Fortune Θέμα: Το στοίχημα για την Εστίαση και πού θα κάτσει η «μπίλια» για τον ΦΠΑ
- 19/05/2020, 13:54
- SHARE
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, ανεβαίνουν οι τόνοι για την κλίμακα του ΦΠΑ, στην οποία θα προσαρμοστούν οι ταμειακές μηχανές, με τον επιχειρηματικό κόσμο να θεωρεί τον συγκεκριμένο συντελεστή κρίσιμο δείκτη ανταγωνιστικότητας.
Το θέμα είναι κομβικής σημασίας δεδομένου ότι η χώρα θέλει να αξιοποιήσει το θετικό momentum που δημιουργούν τα εύσημα που έχει λάβει για την καλή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημικής κρίσης και να στοχεύσει σε επιτυχή επανεκκίνηση του τουρισμού με «μεγαλύτερο μερίδιο στην μικρότερη πίτα» της αγοράς (όπως άλλωστε περιέγραψε το στοίχημα της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας).
Προαπαιτούμενο αυτού του στόχου είναι μια δίκαιη συμφωνία lose-lose τώρα κι ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό σχέδιο, για μια win-win σχέση μετά την κρίση. Οι αποφάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια να εξειδικευθούν από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων.
Εντωμεταξύ, σε συνέχεια της απόφασης για επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαϊου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τώρα μερίδα της αγοράς ετοιμάζεται να ανοίξει επιχειρήσεις επιπλέον δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 23 Μαΐου.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Δεδομένου ότι τα μέτρα για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης έχουν οριστικοποιηθεί, μια τέτοια εξέλιξη δεν επιφέρει σημαντική αλλαγή, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Αυτό όμως που θα κάνει τη διαφορά είναι το πακέτο στήριξης του κλάδου, με παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα, από τις επιδοτήσεις μισθών και τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους μέχρι το ΦΠΑ.
Μέτρα δύο φάσεων
Ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει υψηλότατο κίνδυνο στις παρούσες συνθήκες. Με δεδομένο το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση των διαθέσιμων μέτρων, ένας μεγάλος όγκος υποχρεώσεων έχει μεταφερθεί στον Αύγουστο και Σεπτέμβριο – από τις επιταγές, των οποίων παρατάθηκε η ημερομηνία πληρωμής για 75 ημέρες και την αναβολή για τις καταβολές φόρων μέχρι την αναστολή προθεσμιών για τακτοποίηση υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο με άδεια ταμεία, καθώς ο κλάδος συμπληρώνει σχεδόν ένα τρίμηνο χωρίς δραστηριότητα, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα ανοίγματα στην αγορά, με κίνδυνο πολλές εταιρείες να βρεθούν στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα το επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προωθεί σχέδιο δύο φάσεων, εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά μέτρα με ισχύ από την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων και η δεύτερη θα αφορά μέτρα για το φθινόπωρο τότε δηλαδή που αναμένεται η «καραμπόλα» των αναβληθεισών υποχρεώσεων και προοπτική για το τέλος του έτους και το επόμενο.
Το πακέτο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει μονιμότερο χαρακτήρα ενώ αυτό του Μαΐου/Ιουνίου για εστίαση και τουρισμό αντίστοιχα θα εστιάζει κατά βάση σε ρευστότητα και φόρους, όπως ο συντελεστής ΦΠΑ, για τον οποίο οι επιχειρήσεις αναμένουν «που θα κάτσει η μπίλια», όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε στέλεχος της αγοράς. Μια ενδεχόμενη γενναία οριζόντια μείωση στο 6%, για όλα τα σερβιριζόμενα είδη, από το ψωμί μέχρι τον καφέ και τα ροφήματα, θα έδινε περιθώρια να μετακυλιστεί σημαντικό όφελος στον καταναλωτή, αλλά από την άλλη μεριά θα σήμαινε σημαντική μείωση για τα κρατικά έσοδα – αν δεν συνυπολογίσουμε πιθανή θετική επίπτωση του μέτρου στην φοροεισφοροδιαφυγή.
Στο βασικό σχέδιο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προβλεπόταν μείωση του ΦΠΑ σε σερβιριζόμενα ροφήματα στο 13% από 24%.
Εντωμεταξύ, πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατέθεσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας προτείνοντας, στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης που διοργάνωσε το δίκτυο ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποκλιμάκωση του συντελεστή στην εστίαση στο 9%, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Πάντως έχει γίνει λόγος από μερίδα της αγοράς και για ενδιάμεσο σενάριο μείωσης του συντελεστή στο 11%.
Εν κατακλείδι, αναφορικά με το συνολικό «πακέτο» φέρεται να περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης της απασχόλησης, εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας, επενδυτικά κίνητρα αλλά και μείωση του ΦΠΑ για διαμονή στα καταλύματα στο 6% από 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και στις αερομεταφορές αξιοποίηση εργαλείων και κρατικών ενισχύσεων, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, τα οποία προωθούνται από την ΕΕ.
*Φωτογραφίες ΑΠΕ – ΜΠΕ