Φόβοι για ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2025
- 07/09/2022, 18:16
- SHARE
Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώνονται στην επιβίωση της περιοχής αυτό το χειμώνα, το επόμενο έτος μπορεί να είναι χειρότερο.
Η απώλεια των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων τους επόμενους μήνες όταν υποχωρήσουν οι θερμοκρασίες και θα καταστήσει τη διαδικασία προετοιμασίας για τις επόμενες περιόδους θέρμανσης ακόμη πιο δύσκολη.
Χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη άμεση λύση, οι πιέσεις πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως το 2025, σύμφωνα με στελέχη της ενέργειας.
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Νίεκ Ντεν Χόλαντερ, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα. «Είναι πιθανό τα κράτη να μην μπορούν να γεμίσουν τους αποθηκευτούς χώρους το επόμενο καλοκαίρι όσο καταφέραμε να κάνουμε φέτος».
Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη, η κρίση έχει εντείνει την κρίση κόστους ζωής και έχει ωθήσει τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.
Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ (297 δισεκατομμύρια δολάρια) για να απαλλαγούν από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αυτό το χειμώνα.
«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ο Eντ Μορς, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στη Citigroup. Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη» πρόσθεσε.
Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες αύξανε την εξάρτησή της από τη Μόσχα, η Eυρώπη πρέπει πλέον να ξαναρχίσει από την αρχή, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση και τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή.
«Αυτό θα καταλήξει στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Σαρίφ Σούκι, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείς το αυτοκίνητό σου λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τη θέρμανση λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τα φώτα σου λιγότερο συχνά και θα πρέπει να ζεις με τη βιομηχανική παραγωγή που έχει περιοριστεί».
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο την περασμένη χρονιά κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.