FT: Τι φοβάται η Μέρκελ στην αντιπαράθεση με τον Τσίπρα
- 29/03/2015, 21:04
- SHARE
Γιατί η καγκελάριος φοβάται να παίξει το ισχυρό της χαρτί στη διαπραγμάτευση.
«Όταν η ελληνική ηθική και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινά σημεία» είναι ο τίτλος του άρθρου της Financial Times που περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και αναλύει διεξοδικά ποια είναι τα αδύναμα σημεία της Γερμανίας που ενδέχεται να την κάνουν να αλλάξει στάση.
Ο αρθρογράφος περιγράφει τις πολιτικές προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ως αίνιγμα, ενώ σημειώνει πως ούτε η κα. Μέρκελ, ούτε και ο κ. Σόιμπλε μπορούν να είναι σίγουροι για αυτές.
«Η καταγωγή της λέξης «αίνιγμα» είναι ελληνική. Από σύμπτωση είναι και αυτό που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί αυτές τις ημέρες όταν οι σκέψεις τους πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της, γνωρίζουν στα σίγουρα τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι εκβιασμός; πόκερ; πολιτική αυτοκτονία;» αναρωτιέται ο αρθογράφος.
«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αμφισβητεί το γράμμα και το πνεύμα σχεδόν κάθε συμφωνίας που είχε υπογραφεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Με τα ταμεία να έχουν αδειάσει αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου απομόνωση» αναφέρει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι στη συνάντηση του με την Μέρκελ δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος.
«Τα πράγματα δεν φαίνονται ευοίωνα για τον κ. Τσίπρα αλλά μπορεί να εξελιχθούν καλύτερα από ότι πιστεύει κανείς. Η βασική του αντίπαλος, παγιδευμένη σε ένα γερμανικό δίλημμα είναι πολιτικά πιο αδύναμη από ότι φαίνεται. Πράγματι, η επιρροή της καγκελάριου σε ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης σημαίνει ότι το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι κάτι που θα αποφασίσει αυτή. Αν και αυτό είναι ένα ισχυρό χαρτί, η ευαισθησία γύρω από την ιστορία της Γερμανίας δεν της επιτρέπει να το παίξει» αναφέρουν οι FT.
Όπως και όλοι οι προκάτοχοι της, η κ. Μέρκελ θέλει να αποφύγει την εικόνα της ηγεμονικής Γερμανίας. Αλλά αυτό την δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Η Γαλλία, το παραδοσιακό αντίβαρο στο Βερολίνο, έχει χάσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της ισχύς. Η Γερμανία είναι αδιαμφισβήτητα η οικονομική δύναμη της ευρωζώνης.
Ανεξάρτητα από τα σύννεφα που εμφανίζονται στον ορίζοντα – την γήρανση του πληθυσμού, τις ελλείψεις σε υποδομές και την ακύρωση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας – παραμένει ένας φάρος ευημερίας.
Με την πρόοδο να φαίνεται αδύνατη χωρίς την υποχώρηση μιας ή και των δύο πλευρών, έμπειροι πολιτικοί και αξιωματούχοι στη Γερμανία από το συνασπισμό της κα. Μέρκελ ολοένα και περισσότερο αποκηρύσσουν τα στυγνά οικονομικά, προτάσσοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα, λένε, είναι καίριος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένα ανάχωμα απέναντι σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στη μοίρα της» σημειώνει το δημοσίευμα που βλέπει πίσω από την αλλαγή στάσης τον πρόδρομο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, που θα ήταν αλλιώς αδύνατο να υποστηριχθεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.
Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που τοποθετεί την Καγκελάριο σε δύσκολη θέση. «Αυτό που φοβάται περισσότερο η Καγκελάριος είναι να δοθεί η εντύπωση πως η γερμανική υπερδύναμη είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».