Fourlis: Στρατηγική συνεργασία με τη Foot Locker, τον παγκόσμιο ηγέτη των Sneakers

Fourlis: Στρατηγική συνεργασία με τη Foot Locker, τον παγκόσμιο ηγέτη των Sneakers
Στόχος το άνοιγμα 100 καταστημάτων σε 8 αγορές.

Τη σύναψη συμφωνιών αδειοδότησης με την Foot Locker για την επέκταση του δικτύου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις συμφωνίες εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία, ανακοίνωσε ο Όμιλος Fourlis
Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μία σημαντική ανάπτυξη του Ομίλου, ο οποίος ήδη αποτελείται από γνωστά brands όπως η IKEA, η INTERSPORT και η HOLLAND & BARRETT, που λειτουργούν μέσω συμφωνιών franchise και αδειοδότησης στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Fourlis σκοπεύει να εξαγοράσει το υπάρχον δίκτυο καταστημάτων της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει επί του παρόντος 6 καταστήματα (3 φυσικά καταστήματα και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα και 3 φυσικά καταστήματα στη Ρουμανία), ενώ ταυτόχρονα συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες αδειοδότησης με την Foot Locker για την ανάπτυξη των αγορών της Ελλάδας και της Ρουμανίας, με παράλληλη επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας καταστημάτων σε 6 επιπλέον χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, το 2018 με τη διαφαινόμενη λήξη της κρίσης σχεδιάστηκε το στρατηγικό πλάνο του ομίλου μέχρι το 2027, το οποίο είναι βασισμένο σε 5 πυλώνες. Μεταξύ αυτών, α) η απόσχιση ακινήτων και η δημιουργία της πρώτης εξειδικευμένης ΑΕΑΠ η ποια μπήκε στο χρηματιστήριο και έχει μια σημαντική ανάπτυξη (βλ. smart park), β) η δημιουργία της Trade Logistics για τη λιανική που θα παρέχει υπηρεσίες και εκτός ομίλου, όπου αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΙΚΕΑ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, γ) η ανάπτυξη της αλυσίδας HOLLAND & BARRETT, η οποία μετρά ήδη 10 καταστήματα, δ) η αναβάθμιση του δικτύου ΙΚΕΑ με το άνοιγμα νέου καταστήματος στην Πάτρα στα τέλη Οκτώβρη – το πρώτο έπειτα από 13 χρόνια – και στη συνέχεια σε Ηράκλειο και στο Ελληνικό και τέλος η αναβάθμιση στον τομέα αθλητικών ειδών με την αύξηση του δικτύου της Intersport. Στην τελευταία περίπτωση η διοίκηση θα προχωρήσει σε κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα που θα αναβαθμίσει τον εν λόγω τομέα δημιουργώντας παράλληλα προοπτικές για υπερδιπλασιασμό πωλήσεων που εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

«Ο τζίρος των 750 εκατ. ευρώ και τα EBITD +8% που είχαμε θέσει για το 2027 θα αναπροσαρμοστούν. Είμαστε περήφανοι που επιβιώσαμε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά και που δημιουργούμε έναν πολυσχιδή όμιλο στη λιανική που ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες real estate και logistics».

Ο κ. Φουρλής χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την ΙΚΕΑ για την ανάληψη των logistics, που μεταφράζεται σε μικρότερους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών σε Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία με την Foot Locker, η οποία ξεκινά επισήμως από σήμερα, έκανε λόγο για μια “ground breaking” συνέργεια που αναδιαμορφώνει το μέλλον του ομίλου.

«Το μεγάλο retail park στην Πάτρα θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και ένα ακόμη θετικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι, μετά από αρκετό καιρό, ξεκινήσαμε να δίνουμε και πάλι guidance, που δείχνει αυτοπεποίθηση».

Η ανάπτυξη του brand στην Ευρώπη

Στο μοντέλο συνεργασίας με την Footlocker εστίασε ο Βαγγέλης Μπάτρης, Managing Director της Intersport, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τους μακροπρόθεσμους στόχους του deal.

Προς το παρόν, η αμερικανικών συμφερόντων Foot Locker, η οποία ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο το χτίσιμο μιας κουλτούρας γύρω από τα sneakers, διαθέτει στη χώρα μας τρία καταστήματα στην Ερμού, την Τσιμισκή και το Mall, με τζίρο κοντά στα 12 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πάνω από 100 καταστήματα τα επόμενα χρόνια, σε 8 αγορές, εξαγοράζοντας αρχικά τις δυο εταιρείες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι οποίες θα περιέλθουν στα χέρια του Ομίλου Fourlis, τον Απρίλιο του 2025.

