Funky Buddha: Όταν ο Βούδας σταμάτησε στη Νέα Φιλαδέλφεια!
- 03/02/2014, 15:08
- SHARE
Η πλέον δυναμική φίρμα στο νεανικό ένδυμα είναι βγαλμένη από ελληνικά μυαλά.
Το τι κάνει ένα ρούχο να είναι στην μόδα, να γίνεται τάση και να φοριέται μαζικά, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Εμείς για να «κόψουμε δρόμο», ανεβήκαμε μέχρι την Νέα Φιλαδέλφεια στα γραφεία της Altex, η οποία σχεδιάζει και διαθέτει στην διεθνή αγορά τα νεανικά ρούχα Funky Buddha και τα Garage55 που κατάφεραν να γίνουν trend το τελευταίο διάστημα.
Ο Κώστας Αλεξίου (36 ετών) που μαζί με τον αδελφό του Νίκο (34 ετών) έδωσαν νέα ώθηση στην οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησαν μαζί με τον πατέρας τους Γιάννης το 2003, μας παρουσιάζει την δυναμική που έχει το σήμα Funky Buddha που αποτελεί και την ναυαρχίδα του πορτοφόλιου της εταιρείας.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη επαφή της οικογένειας με το ένδυμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, καθώς έφερναν διαφημιστικά ρούχα και καπελάκια από την Κίνα για λογαριασμό τρίτων. Στην συνέχεια έχτισαν συνεργασίες με αλυσίδες λιανεμπορίου όπως την Carrefour, την Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος), αλλά και άλλες εταιρείες ενδυμάτων όπως Sprider (με την οποία διέκοψε συνεργασία το 2009 όταν άρχισαν να γίνονται ορατά τα προβλήματα) Body Talk, Toi & Moi, Bertolucci κ.α. αρκετούς από τους οποίους έχει ακόμη και σήμερα ως συνεργάτες. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα συνεργασία που προέκυψε τελευταία είναι αυτή με την ΒΕΤΟ ΑΕΒΕ, η οποία έχει αναλάβει την διανομή των νεανικών αθλητικών second skin που παράγει η Altex.
Διαβάστε ακόμη: Ο φιόγκος που εκτόξευσε τη Madame Shou Shou!
Τo σήμα Funky Buddha ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, με μπουφάν, σαν ένα ακόμη σήμα που χάνονταν μέσα στα τόσα που φιλοξενούσαν τα καταστήματα με τα «φτηνιάρικα» ρούχα. Εκεί στις αρχές της δεκαετίας τα δύο αδέλφια πήραν την απόφαση να κάνουν στροφή και να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υφασμάτων τους, να παρακολουθήσουν από πιο κοντά τις τάσεις στην μόδα, να επισκεφθούν διεθνείς εκθέσεις και να ενισχύσουν το σήμα τους. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κυριαρχία των Κινέζων πέρα από την παραγωγή, στο χονδρεμπόριο και στο λιανεμπόριο, που ουσιαστικά ελέγχει την αγορά των φθηνών στην χώρα μας.
