FT: Ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα

FT: Ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα

Kάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα οδεύει πιο κοντά στη ρήξη γράφει το Editorial της εφημερίδας FT.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για λανθασμένη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και για επικίνδυνο διχασμό. Η εφημερίδα αναφέρεται στο αίτημα της Ελλάδας για συγχώνευση των δόσεων προς το ΔΝΤ και σχολιάζει: «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καταστροφική. Δεν σημαίνει ότι η χώρα κηρύξει γενική χρεοκοπία έναντι όλων των πιστωτών της. Αλλά υπενθυμίζει ότι κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα οδεύει πιο κοντά προς την ρήξη. Στην καλύτερη περίπτωση κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, στην χειρότερη την ανέκκλητη έξοδο από το ευρώ. Αυτό δεν είναι ούτε αναπόφευκτο, ούτε επιθυμητό».

Στη συνέχεια οι FT σχολιάζουν αρνητικά την πρόταση των εταίρων και ειδικά το κομμάτι που αφορά στις αυξήσεις του ΦΠΑ αλλά επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να φέρει μια περιεκτική εναλλακτική πρόταση.

«Αυτήν την εβδομάδα οι πιστωτές -το Eurogroup των κρατών μελών του νομίσματος, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εμφάνισαν ένα πιο ενωμένο μέτωπο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κατέθεσαν έγγραφο, που προτείνει στην Ελλάδα να αυξήσει τον ΦΠΑ για να βελτιώσει την διολισθαίνουσα δημοσιονομική της θέση, να δεσμευτεί να διατηρήσει τα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να προχωρήσει σε περικοπές στο χρεοκοπημένο συνταξιοδοτικό της σύστημα. Η λύση αυτή απέχει πολύ από τις βέλτιστες πολιτικές. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΦΠΑ σε μια στιγμή που η αδύναμη εγχώρια ζήτηση διακινδυνεύει να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Αλλά η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς να φέρει μια περιεκτική εναλλακτική πρόταση. Το σχέδιο που παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα βασίζεται στην μείωση του χρέους».

«Με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους να οφείλεται στους επίσημους πιστωτές με χαμηλά επιτόκια, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τώρα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Αλλά και οι πιστωτές δεν μπορούν να υποσχεθούν μεγάλη ελάφρυνση του χρέους χωρίς η Αθήνα να παρουσιάσει μια πιο πειστική δέσμευση για την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας» συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Αν η Ελλάδα γίνει το πρώτο κράτος μέλος που θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την χώρα και το ενιαίο νόμισμα. Το λεγόμενο «ρίσκο μετατροπής» (redenomination risk) που η ΕΚΤ έχει παλέψει τόσο σκληρά να εξαλείψει θα επιστρέψει δυναμικά. Αλλά η ευρωζώνη δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος. Όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα ολισθαίνει εκτός ευρωζώνης. Μόνο η κυβέρνηση της και τελικά ο ελληνικός λαός μπορούν να σταματήσουν την πορεία αυτή» καταλήγει η εφημερίδα.