FT: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές τράπεζες – Δυνατή η διανομή ως 70% επί των κερδών στους μετόχους

FT: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές τράπεζες – Δυνατή η διανομή ως 70% επί των κερδών στους μετόχους
Η εφημερίδα εστιάζει στο ζήτημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων

Ερωτήματα εγείρονται ως προς την εικόνα που παρουσιάζουν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες, λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τους Financial Times, που θεωρούν δυνατές τις διανομές μερισμάτων ως 70% επί των κερδών…

Ειδικότερα, η εφημερίδα εστιάζει στο ζήτημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, θεωρώντας πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε δυσχερή θέση. Όπως επισημαίνεται, «οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές του πυρήνα.

Οι τράπεζές τους, που κάποτε υπέφεραν από οξείες δημοσιονομικές κρίσεις, έχουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη του 2022, ενώ, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα η έκδοση ομολόγου AT1 εκ μέρους της της Alpha Bank, διά του οποίου αντλήθηκαν 300 εκατ. ευρώ, το κόστος χρηματοδότησης μειώνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, το επόμενο βήμα προς την κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους.

Πρόσφατα, έπειτα από 16 χρόνια, έλαβαν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διανομή μερισμάτων..

Όμως, η κληρονομιά της κρίσης χρέους που ταλάνισε τη χώρα μπορεί να παρακωλύσει αυτή τη διαδικασία: Ο λόγος για τους αναβαλλόμενους φόρους ή DTA.

Απορροφούν τα ίδια κεφάλαια

Συγκεκριμένα, οι αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (ή DTC) είναι ένα είδος DTA που συνδέεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 107 δισ. ευρώ, τα οποία επιβάρυναν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο τέλος του 2015.

Τότε είχε κριθεί πως οι πιθανές απώλειες ήταν πολύ μεγάλες για να τις χειριστούν οι τράπεζες μόνες τους και έπρεπε να μεταφερθούν στο κράτος.

Στην πραγματικότητα, τα DTC είναι σιωπηρές κρατικές εγγυήσεις που παραμένουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, ύψους 13 δισ. ευρώ, ή 44% επί του συνόλου CET1 του κλάδου.

Ως εκ τούτου, υπολογίζονται ως βασικές ζημίες που απορροφούν τα κοινά ίδια κεφάλαια πρώτης βαθμίδας (tier one).

Σε αυτό το πλαίσιο, λένε οι FT, οι πληρωμές προς τους μετόχους είναι οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενες.

Όπως υπενθυμίζεται, στα επιχειρηματικά τους σχέδια οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν διανομή έως και του 50% των ετήσιων κερδών τους έως το 2026.

Αν μη τι άλλο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για μια λογική προσέγγιση, δεδομένου του ιστορικού του κλάδου. Ωστόσο, η τρέχουσα κερδοφορία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί διανομή ως 70%, σημειώνει ο Gabor Kemeny της Autonomous.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς, όμως το DTC δεν αποτελεί απλώς εμπόδιο για τις πληρωμές – προσμετράται πλήρως ως ίδια κεφάλαια και ως εκ τούτου επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες απόδοσης των μετοχών.

Ενισχύει, επίσης, την ενσώματη λογιστική αξία των τραπεζών και περιορίζει τους συναφείς δείκτες αποτίμησης.

Οι γραμμικές αποσβέσεις θα τραβήξουν μέχρι το 2040 – 2042. Σύμφωνα με την Autonomous, το DTC ως ποσοστό του CET 1 θα μειωθεί στο 37% για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank έως το 2026.

Οι αποσβέσεις, περίπου 150 εκατ. ευρώ-200 εκατ. ευρώ ετησίως σε κάθε τράπεζα, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν τα DTC αποδειχθούν εμπόδιο στις πληρωμές μερισμάτων… Όμως το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο. Στην Ισπανία, η CaixaBank έχει DTA ίσο με το 44% του CET1 της μετά την εξαγορά της Bankia.

Αυτό δεν την εμπόδισε να αυξήσει το ποσοστό πληρωμών της από 50% σε 60%.

Το αν τα μερίσματα και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι στην πραγματικότητα περιορισμένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η χώρα μπορεί να ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times