«Φρένο» στην Porsche από τις ελλείψεις αλουμινίου – Απώλειες κοντά στο 5% για τη μετοχή

«Φρένο» στην Porsche από τις ελλείψεις αλουμινίου – Απώλειες κοντά στο 5% για τη μετοχή
Photo: pixabay.com
Μετά από πλημμύρες σε μια εγκατάσταση παραγωγής ενός βασικού Ευρωπαίου προμηθευτή αλουμινίου.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τα έσοδα του 2024 προχώρησε η Porsche την Τρίτη, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να υποστηρίζει πως διάφοροι προμηθευτές επηρεάζονται από την έλλειψη ειδικών κραμάτων αλουμινίου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα από πωλήσεις αναμένεται πλέον να διαμορφωθούν μεταξύ 39 δισ. ευρώ και 40 δισ. ευρώ για το πλήρες οικονομικό έτος 2024, από 40 δισ. ευρώ έως 42 δισ. ευρώ που αναμενόταν προηγουμένως.

Ακόμα, η διοίκηση αναθεώρησε τους στόχους για τη λειτουργική απόδοση των πωλήσεων, τοποθετώντας την σε ένα εύρος μεταξύ 14% και 15% – χαμηλότερα από το προηγούμενο προβλεπόμενο διάστημα 15% έως 17%.

Η Porsche δήλωσε ότι μια σειρά από προμηθευτές της επηρεάστηκαν από «σημαντική έλλειψη εφοδιασμού όσον αφορά τα ειδικά κράματα αλουμινίου». Η έλλειψη συνδέεται με πλημμύρες σε μια εγκατάσταση παραγωγής ενός βασικού Ευρωπαίου προμηθευτή αλουμινίου, εξήγησε η Porsche.

Αυτό επηρέασε την παραγωγή οχημάτων που χρησιμοποιούν εξαρτήματα αμαξώματος από αλουμίνιο, δήλωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι αυτά χρησιμοποιούνται σε όλες τις σειρές οχημάτων της Porsche.

Παρά τα άμεσα αντίμετρα, γίνεται φανερό ότι η επικείμενη έλλειψη εφοδιασμού θα οδηγήσει σε μειώσεις στην παραγωγή. Αυτές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής μιας ή περισσότερων σειρών οχημάτων» ανέφερε η εταιρεία.

Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι «εξεπλάγησαν» από τα συχνά προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της Porsche.

Ενώ η πλημμύρα στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μείζον ζήτημα, οι αλυσίδες εφοδιασμού ήταν σε γενικές γραμμές «πολύ σταθερές» από το τέλος της κρίσης των τσιπ. «Αυτό εγείρει κάποια ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Porsche» σημείωσε η UBS.

Στον απόηχο των εξελίξεων, η μετοχή της Porsche έφτασε να χάνει κοντά στο 5% το πρωί της Τρίτης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com