Η Foot Locker με 35 χρόνια παρουσίας στην Ευρώπη, με 2.500 καταστήματα και τζίρο 2 δις δολάρια σε 26 χώρες, αποτελεί τον Νο1 πελάτη της NIKE και της Adidas παγκοσμίως.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο brand με υψηλή αναγνωρισιμότητα, με τεράστια ζήτηση για τα εξειδικευμένα sneakers που πουλάει και στην Αμερική ψηφίζεται ως το 3ο αγαπημένο brand παπουτσιών, παρότι δεν έχει δικά του παπούτσια! Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε best in class στο sports retail και έχουμε ένα μοναδικό retail οικοσύστημα που μας δίνει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Πιστεύουμε ότι για την περιοχή των Βαλκανίων θα είμαστε ο Νο1 πελάτης της Foot Locker» επεσήμανε ο κ. Μπάτρης.

Το φαινόμενο των Strippers

Το προσωπικό της Foot Lockers αποκαλείται strippers. Οι υπάλληλοι φορούν τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη ενδυμασία με τις κάθετες ρίγες, και αποτελούν τους εκπροσώπους του brand, καθώς δεν εκτελούν απλά χρέη πωλητή, αλλά γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία του brand, εκπαιδεύονται καθημερινά μέσω διαδικτύου και παράγουν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο όμιλος επενδύει πολύ στο εργατικό δυναμικό και κάνει δράσεις για την κοινότητα των sneaker lovers έχοντας engagement 5 φορές πάνω από τους ανταγωνιστές. Πέρα από τον σταθερό μισθό, υπάρχει και το bonus πωλήσεων. Τους δίνουμε οικονομικό κίνητρο και κουλτούρα και με αυτόν τον τρόπο διακρατούμε τους υπαλλήλους. Η αγορά των sneakers σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη αποτιμάται στα 80 δις δολάρια και τα στοιχεία δείχνουν πως το 2025 στα Βαλκάνια θα διαμορφώνεται στα 3,5 δις ευρώ και για αθλητικά ρούχα και για παπούτσια» τόνισε ο κ. Μπάτρης, προσθέτοντας πως η Foot Locker ποντάρει στην GenZ στους sneaker maven και τους fashion forward, κοινά για τα οποία δεν υπάρχει conflict με το πελατολόγιο της Intersport.

«Μιλάμε για τον ηγέτη του sneaker culture που συνδέεται με τους καταναλωτές μέσα από social media , influencers , μουσικά events, καλλιτεχνικά δρώμενα. Το 15% των κωδικών είναι αποκλειστικά μοντέλα που δεν υπάρχουν άλλου και ο στόχος της μητρικής είναι το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 25%. Παράλληλα, διαθέτει το καλύτερο multi branded portfolio σε προϊόντα εντός και εκτός γηπέδου μπάσκετ. Εμείς πείσαμε τη διοίκηση ότι υπάρχει τεράστια ευκαιρία στις αγορές τις οποίες αντιπροσωπεύουμε και μας εμπιστεύτηκαν».

Επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ στην 6ετία

Βάσει του business plan, τον πρώτο χρόνο θα ανοίξουν 15-20 καταστήματα. Κύριες αγορές, με τον μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων θα είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία σε Premium σημεία, στα μεγαλύτερα malls, σε βασικές οδούς όπως η Ερμού και η Τσιμιτάκη και σε σημεία με αγορά sneakers. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένα premium e-shop και θα δίνουν next trade delivery από τα Οινόφυτα, στις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

«Το licencing agreement ξεκινά από σήμερα και η επένδυση θα εξελιχθεί σταδιακά. Προσβλέπουμε σε πωλήσεις, τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ το 2027. Οι επενδύσεις σε επίπεδο 6ετίας θα αγγίξουν τα 80 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βαλαχής, CEO της Fourlis Holdings S.A.

Διευκρίνισε πως η επένδυση χρηματοδοτείται από τη λειτουργική κερδοφορία της δουλειάς που έρχεται χρόνο με το χρόνο και όχι με τραπεζικό δανεισμό και πως Intersports και Foot Lockers θα είναι δύο concepts που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και θα εξελίσσονται παράλληλα.

«Έχουμε μια ευκαιρία στη Βουλγαρία να κάνουμε ένα δυνατό και γρήγορο launch. Η αγορά έχει πολύ μεγάλη ζήτηση σε sneakers και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024». Ο κ. Βαλαχής κατέληξε πως στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για τουλάχιστον 40 καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: