Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει σκληρά» τη Χεζμπολάχ

Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει σκληρά» τη Χεζμπολάχ
BEIRUT, LEBANON - OCTOBER 04: Smokes and flames rise over Dahieh area after the Israeli army carried out airstrikes in the south of the capital Beirut, Lebanon on October 04, 2024. Ramiz Dallah / Anadolu (Photo by Ramiz Dallah / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αλλά και στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, προκαλούν ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταφέρνουν σφοδρά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών, που στοίχισαν τη ζωή σε εννέα Ισραηλινούς στρατιώτες.

Παράλληλα, η αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χαμάς Ζάχι Αμπντ Αλ Ράζακ, ενώ τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιδρομών, στο πλέον πολύνεκρο πλήγμα στην περιοχή από το 2000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαζικοί βομβαρδισμοί που πλήττουν περιοχές στη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες, με τον λιβανικό στρατό να ανταποδίδει για πρώτη φορά πυρά, ενώ η Χεζμπολάχ συνεχίζει να αντεπιτίθεται με ρουκέτες.

Το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν είναι το μόνο σημείο έντασης στην περιοχή, καθώς η ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται σε πολιορκία για περισσότερο από έναν χρόνο, συνεχίζεται. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με τον πληθυσμό να υποφέρει από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Χθες, επτά άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία.

Η παγκόσμια κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, παρακολουθεί τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πιθανό να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά απαιτούνται πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενα πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να αυξάνονται απότομα.

Η G7 εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για την «επιδείνωση της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει «πλήρως» τον γγ του ΟΗΕ που ανακηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.

Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».

Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ισραήλ -κράτος που ιδρύθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών εγκριθείσα το 1947- είναι διαβόητα δύσκολες, αλλά έχουν πλέον φθάσει στο ναδίρ τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Εν μέσω όξυνσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Εγγύς Ανατολή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Ισραέλ Κατς, του πρόσαψε πως «δεν καταδίκασε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση του Ιράν» την Τρίτη, κάνοντας λόγο περί «αντιισραηλινού» Γενικού Γραμματέα που «υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σε ατμόσφαιρα άκρως τεταμένη στο ΣΑ, με παρόντες τους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν, ο κ. Γκουτέρες φρόντισε να «καταδικάσει, για ακόμη μια φορά, σθεναρά, τη μαζική επίθεση με πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

Παράλληλα όμως επέκρινε τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών, καταδικάζοντας τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας κι επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου».

Παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται πως έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει την τελευταία δεκαετία, ο κ. Γκουτέρες εξασφάλισε την υποστήριξη των 15 μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν το μέτρο του Ισραήλ, του πιο στενού συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή, «αντιπαραγωγικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες τη λύπη της για την «αδικαιολόγητη, σοβαρή και αντιπαραγωγική απόφαση που έλαβε το Ισραήλ». Ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να «απορριφθούν οι επιθέσεις» εναντίον του κ. Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: