Φόβοι για νέα πανδημία μετά τη χαλάρωση των μέτρων- Πόσο κοντά είναι ένα νέο lockdown
- 09/06/2020, 08:50
- SHARE
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούσαν για νέο κύμα πανδημίας και τα στοιχεία ήρθαν να τρομάξουν τη χώρα.
Τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, οι δύο νέοι θάνατοι από την Πέμπτη, αλλά και το γεγονός ότι ένα στα 3 νέα κρούσματα προερχόταν από ταξιδιώτες του εξωτερικού, έφταναν για να θέσουν τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό.
Ίσως όχι ακόμη σε κόκκινο συναγερμό, αλλά πάντως, σε διαρκή επιτήρηση της κατάστασης και συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
Η ελληνική κοινωνία χαλάρωσε επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες και σαν να μην πέρασε 2,5 μήνες εγκλεισμού και 180 θανάτους, οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, τα νησιά, τα μπαρ, τα εστιατόρια. Όμως, ο εφιάλτης είναι εδώ και ο κορωνοϊός δηλώνει παρών, ακόμη και το καλοκαίρι, ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
Πάρτι σε μπαρ, παρά τις απαγορεύσεις και τα υψηλά πρόστιμα. Πάρτι σε βίλες, στα κρυφά. Συνωστισμός σε πλοία και στα λιμάνια, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας. Καταστήματα γεμάτα κόσμο, πλατείες γεμάτες, μια εικόνα που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε χώρα που πέρασε δραματικές στιγμές, έστω κι αν η Ελλάδα ήταν σε καλύτερη θέση από άλλες. Είναι φανερό ότι οι πατέντες για να γλιτώσουμε την οικονομική ζημιά από την πτώση του τουρισμού, ενδεχομένως να έχουν αρνητικά αποτελέσματα από υγειονομικής άποψης.
Ολοφάνερα πλέον οι επιστήμονες και η κυβέρνηση φοβούνται έκρηξη των κρουσμάτων και επιστροφή στις δύσκολες ημέρες των γεμάτων νοσοκομείων και των θανάτων.
Μηνύματα από Πέτσα και Χαρδαλιά
Χθες το πρωί το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος δεν απέκλεισε να εφαρμοστεί τοπικό lockdown αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, όπως νομούς ή νησιά. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ στη χθεσινή του ενημέρωση. Προειδοποιούσε δηλαδή ότι είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει αν χρειαστεί και να επιβάλει τοπικά lockdown, όπου υπάρχει έξαρση.
Ο δε Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα: «Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε αναφερόμενος στα νέα κρούσματα. «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει» ξεκαθάρισε.
Μάλιστα ξεκαθάρισε και εκείνος με τη σειρά του πως η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να προχωρήσει σε νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. «Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε».
Τι λέει ο Μόσιαλος
Πιο καθησυχαστικός, αλλά με ξεκάθαρες προειδοποιήσεις, εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κορωνοϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί» είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Επιπλέον, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. «Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας».
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Παράλληλα εξήγησε ότι στη χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες από μια νέα έξαρση του φονικού ιού. «Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, εκεί δηλαδή που ο κορωνοϊός προκαλεί επιπτώσεις θα έχουμε πρόβλημα. Η στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη ανησυχία θα υπήρχε αν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ανέβει πολύ. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως: «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες και στους τόπους που θα πάνε να υπάρχει η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται και η σχετική ιχνηλάτηση και στα ξενοδοχεία. Ελαχιστοποιούμε το ρίσκο αν δεχόμαστε τουρίστες από χώρες που έχουν λίγα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι ελεγχόμενο με την προϋπόθεση ότι επιτηρούμε την κατάσταση συστηματικά».
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί
Ο ΠΟΥ προέτρεψε χθες όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.
«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.
Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής. «Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.
Ο Ράιν είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.
Τι έλεγαν οι επιστήμονες
Το μέγεθος του κινδύνου εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τόσο το περιστατικό με τον συνωστισμό στο beach bar της Μυκόνου, όσο και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ένας ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού μπορεί να κολλήσει ακόμα και 400 άτομα σε ένα κλαμπ.
Μιλώντας στο Open ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας το πρόβλημα στις σωστές διαστάσεις του, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει με τη θέλησή του. Επίσης είναι θεμελιώδες να καταλάβουμε όλοι μας πως ο κορωνοϊός είναι εδώ, η επιδημία είναι σε πλήρη έξαρση, τα σύνορα θα ανοίξουν, άρα ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν μπορεί ναι είναι απομονωμένη, δεχόμαστε τον κίνδυνο να ανοίξουμε τα σύνορά μας, χρειάζεται, όμως, πλήρης έλεγχος, αλλά δεν ξέρω ποια δυνατότητα υπάρχει ώστε να γίνουν μαζικά τεστ» υπογράμμισε ο ίδιος.
Αμέσως μετά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, απάντησε στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, σε ένα κλαμπ, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε λόγω του συγχρωτισμού;»
«Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε στη γωνία σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να πάμε να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε» κατέληξε.
Στην ανάγκη προσοχής από τους πολίτες για να αποφευχθεί η επιστροφή της πανδημίας στη χώρα εστίασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς τη συμπεριφορά των πολιτών, ούτε η Αστυνομία μπορεί να είναι παντού» τόνισε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι η ατομική ευθύνη θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ή όχι του νέου κύκλου κρουσμάτων. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καταστροφικό σενάριο στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να επικρατήσει η λογική στις συμπεριφορές των πολιτών. Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Σουρβίνος: Εικόνες συνωστισμού μπορούν να δημιουργήσουν εστίες με ταχύτατη διασπορά
Ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Γώγος: Χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα μπορεί να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση της πανδημίας
Στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200».
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.