Fortune Θέμα: Τηλεργασία στην εποχή του κορωνοϊού
- 19/03/2020, 17:17
- SHARE
Αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες η ζήτηση για οθόνες και υπολογιστές, ψηφιακά εργαλεία για την εξ’ αποστάσεως εργασία, στον απόηχο των μέτρων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού Covid – 19.
Ιδιώτες αλλά κυρίως επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, όπως σημειώνουν στο “F” στελέχη μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρονικών ειδών και υπηρεσιών επικοινωνίας και τεχνολογίας, επενδύουν σε λύσεις και συστήματα που υποστηρίζουν την επιχειρηματική λειτουργία από απόσταση.
Αν και είναι πρώιμο να αναφέρουμε ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων στα μεγάλα δίκτυα ηλεκτρονικών ειδών, διαπιστώνεται μια σαφώς ανοδική τάση ενώ τα προγράμματα πωλήσεων και marketing προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον. “Χθες ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων, που ανακοίνωσε για τα καταστήματα η κυβέρνηση. Είναι νωρίς να μιλήσουμε με στοιχεία. Ο κόσμος είναι σε σοκ”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο “F” ο Κώστας Σταματάκης, Chief Marketing & Customer Officer, Dixons South East Europe – Kωτσόβολος, που επιβεβαιώνει πάντως μια αυξημένη κίνηση σε προϊόντα που υποστηρίζουν την εξ’ αποστάσεως εργασία. “Υπήρξε κίνηση κυρίως σε υπολογιστές…” σημειώνει, περιγράφοντας μαζικές αγορές από ιδιώτες και εταιρείες, όλων των μεγεθών, που έσπευσαν να προμηθευτούν τον αναγκαίο εξοπλισμό για τις νέες ανάγκες τους. Η αλυσίδα Κωτσόβολος έχει αποθεματοποιήσει και είναι σε θέση, όπως αναφέρει ο κ. Σταματάκης, να καλύψει ενδεχόμενη μετατόπιση των καταναλωτών από τα φυσικά καταστήματα στο online κανάλι, τις επόμενες ημέρες. Επιπροσθέτως ενισχύει τις υπηρεσίες της στα ανοιχτά κανάλια διανομής καθώς και τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφάλειας για το προσωπικό.
Στο ίδιο μοτίβο και οι άλλοι παίκτες του λιανεμπορίου ειδών τεχνολογίας, με τις πληροφορίες από στελέχη των αλυσίδων Public και Media Markt να αναφέρουν έντονη προετοιμασία για το μοντέλο λειτουργίας που οδηγεί τους καταναλωτές στο online shopping τους επόμενους μήνες. Έμφαση δίνεται τόσο στις υπηρεσίες αγορών online όσο και τηλεφωνικά και για το σκοπό αυτό έχει στελεχωθεί call center.
Οι εταιρείες φέρονται να διαθέτουν επάρκεια προϊόντων ενώ έχει γνωστοποιηθεί στο καταναλωτικό κοινό ότι θα έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες μεταφορικών/παράδοσης. Σημειωτέον ότι όλες οι εργασίες γίνονται λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και υιοθετώντας τους αυστηρούς κανόνες του ΕΟΔΥ.
Εν κατακλείδι, σε πρώτο πλάνο είναι εργαλεία τηλεργασίας και προϊόντα για Β2Β, teleconference κ.ο.κ. για τα οποία η ζήτηση ενισχύεται αλλά σαφώς δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει την πτώση άλλων κατηγοριών, οπότε μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες η τάση, όπως και η αντοχή των δικτύων τηλεπικοινωνίας, όπου αυξάνεται η χρήση data/internet.
Εξάλλου, οι ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά μέσω του νέου μοντέλου εργασίας είναι μεγάλες και αρκεί να σκεφτεί κανείς τις απαιτήσεις της διατήρησης της επιχειρηματικής λειτουργίας για μεγάλους οργανισμούς όπως π.χ. ο ΟΤΕ, που συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια με 13.000 εργαζόμενους, ήτοι 80% του προσωπικού του εργάζεται εξ’ αποστάσεως.
Στον όμιλο Vivartia απασχολούνται σχεδόν 5.500 εργαζόμενοι και προκύπτουν ανάγκες από τις βιομηχανικές μονάδες τροφίμων μέχρι τα καταστήματα εστίασης. Ο όμιλος, που διαθέτει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, τα πληροφοριακά συστήματα και τις υποδομές για να υποστηρίξει το εγχείρημα, μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες του απασχολεί με τηλεργασία πάνω από 70% των εργαζομένων του.
Στις περισσότερες εταιρείες το ποσοστό των εργαζόμενων εξ’ αποστάσεως κυμαίνεται στο εύρος 70% έως 90%.
Oι πάροχοι δηλώνουν το παρόν στηρίζοντας μάλιστα το #DigitalSolidarityGR, την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται διευκολύνοντας την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την επικοινωνία και ψυχαγωγία των πολιτών.
Photo by Andrew Neel on Unsplash