Φθινοπωρινές οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο
- 07/07/2016, 09:31
- SHARE
Προσπάθεια για τροποποίηση του Νόμου περί διοικήσεων τραπεζών. Φθινόπωρο ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Λίλυ Σπυροπούλου
Φθινοπωρινές θα είναι μάλλον κάποιες από τις μεγάλες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση από πλευράς ελληνικού…εδάφους.
Σε μία προοπτική να υπάρξει μια σχετική τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου νόμου, βάσει του οποίου τίθενται αυστηρές προδιαγραφές για τα προσόντα και τα κριτήρια των ανθρώπων που ηγούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η αγορά εκτιμά ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση θα λάβει χώρα κατά το Σεπτέμβριο.
Κάποιοι ήδη συζητούν ότι η κάθε καθυστέρηση είναι προς όφελος της χώρας – με την έννοια της επιλογής των Ελλήνων μετόχων για τις διοικήσεις των τραπεζών και εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται η θερινή… ραστώνη να επιφέρει τη δική της καθυστέρηση και να τεθεί το θέμα επί τάπητος μετά τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά, διαπραγματεύεται ήδη με τους θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προκειμένου να υπάρξει μια τροποποίηση του νόμου, με σκοπό την ελαστικοποίηση των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τα κριτήρια επιλογής προέδρων και διευθύνόντων συμβούλων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Άλλωστε, πουθενά αλλού εκτός από τις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Σε καμία άλλη τράπεζα της ευρωζώνης, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν με το νέο νόμο, στην έκταση τουλάχιστον της αυστηρότητάς τους. Και ίσως αντιλαμβανόμενοι αυτοί την ανισότητα, οι θεσμοί δεν αποκλείουν την εξ αρχής ανάγκη για σχετική ελαστικοποίηση των κριτηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να παραμείνει στη θέση της πιθανόν ως τις αρχές του φθινοπώρου η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και ταυτόχρονα πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία τυγχάνει της εγχώριας αλλά και διεθνούς αναγνώρισης ως προς το έργο της.
Προφανώς με τα ισχύοντα σήμερα, η κυρία Κατσέλη προσκρούει στον σκόπελο του κριτηρίου μη συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα τα τελευταία χρόνια. Όπως αντίστοιχα άλλοι επικεφαλής έχουν λιγότερη διεθνή εμπειρία από αυτήν που απαιτείται.
Ψυχρός ο Νόμος, ως Νόμος, δεν μπορεί να διακρίνει προσωπικότητες και έργο. Και επειδή μπορεί να υπάρξουν «αδικίες», το οικονομικό επιτελείο της χώρας καθώς και άλλοι θεσμοί, αναζητούν τρόπους βελτίωσης των κριτηρίων που με ιδιαίτερη αυστηρότητα έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, που σαφώς βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Πηγή: news247.gr