Frank Oostdam (ANVR): «Η Ελλάδα θα ωφεληθεί τουριστικά από την πολιτική που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια για τον Covid»
- 17/05/2022, 09:07
- SHARE
Τη δημιουργία Ταμείου Αποζημίωσης (compensation fund) στον κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, προωθεί ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων ΗΑΤΤΑ. Το ταμείο σχεδιάζεται να είναι στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών που ήδη διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς στα οργανωμένα ταξίδια, αλλά και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων, ANVR, Frank Oostdam, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece, εξηγεί γιατί είναι σημαντική η δημιουργία ενός Εγγυητικού Ταξιδιωτικού Μηχανισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, θέτει επί τάπητος το παράδειγμα της Ολλανδίας, απαντά στο ερώτημα του αν θα ήταν απαραίτητη η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, ενώ παράλληλα μοιράζεται τις εκτιμήσεις του για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν στον απόηχο ενός πολέμου και μιας ενεργειακής κρίσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κύριε Oostdam, εδώ και χρόνια, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν Ταμεία Εγγύησης Ταξιδίων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διαχείριση κρίσεων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς λειτουργεί και να μοιραστείτε μερικές καλές πρακτικές;
Το εγγυητικό μας ταμείο είναι ένα ταμείο προσανατολισμένο στους καταναλωτές. Με το πέρασμα των χρόνων το ταμείο έχει εξελιχθεί ως το μεγαλύτερο εγγυητικό ταμείο στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις είναι μέλη του, επειδή δείχνει ευελιξία στις αλλαγές, αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και αποτελεί έναν εύκολο τρόπο συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ. Από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην αγορά τη δεκαετία του ‘80, το ταμείο έχει καταβάλει 50 εκατομμύρια ευρώ σε 140.000 ταξιδιώτες. Λειτουργεί εξαιρετικά καλά, τόσο για την ταξιδιωτική βιομηχανία, όσο και για τους πελάτες μας.
Πόσο εφικτό είναι να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδίων ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο επιχειρηματικό περιβάλλον για ολόκληρη την Ευρώπη; Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει συμβεί αυτό μέχρι στιγμής;
Δεν θα ήμουν υπέρ της ύπαρξης ενός πανευρωπαϊκού ταμείου. Και δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια σκέψη. Ας εστιάσουμε στις εθνικές λύσεις, γιατί αυτό θα επιτρέψει εξατομικευμένες λύσεις για μεμονωμένα κράτη – μέλη. Φυσικά, η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθεί τη διακυβέρνηση και ταυτόχρονα να εποπτεύει τη λειτουργία των εθνικών ταμείων εντός του γενικού πλαισίου των κανονισμών της ΕΕ.
Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θα θέλατε να κρατήσουν οι επαγγελματίες της ελληνικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί το παράδειγμα της Ολλανδίας στην Ελλάδα;
Θα έλεγα ότι το ελληνικό ταξιδιωτικό εμπόριο πρέπει να διδαχθεί από τις υπάρχουσες εμπειρίες και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του δικού του εγγυητικού ταμείου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι, όπως και εμείς, θα έδιναν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Πόσο ανθεκτικό θεωρείται το τουριστικό προϊόν της Ευρώπης σε μια εποχή που, εκτός από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, έχει να αντιμετωπίσει την επιστροφή ιδιαίτερα ανταγωνιστικών αγορών, όπως αυτές της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Ισπανίας, καθώς και την ενεργειακή κρίση;
Νομίζω ότι είναι πολύ ανθεκτικό και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την πολύ καλή πολιτική που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια για τον Covid. Η χώρα σας λειτούργησε ως το απόλυτο σημείο αναφοράς, όσον αφορά τη μετάδοση ενός πολύ συνεπούς μηνύματος για την πανδημία και έδωσε στους πελάτες μας μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και οι επαγγελματίες του κλάδου θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς διακοπές στους ταξιδιώτες. Οι κρατήσεις για την Ελλάδα για φέτος έχουν ολοκληρωθεί. Γενικά, υπάρχει μια τεράστια θετική ταξιδιωτική πρόθεση μεταξύ των Ολλανδών καταναλωτών, επομένως περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά. Μιλώντας λοιπόν για την ανθεκτικότητα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, είναι κάτι που μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Πόσο αυξάνεται το τελικό κόστος των ταξιδιωτικών πακέτων, λόγω της αύξησης των τιμών των αεροπορικών καυσίμων, και πώς περιμένετε να ανταπεξέλθετε σε αυτή τη νέα πρόκληση;
Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε αύξηση των τιμών της τάξης του 15% -20% κυρίως λόγω του κόστους των καυσίμων. Το καλό είναι ότι οι Ολλανδοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα φέτος για διακοπές και δεν επηρεάζονται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ούτε από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Το ερώτημα είναι για πόσο θα διαρκέσει αυτό.