγάλο corporate πελατολόγιο, που δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνει το μήνυμα ότι στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να προβούν σε ανανέωση στόλου. «Παρατηρούμε μια σημαντική ανάπτυξη, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πράγματα πάνε καλύτερα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που σημαίνει ότι διευρύνεται η αγορά. Οι περισσότεροι σκέφτονται να προβούν σε επενδύσεις, καθώς η οικονομία κινείται θετικά, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για μεγάλα ανοίγματα» τονίζει ο κ. Πετρούτσος.
Όσον αφορά στο businessplan της Leaseplan για το 2020, εστιάζει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς εκτιμάται ότι η άνοδος στον κατασκευαστικό κλάδο, με την υλοποίηση του Ελληνικού, αλλά και μικρότερου μεγέθους projects, στα οποία θα απασχοληθεί ένας σημαντικός αριθμός τεχνικών επαγγελμάτων, παρουσιάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Το 2019 κλείσαμε με μία ανάπτυξη της τάξης του 14%. Ως προς την αγορά leasing η αίσθηση είναι ότι η άνοδος διαμορφώθηκε στο 10%. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι στην αγορά αυτοκινήτου οι νέες ταξινομήσεις διαμορφώθηκαν στις 114.000 χωρίς να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον στόχο των 150.000 ταξινομήσεων που είχε τεθεί».
Ο κ. Πετρούτσος αναμένει ότι το 2020 το leasing θα τρέξει με μεγαλύτερο ρυθμό, ενώ υπενθυμίζει πως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι για τους εισαγωγείς αυτοκινήτων αλλάζουν τα δεδομένα εφόσον αλλάζουν τα πρότυπα ρύπων, η νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Θα επηρεαστεί σίγουρα το μείγμα των αυτοκινήτων αλλά και οι εργοστασιακές τιμές.
«Crash Test» το ά εξάμηνο του 2020
Ως «crash test» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, χαρακτηρίζει το ‘α εξάμηνο του 2020, η Αντιπρόεδρος της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ, Τζούλη Χαϊδά. Η ίδια δηλώνει πως ως επιχειρηματίας αισθάνεται λιγότερη αβεβαιότητα συγκριτικά με το παρελθόν και πως θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τις επενδύσεις, αναζητώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αισιοδοξία και μια βελτίωση της ψυχολογίας, όμως ακόμη δεν έχει συντελεστεί κάποια συνταρακτική αλλαγή στην αγορά. Πιστεύω ότι η έναρξη του Ελληνικού, το οποίο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή, θα κινητοποιήσει και άλλες επενδύσεις. Η κυβέρνηση είναι φιλικά προσκείμενη σε ξένους επενδυτές και προσπαθεί να τους προσελκύσει στη χώρα και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα» λέει χαρακτηριστικά η κα Χαϊδά.
Αναφέρει πως διεξάγονται πολλές συζητήσεις στον κλάδο των κατασκευών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά, και ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους διότι η αγορά περιμένει και άλλα πράγματα να γίνουν. Καταλήγει λέγοντας πως οι Υπουργοί είναι πρόθυμοι να δεχτούν τους επιχειρηματίες και να ακούσουν τα προβλήματά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαλείψουν τις παθογένειες του συστήματος, απλοποιώντας διαδικασίες, αλλά δυστυχώς υπάρχει κωλυσιεργία εξαιτίας της γραφειοκρατίας.