FT: Γιατί το γερμανικό «κατεστημένο» ψηφίζει Μέρκελ
- 21/09/2013, 14:21
- SHARE
Αβέβαιη η επιστροφή στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, η οποία όμως διατηρεί σταθερό προβάδισμα.
Οι γερμανικές εκλογές κυριαρχούν στα μεγαλύτερα μέσα της Ευρώπης, ενώ δημοσκοπήσεις θα γίνονται μέχρι και την Κυριακή.
Η εφημερίδα Financial Times επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το γερμανικό επιχειρηματικό λόμπι υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ, για να ανανεώσει τη θητεία της στη Καγκελαρία. Μάλιστα όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα οι ηγέτες των γερμανικών επιχειρήσεων φοβούνται ότι ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να απειλήσει ορισμένα θεμελιώδη επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η Μέρκελ έχει υιοθετήσει ένα πιο ευαίσθητο προσωπείο, όσον αφορά την πιο αριστερόστροφη ατζέντα που κυριάρχησε στην προεκλογική μάχη, για να αντιμετωπίσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του SPD. «Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνεται η ενίσχυση των ρυθμίσεων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ο έλεγχος της αύξησης των τιμών στα ενοίκια, δύο θέματα στα οποία η καγκελάριος έχει πάρει ιδέες και από το SPD» αναφέρει η εφημερίδα.
Διαβάστε επίσης: Θέλεις να ψηφίσεις στις γερμανικές εκλογές; Προλαβαίνεις, βιάσου!
Τι φοβίζει τους Γερμανούς επιχειρηματίες και τι προσδοκούν
Τα στελέχη των γερμανικών επιχειρήσεων φοβούνται πως ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να αναγκάσει την καγκελάριο να δεσμευτεί περισσότερο στις προεκλογικές της υποσχέσεις. «Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει δημόσια τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (του λεγόμενου φόρου Tobin), τα οποία έχουν δεχθεί σκληρή κριτική από τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρύτερη Ευρώπη. Ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, πολλοί πιστεύουν ότι αν συνεχίσει στην κυβέρνηση ο σημερινός συνασπισμός, η στήριξη της Μέρκελ προς ένα τέτοιο φόρο θα υποχωρήσει . Αν σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός, μπορεί να ισχύσει το αντίθετο».
Διαβάστε ακόμη: Ο «προβληματικός» Πέερ
Η δημοτικότητα της κα. Μέρκελ είναι δεδομένη, όχι μόνο στο εκλογικό σώμα αλλά και στους επιχειρηματικούς ηγέτες, ορισμένοι εκ των οποίων εξέφρασαν αυτές τις μέρες με μεγάλη προθυμία τις πολιτικές τους απόψεις. Σε ερώτηση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung για τον ποιον σκοπεύει να ψηφίσει, ο CEO της Volkswagen, Mάρτιν Ουίντερκορν δήλωσε: «Η μυστική ψήφος ισχύει και για τον επικεφαλής της VW. Αλλά πιστεύω ότι είναι γνωστό πως έχω καλή συνεργασία με την Καγκελάριο».
Η Καγκελάριος μπορεί να βασίζεται και στην στήριξη της διευθύνουσας συμβούλου της Trumpf, Νίκολα Λίμπινγκερ-Καμιούλερ, κατά γενική ομολογία της πιο γνωστής γυναίκας CEO, η οποία άσκησε κριτική στο SPD και στους Πράσινους για την πρόταση τους να επιβάλουν φόρο στους πλουσίους, κάτι που, όπως δήλωσε, θα ήταν «καταστροφικό» για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα χέρια οικογενειών.
Αβέβαιη η επιστροφή στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή, ο συνασπισμός της Άνγκελας Μέρκελ, που αποτελείται από τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους, θα κερδίσει ένα πολύ βραχύ προβάδισμα στις εκλογές.
Παραμένει όμως αβέβαιο κατά πόσον ο συνασπισμός αυτός θα καταφέρει να επιστρέψει στην εξουσία. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, οι συντηρητικοί της Μέρκελ (η CDU και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα CSU) λαμβάνουν 39% και το φιλελεύθερο κόμμα FDP 6%.
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) λαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, 26% και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους 9%. Το κόμμα «Ντι Λίνκε» της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκεντρώνει το 9% των προτιμήσεων. Και το κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δεν περνάει το πσοοστό του 5% που είναι απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, καθώς συγκεντρώνει 4%.
Δείτε τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία
Αν προστεθούν οι ψήφοι, ο σημερινός συνασπισμός της Μέρκελ (συντηρητικοί και φιλελεύθεροι) λαμβάνει 45%, δηλαδή έχει μια μονάδα περισσότερη από την αντιπολίτευση (SPD, Πράσινοι και η ριζοσπαστική αριστερά), που συγκεντρώνει 44%. Το SPD έχει πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ριζοσπαστική αριστερά.
«Το σασπένς συνεχίζεται μέχρι το τέλος. Η κούρσα παραμένει στήθος με στήθος ανάμεσα στα κυβερνώντα κόμματα και αυτά της αντιπολίτευσης», δήλωσε στην “Μπιλντ αμ Ζόνταγκ” ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid Κλάους-Πέτερ Σέπνερ.