Ταμείο Ανάκαμψης: Οι υπερβολικά φουσκωμένοι λογαριασμοί για δήθεν πράσινες επενδύσεις και τα εύσημα στην Ελλάδα
- 11/09/2024, 18:26
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβάλλει στις δαπάνες για έργα φιλικά προς το κλίμα, ενδεχομένως κατά δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν την Τετάρτη αναλυτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέροντας παραδείγματα χωρών που ισχυρίζονται ότι οι δαπάνες για συστήματα πληροφορικής και μισθούς είναι πράσινες.
Το Reuters σημειώνει πως η ΕΕ των 27 χωρών έχει δεσμευτεί να δαπανήσει τουλάχιστον το 37% του Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις, σε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΕ, οι χώρες έχουν υπερβεί αυτόν τον στόχο και μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν διαθέσει 275 δισ. ευρώ, δηλαδή το 42,5% των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής, για επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των πράσινων στόχων.
Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να υπερεκτιμά τις πράσινες δαπάνες της ΕΕ κατά τουλάχιστον 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν χαρακτηρίσει πολυάριθμα έργα ως πράσινα, παρόλο που είχαν μόνο μια ισχνή σύνδεση. Σε αυτά περιλαμβάνονταν συστήματα πληροφορικής για την ψηφιοποίηση ενός συστήματος ύδρευσης. Αυτό αξιολογήθηκε από την Κροατία με 40% συνεισφορά στο κλίμα, η οποία, σύμφωνα με τους ελεγκτές, θα έπρεπε να είναι 0%.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, η Σλοβακία κατέταξε τους μισθούς του προσωπικού της που διαχειρίζεται το Ταμείο στις φιλικές προς το κλίμα δαπάνες, ανέφεραν οι ελεγκτές.
Άλλες είχαν ασαφή κλιματικά οφέλη. Μια πορτογαλική επένδυση στις δημόσιες μεταφορές, που χαρακτηρίστηκε ως 100% πράσινη, δεν υπολόγισε τις εκπομπές που θα παρήγαγε η κατασκευή του έργου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της καθαρής εξοικονόμησης μετά την ολοκλήρωσή του, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Παρομοίως, ο αντίκτυπος ενός ελληνικού υδροηλεκτρικού σταθμού δεν αξιολογήθηκε ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα.
Σε απάντηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το Ταμείο είχε διοχετεύσει σημαντικούς πόρους σε πράσινα έργα και είχε ελέγξει διεξοδικά τις προγραμματισμένες δαπάνες των χωρών.
Οι ελεγκτές σημείωσαν επίσης παραδείγματα καλών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού σχεδίου ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας σε περισσότερες από 100.000 κατοικίες.
Άλλες δαπάνες που χαρακτηρίστηκαν ως πράσινες περιλάμβαναν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σιδηροδρόμους και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αλλά συνολικά, το σύστημα κατάταξης της ΕΕ για τη συμβολή των έργων στο κλίμα, βάσει του οποίου τα έργα κατατάσσονται σε 0%, 40% ή 100%, δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένο και οδηγούσε σε υπερβολές, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Η μέθοδος αυτή «τελικά παρέχει ελάχιστες ενδείξεις για το πόσα χρήματα πηγαίνουν άμεσα στην πράσινη μετάβαση», δήλωσε η Ζοέλ Ελβίνγκερ, η ελεγκτής που ηγήθηκε της έκθεσης.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η μεθοδολογία της παρέχει επαρκή ακρίβεια και ότι η επιβολή πιο λεπτομερών κανόνων θα δημιουργούσε πολύπλοκη γραφειοκρατία στα μελλοντικά ταμεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κοντά στα 9 τρισ. δολάρια βρίσκονται στους μεγαλύτερους offshore προορισμούς του κόσμου – Οι 10 κορυφαίοι
- Ποια είναι η Data4, που επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία data center
Πηγή: reuters.com