Fortune: Τι έδωσε και τι θέλει να πάρει η Ελλάδα
- 23/06/2015, 14:15
- SHARE
Χαώδεις προετοιμασίες επισκιάζουν την επώδυνη πορεία προς μια συμβιβαστική λύση καθώς η Αθήνα προσφέρει παραχωρήσεις με αυξήσεις φόρων.
του Τζέφρι Σμιθ
Η ευρωζώνη απέφυγε τα «βράχια» και πάλι τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές δείχνουν αρκετή ευελιξία για να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες για μια συμφωνία που θα αποτρέψει μια χρεοκοπία κράτους-μέλους της ΕΕ για πρώτη φορά, καθώς και το ξήλωμα του κοινού νομίσματος.
Αλλά οποιοδήποτε ψήγμα προόδου αμαυρώνεται από τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε: οι διαπραγματευτές του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας καθυστέρησαν την αποστολή νέων προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής και στη συνέχεια έστειλαν το λάθος έγγραφο. Μέχρι να στείλουν το σωστό, δεν υπήρχε πλέον χρόνος για τους Υπουργούς Οικονομικών, που είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να προετοιμάσουν μια λεπτομερή πρόταση προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Η σύγχυση ουσιαστικά υπονόμευσε τη Σύνοδο Κορυφής, που συγκλήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την αποδέσμευση των τελευταίων δισεκατομμυρίων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας του 2012. Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες θα πρέπει τώρα να συμπεριλάβουν το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδας σε μια προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, η οποία θα έχει ως στόχο να επικεντρωθεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση: τη μαζική αύξηση των μεταναστών από την Αφρική και την Ασία που προσπαθούν να φτάσουν στην Ε.Ε. μέσω της Μεσογείου. Πάνω από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια.
Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ακουγόταν περισσότερο σαν προειδοποίηση διαιτητή πριν από αγώνα πυγμαχίας, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν η μια την άλλη και να τερματίσουν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» διότι «δεν οδηγεί πουθενά».
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι ηγέτες να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την πολιτική διαδικασία για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο», είπε ο Τουσκ.
Καθώς η Σύνοδος Κορυφής συνεχιζόταν (πήρε πάνω από πέντε ώρες στους ηγέτες για να καταλήξουν στην αναπόφευκτη μη-απόφαση), διέρρευσαν ορισμένες λεπτομέρειες των νέων προτάσεων της Ελλάδας, γεγονός που φανέρωσε ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί τα βασικά αιτήματα των πιστωτών της για διεύρυνση της φορολογικής βάσης με άρση των απαλλαγών στον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις προτάσεις, η Ελλάδα θα διατηρήσει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, αλλά θα υπάρχει έκπτωση στο 13% για την ενέργεια, βασικά τρόφιμα και την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα δύο πρώτα αφορούν την ατζέντα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ενώ το τρίτο αφορά τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας.
Με την κατάσταση ακόμα στην κόψη του ξυραφιού, τη Δευτέρα συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, αν και χωρίς εμφανή σημάδια πανικού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε συμφωνήσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την αύξηση του ανώτατου ορίου επειγόντων βραχυπρόθεσμων δανείων προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και έπραξε την Τρίτη το πρωί. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι Έλληνες αξιωματούχοι δήλωναν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες όσο η Ελλάδα παραμένει τυπικά στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Αυτό σημαίνει στήριξη για ακόμα μια εβδομάδα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι είναι «πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή την εβδομάδα». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής θα έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσο η πεποίθησή του αυτή είναι δικαιολογημένη.
Πηγή: fortune.com