Fortune Θέμα: Η «κατάργηση» του Πάσχα με όρους αγοράς – Ποιοι κλάδοι ανεβαίνουν γολγοθά

Fortune Θέμα: Η «κατάργηση» του Πάσχα με όρους αγοράς – Ποιοι κλάδοι ανεβαίνουν γολγοθά
Οι ζημιές που συσσωρεύονται και η ελπίδα για «Ανάσταση».

Μια σειρά από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν ως και το 50% του τζίρου τους, πλήττονται καίρια από την διακοπή της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες, που ουσιαστικά «καταργεί» την έννοια του Πάσχα με όρους αγοράς.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή την εποχή κορυφώνεται η επισκεψιμότητα σε εμπορικά καταστήματα, από παιδικά είδη και παιχνίδια μέχρι είδη ένδυσης και δώρων, αυξάνεται η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια, τα νησιά υποδέχονται το πρώτο κύμα τουριστών και οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς.

Το Πάσχα του 2020 δεν θα είναι γιορτή. Η πανδημία εγκλώβισε καταναλωτές και επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιοτεχνίες κηροπλαστικής χάνουν πάνω από το 50% του τζίρου της χρονιάς. Όπως αναφέρουν στο Fortune Greece, πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακυρώσεις παραγγελιών από τις εταιρείες του λιανεμπορίου, ακόμη και αλυσίδες παιχνιδιών που προμηθεύονται λαμπάδες, οι οποίες λόγω του «lockdown» δεν είναι σε θέση να διαθέσουν προϊόντα στην αγορά μέσω των καταστημάτων τους, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα τα περισσότερα e-shop τους εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης της εποχικής ζήτησης.

Ο κλάδος των κηροπλαστείων όμως έχει χάσει και τον πιο σταθερό πελάτη του, που είναι τις εκκλησίες. Το εκκλησιαστικό κερί, μια αγορά εξαιρετικά ανθεκτική στις οικονομικές συνθήκες, έχει «παγώσει». Τέτοια εποχή οι επαγγελματίες του κλάδου παραδίδουν συνεχώς προϊόν στους ναούς λόγω της μεγάλης κατανάλωσης. Σήμερα η επίσκεψη στην εκκλησία τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ. Επομένως η «κατανάλωση» κεριού στις εκκλησίες έχει μηδενιστεί. Το ίδιο όμως ισχύει για το διακοσμητικό κερί αφού είναι κλειστά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, απ’ όπου τροφοδοτείται η ζήτηση.

Η μόνη ζήτηση εδώ και εβδομάδες αφορά σε ορισμένα εξειδικευμένα e-shops, αλλά κι εκεί η τροφοδοσία διεξάγεται μετ’ εμποδίων, παραγγελίες ακυρώνονται και εμπορεύματα επιστρέφονται λόγω του υπερβολικού φόρτου των εταιρειών courier.

Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες παιχνιδιών. Η εμπορική δραστηριότητα σε αυτή την αγορά, όπως και στα καταστήματα παιδικών ειδών επιβραδύνεται με διψήφιο ρυθμό. Οι αγορές που πραγματοποιούνται συνήθως αυτή την περίοδο από νονούς, γονείς και παππούδες έχουν ανασταλεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες παιχνιδιών αντλούν πάνω από το 20% με 30% του τζίρου τους την περίοδο του Πάσχα. Με κλειστά καταστήματα και την πλειοψηφία του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας οι μεγαλύτερες αλυσίδες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις online παραγγελίες για τις λαμπάδες και τα πασχαλινά δώρα, προειδοποιώντας ήδη πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα ότι οι παραδόσεις τους έχουν καθυστέρηση ως και πάνω από δύο εβδομάδες. Όσο για τα εισαγόμενα εμπορεύματα πασχαλινών ειδών, μεταφέρονται στις αποθήκες των εταιρειών και στο μεγαλύτερο μέρος τους θα παραμείνουν εκεί μέχρι το 2021.

Την ίδια ώρα ταξιδιωτικές εταιρείες, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν ήδη επενδύσει σε καμπάνιες για προορισμούς ενόψει της εξόδου των εορτών, αντί να προσβλέπουν σε έσοδα και προκαταβολές ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού, αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν το μπαράζ ακυρώσεων.

Διαβάστε σχετικά: O κλάδος των αερομεταφορών έχει μπει στην εντατική και ασθμαίνει

Το ίδιο και τα ξενοδοχεία και κάθε τύπου καταλύματα, αντί να υποδέχονται αυτές τις ημέρες το πρώτο κύμα τουριστών της χρονιάς, προσπαθούν να κλείσουν ανοίγματα με 18μηνα voucher. Πάνω από 6.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) υπολογίζει τις απώλειες τζίρου για το 2020 σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. ευρώ για τα εποχικής λειτουργίας.

Αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες αντί να καταγράφουν πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς έχουν καθηλώσει στόλους κι έχουν δέσει πλοία αναζητώντας εναγωνίως ρευστότητα για να κερδίσουν μερικούς μήνες βιωσιμότητας. Κρατικές ενισχύσεις 30 εκατ. ευρώ το μήνα εκτιμάται ότι χρειάζεται κάθε μήνα η ακτοπλοΐα, ενώ στήριξη από 10 εκατ. ευρώ η καθεμία ζητούν ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fl.

Ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές δεν προβλέπεται να ανοίξουν και χωρίς επισκέπτες, η οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινότητες θα παραμείνει ασθενική. Ακόμη και στις πόλεις οι αλυσίδες εστίασης είναι κλειστές. Με delivery και take away δεν καλύπτουν ούτε το 15% με 20% του ετήσιου τζίρου τους ενώ πάνω από 55% – 60% είναι η πτώση στους φούρνους. Στο σύνολο της εστίασης οι επιχειρηματίες μιλούν για πτώση πάνω από 90%, η οποία παρασύρει και μια σειρά συγγενείς κλάδους όπως τα αλκοολούχα ποτά και το κρασί.

Ενδεικτικά είναι επίσης τα ευρήματα της έκτακτης έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που δείχνει ότι μία στις επτά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και δεν αποκλείει το λουκέτο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει σοβαρή απειλή για 100 χιλ. επιχειρήσεις και 250 χιλ. θέσεις απασχόλησης.

Εν κατακλείδι, ο γολγοθάς θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – όπως τα super market, που πωλούν αυτή την εποχή εκτός από τρόφιμα και μια σειρά από άλλα είδη που οι καταναλωτές δυσκολεύονται να προμηθευετούν στα e-shops από βιβλία και λαμπάδες μέχρι ψησταριές – κι αυτό που απομένει είναι η ελπίδα της Ανάστασης!

Διαβάστε ακόμη:

Από κονιάκ και ούζο στα… αντισηπτικά. Η ελληνική ποτοποιία ρίχνεται στη μάχη του κορωνοϊού