FT: O Τσίπρας παρουσιάζεται ως … πρωθυπουργός εν αναμονή

FT: O Τσίπρας παρουσιάζεται ως … πρωθυπουργός εν αναμονή

Αναδιάρθρωση χρέους και έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

Άρθρο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενούν οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται σαν πρωθυπουργός εν αναμονή και μπορεί να ανέλθει στην εξουσία, εφόσον η παρούσα Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.

Οι αρθογράφοι αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και τονίζουν ότι ο αρχηγός του προσπαθεί να «χτίσει» ένα φιλοευρωπαικό προφίλ παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση έναντια στη λιτότητα στην Ευρωζώνη.

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές κερδίζουν έδαφος στην ευρωζώνη. Οι διαφορές έχουν να κάνουν πολλές φορές με τον τόνο και τα μεγέθη. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ειρωνικό που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την τελευταία ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να τονώσουν την ζήτηση και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο αριστερός υπουργός βιομηχανίας έχασε την θέση του γιατί έλεγε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα» επισημαίνει η εφημερίδα.

Κάνοντας αναφορά στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, την αποκαλεί «δαιμόνια».

«Η οικονομική ομάδα του κ. Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει καταλήξει σε μια “δαιμόνια” πρόταση: σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην χώρα «ανακούφιση χρέους».

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημόσιοι θεσμοί κατέχουν το 80% του χρέους της Ελλάδας το οποίο αντιστοιχεί σε 175% του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος από αυτό το χρέος θα αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ένα οικονομικό κίνητρο να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε να πληρώσουμε 10 δισ. ευρώ σε τόκους το χρόνο και την ίδια στιγμή να «τρέξουμε» ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση», υποστηρίζει.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιες πληρωμές για το χρέος μπορούν να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο επιτρέποντας στη χώρα να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον σκληρά δοκιμασμένο λαό και να πυροδοτήσει ανάπτυξη. «Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα έχουμε κάποιες στοχευμένες φορολογικές μειώσεις».

Το δημοσίευμα κλείοντας αναφέρει ότι μόνο εύκολο δεν θα είναι ένα τέτοιο έργο.  Πολλές κυβερνήσεις είναι ακόμα θυμωμένες με την αποτυχία της Αθήνας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και την αναβλητικότητα αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Όποια και αν είναι η έκβαση στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεχάσει την βάση του. Μια εβδομάδα μετά το Αμπροζέτι επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΔΕΘ με υποσχέσεις στους υποστηρικτές του για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα (μη ανταγωνιστικά) προ κρίσης επίπεδα, επιδότηση ενοικίου και προσφοράς σίτισης για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

«Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες (των χρόνων του μνημονίου)…. Και ο κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του», είπε ο κος Τσίπρας, δείχνοντας περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό, καταλήγει το δημοσίευμα.