FT: Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν – Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

FT: Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν – Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνουν δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός ζητά άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά, επισημαίνοντας ότι οι παθογένειες της αγοράς προκαλούν απότομες αυξήσεις τιμών, ιδιαίτερα στη ν/α Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού που οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτή η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τους «Financial Times», συνδέεται με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι δομικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας έχουν οδηγήσει σε υπερβολικές ανατιμήσεις και καλεί τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεση και αποτελεσματική πολιτική λύση στην παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός προτείνει την αύξηση της δυνατότητας διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας μέσω ενίσχυσης των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, και υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης εποπτείας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την οποία χαρακτηρίζει «αδιαφανή» και «ακατανόητη ακόμα και για ειδικούς».

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι τιμές στη χονδρική αγορά επηρεάζονται πλέον από τις βλάβες που έχουν προκαλέσει τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, οδηγώντας την Ουκρανία να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από την ΕΕ, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια των προτάσεων του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και το σύστημα καθορισμού τιμών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: