Frankfurter Rundschau: Ο Πειραιάς είναι το «κεφάλι του κινεζικού δράκου» στην Ευρώπη

Frankfurter Rundschau: Ο Πειραιάς είναι το «κεφάλι του κινεζικού δράκου» στην Ευρώπη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (A) χαιρετάει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping (Δ) κατά τη συνάντησή τους στην Κίνα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σαγκάη για να παρακολουθήσει εργασίες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Ελλάδα προορίζεται «να λειτουργήσει ως κόμβος για τον νέο δρόμο του μεταξιού», ως κεντρική πύλη για να κατακτήσει τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Tο κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη» επιγράφεται άρθρο του Γκερντ Χέλερ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, στο οποίο γίνεται αναφορά στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που προορίζεται «να λειτουργήσει ως κόμβος για τον νέο δρόμο του μεταξιού (One Belt, One Road)», ως κεντρική πύλη για να κατακτήσει τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και «να κερδίσει πολιτική επιρροή», όπως σημειώνει.

«Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, το απόγευμα επειδή ο Πειραιάς είναι το λιμάνι του», γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι Κινέζοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πειραιά ως «το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη». Φέτος, ο Πειραιάς έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι των εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. Η Cosco επενδύει τώρα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων από 7,5 εκατομμύρια TEUs (μονάδα μέτρησης κοντέινερς) σε 10 εκατομμύρια. Ο στόχος είναι να ξεπεράσει ο Πειραιάς το Αμβούργο και το Μπρέμερχάφεν και να καταστεί το τρίτο λιμάνι στην Ευρώπη».

«Κατά την επίσκεψη στον τερματικό σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων, ο Σι Τζινπίνγκ θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στη Σαγκάη, όπου ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την εμπορική έκθεση Expo με 60μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, προκειμένου να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN. Αυτό δεν χρειάζεται να το πεί δύο φορές στους Κινέζους. Η επέκταση του Πειραιά είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα, αλλά όχι η μόνη, κινεζική επένδυση στην Ελλάδα. Στα τέλη του 2016, η κινεζική Εταιρεία Κρατικών Δικτύων (State Grid Corporation), ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, απέκτησε το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Πριν από δύο χρόνια, ο κρατικός όμιλος Shenhua απέκτησε το 75% των τριών αιολικών πάρκων του ελληνικού Ομίλου Copelouzos. Και οι δύο εταιρείες θέλουν τώρα από κοινού να επενδύσουν περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα. Οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Sky Solar Holdings, η Yangtze Power Investment και η Hanergy, επενδύουν, επίσης, στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα», υπενθυμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι Κινέζοι, επίσης, διεισδύουν. Η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ZTE αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της ελληνικής Telecom και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεχνολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Και η Huawei βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η εταιρεία όχι μόνο προμηθεύει τεχνολογία, αλλά συνεργάζεται και με ελληνικά πανεπιστήμια στην έρευνα και δίνει υποτροφίες. Εγκαίρως, πριν την επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η Τράπεζα της Κίνας άνοιξε ένα υποκατάστημα στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι τραπεζίτες εδρεύουν σε ένα από τα καλύτερα σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας, στον Πύργο της Αθήνας, το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Αυτό υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες των Κινέζων», καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.