FT: Η Κομισιόν ετοιμάζει δασμούς για Temu και Shein – Το «όριο» των 150 ευρώ ανά αγορά

FT: Η Κομισιόν ετοιμάζει δασμούς για Temu και Shein – Το «όριο» των 150 ευρώ ανά αγορά
Temu is allowing Americans to ''shop like a billionaire'' in Suqian, Jiangsu Province, China, on February 17, 2024. (Photo Illustration by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδια για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά προϊόντα που αγοράζονται από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Temu, Shein και AliExpress, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη, επικαλούμενοι τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Κομισιόν αργότερα αυτό το μήνα θα προτείνει την κατάργηση του σημερινού ορίου των 150 ευρώ κάτω από το οποίο τα είδη μπορούν να αγοράζονται αφορολόγητα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, τα πακέτα που αγοράζονται διαδικτυακά από χώρα εκτός ΕΕ δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς εάν η αξία τους είναι κάτω από 150 ευρώ.

Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων».

Η ΕΕ έχει συζητήσει την κατάργηση του ορίου ως μέρος ενός σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που προτείνει η Επιτροπή τον Μάιο του 2023, αλλά θα μπορούσε τώρα να επιδιώξει να επιταχύνει την υιοθέτησή του για να αντιμετωπίσει την έξαρση των φθηνών εισαγωγών, σημειώνουν οι FT.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των νομοθετών να μεταρρυθμίσουν τη διάταξη de minimis» δήλωσε εκπρόσωπος της Shein, ενώ η μητρική εταιρεία AliExpress Alibaba, η Temu και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι επικριτές της Shein και της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παραπονεθεί ότι χρησιμοποιούν εκεί την απαλλαγή από τους φόρους εισαγωγής για να υποτιμούν τους ανταγωνιστές τους και να αποφεύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.

Η πρακτική αυτή βοηθά τις δύο εταιρείες να προσφέρουν φορέματα με μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια με 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com