ΦΠΑ: Επιταχύνει η Ελλάδα για να μειώσει το κενό. Τα σκορ στην ΕΕ
- 19/12/2024, 09:07
- SHARE
Η Ελλάδα μπορεί να υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στην συμμόρφωση με τον ΦΠΑ, κάνει ωστόσο μεγαλύτερα βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η χώρα μας εμφανίζει ένα χάσμα συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ περίπου 7%, σκορ που την κατατάσσει στην 23η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2018 και 2022, το χάσμα συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 46%, από 25,4% σε 13,7%. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 2022, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 18,6 δισ. ευρώ και το κενό συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ υπολογίστηκε σε 2,959 δισ. ευρώ ή στο 13,7% της συνολικής φορολογικής υποχρέωσης ΦΠΑ, ήτοι μείωση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2021.
Σημειώνεται ότι το 2017 που συστάθηκε η ΑΑΔΕ το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν 29,1% και μέσα σε 5 χρόνια μειώθηκε κατά 53%. Όπως σχολίασε ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, οι προσπάθειες πιάνουν τόπο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕ για τη μείωση του κενού ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φαινομένου των εξαφανισμένων εμπόρων (όσοι αποκτούν αγαθά/υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ από άλλο κράτος μέλος και τα προμηθεύουν εντός του ίδιου κράτους μέλους χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ) όπου η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες με το μικρότερο κενό ΦΠΑ.
Η περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στη μείωση της φοροδιαφυγής θα τροφοδοτεί τον “κουμπαρά” για φοροελαφρύνσεις στο μέλλον, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και οφέλη για συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις.
Αυξήθηκε το κενό ΦΠΑ στην ΕΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΕ έδειξαν ότι ενώ στην Ελλάδα το κενό ΦΠΑ συνέχισε να μειώνεται μεταξύ 2022 και 2021, κατά 3,8% στο 13,7%, συνολικά στα 27 κράτη μέλη το κενό ΦΠΑ αυξήθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 0,4% στο 6,99%.
Σημειώνεται ότι το 2022 η εκτιμώμενη αξία της συνολικής φορολογικής υποχρέωσης αυξήθηκε κατά 10,9% κατά μέσο όρο, στα κράτη μέλη της ΕΕ27, κυρίως λόγω της αύξησης της φορολογικής βάσης. Ο πραγματικός συντελεστής μειώθηκε σε επτά από τα κράτη μέλη: Βέλγιο, Ιρλανδία, Κροατία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και ειδικά στην Πολωνία όπου η πτώση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική (το πραγματικό ποσοστό μειώθηκε κατά 14,7%).
Η σύγκλιση της Ελλάδας και οι στόχοι για τα έσοδα
Αν και η χώρα μας απέχει από την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 6,7 π.μ. είναι από τις χώρες που κάνουν την μεγαλύτερη πρόοδο. Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στο μέγεθος του κενού συμμόρφωσης στον ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (-6,8 π.μ.), τη Λετονία (-5,2 π.μ.) και τη Ρουμανία (-4,2 π.μ.). Από την άλλη μεριά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέγεθος του κενού ΦΠΑ εκτιμήθηκαν για τη Σλοβενία (+5,6 π.μ.), τη Δανία (+4,1 π.μ.), το Βέλγιο (+4,0 π.μ.) και τη Βουλγαρία (+3,9 π.μ.).
Εν κατακλείδι, η αξιοποίηση από την ΑΑΔΕ της τεχνητής νοημοσύνης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο σύνολο της ελεγκτικής διαδικασίας, η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και η πιο στοχευμένη προσέγγιση στους ελέγχους, έχουν ανεβάσει επίπεδο και ταχύτητα, περιορίζοντας τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2024 θα ξεπεράσουν τα 1,8 δισ. ευρώ ενώ καλλιεργούνται προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον, αφού έχει τεθεί στόχος για έσοδα 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2027.