Μετά από αυτή την στροφή και ουσιαστικά σε διάστημα δύο χρόνων το Funky Buddha κατάφερε να εκτιμηθεί αρχικά από την αγορά και στην συνέχεια να αγαπηθεί από το νεανικό κοινό. Ήδη είναι τοποθετημένο σε 7 shop in shop, ενώ τα πολυκαταστήματα Attica φέρονται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την συνεργασία τους, που ξεκίνησε πριν από τρεις μόλις μήνες στο κεντρικό τους κατάστημα στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να την επεκτείνουν σε Athens Mall, Cosmos και Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη. O Κώστας και ο Νικος Αλεξίου όμως, βλέποντας την δυναμική του σήματος, προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα και αναπτύσσουν τα πρώτα αυτόνομα καταστήματα μέσω του συστήματος franchise, με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στην Ερμού στα τέλη Μαρτίου και να παίρνει στην συνέχεια σειρά ο Πειραιάς. Όπως εξηγεί ο Κώστας το πλάνο τριετίας που έχουν χαράξει κάνει λόγο για 25 καταστήματα, από τα οποία τα μισά να είναι εταιρικά.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το όνομα του το σήμα το χρωστάει σε έναν υπεύθυνο παραγωγής της εταιρείας, που στο διάλειμμα από ένα πολύμηνο ταξίδι στην Κίνα, επισκέφθηκε το Θιβέτ και ένα μπαρ που έφερε το όνομα Funky Buddha. Τον εντυπωσίασε τόσο η αισθητική του όσο και η θετική ενέργεια που έπαιρνε εκεί με αποτέλεσμα φεύγοντας να πάρει μαζί του μία κάρτα του μπαρ. Επιστρέφοντας στην Αθήνα την έδειξε στους αδελφούς Αλεξίου και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Διαβάστε επίσης: Η γραβάτα που δεν αποχωρίζονται οι Έλληνες
Η θετική πορεία του Funky Buddha, των υπόλοιπων σημάτων και συνεργασιών αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της Altex, τα οποία αυξάνονται με ρυθμούς που προδίδουν ότι η εταιρεία έχει βρει το αντίδοτο στην ύφεση. Για την χρήση του 2013 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι έκλεισε στα 6 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50% στα 1,1 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί ο Κώστας είναι στην ευχάριστη θέση, σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν εγκρίνουν ούτε πιστωτικές κάρτες, η Altex να δέχεται προτάσεις για χρηματοδότηση. Η διοίκηση πάντως το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της, καθώς τα σχέδια επέκτασης της έχει προγραμματίσει να υλοποιηθούν με ίδια κεφάλαια.
Σε ότι αφορά στην παραγωγή των ενδυμάτων αυτή πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο σε Κίνα, Μπαγκλαντές και σε ένα μικρότερο ποσοστό σε Τουρκία. Μάλιστα στην Κίνα έχει στο μισθολόγιο της 6 υπαλλήλους , οι οποίοι ελέγχουν όλες τις φάσεις της παραγωγής, ενώ για τον ίδιο σκοπό απασχολεί στο Μπαγκλαντές 4 άτομα από τα συνολικά 38 που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας. Αναπόφευκτη ερώτηση, γιατί μία ελληνική εταιρεία να μην ράβει στην Ελλάδα ειδικά όταν το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
«Δεν θα σταθώ σε μία δυσάρεστη εμπειρία που είχαμε με εταιρεία από την Βόρεια Ελλάδα όπου χάσαμε μία προκαταβολή που δώσαμε, όσο σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τον επαγγελματισμό και τις παραγωγικές δυνατότητες των εδώ συνεργατών μας. Είχαμε κάνει στο παρελθόν συνεργασία με μια εταιρεία πλεκτών που επιεικώς μπορώ να πω ότι ήταν κατώτερα των προσδοκιών μας. Παράλληλα δεν υπάρχει ευελιξία και τεχνογνωσία στις νέες τάσεις στον χώρο του ενδύματος. Οι υποδομές και η οργάνωση τους είναι σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη. Σε αυτό τον τομέα δυστυχώς οι Κινέζοι είναι απίστευτα επαγγελματίες. Δεν θα είχαμε πρόβλημα να παράγουμε εδώ ακόμη και με σημαντικά επιπλέον κόστος αρκεί να γνωρίζαμε ότι θα τηρούνταν θέματα ποιότητας και χρόνων. Δεν έχουμε απορρίψει την ελληνική παραγωγή και για αυτό τον λόγο στο νέο μας σήμα, το Republic, που κινείται στην πιο οικονομική αγορά, ένα μέρος της παραγωγής (το 30% των φούτερ) θα γίνεται εδώ».
Για να γυρίσουμε στα ευχάριστα, το Funky Buddha, το οποίο από την επόμενη σαιζόν ενισχύει περαιτέρω και το κομμάτι του γυναικείου ρούχου, έχει καταφέρει και έχει τοποθετηθεί σε 80 σημεία σε Ολλανδία και στην πατρίδα των Zara, την Ισπανία.
Στους άμεσους στόχους είναι η ενίσχυση του τμήματος εξαγωγών καθώς ως επόμενους σταθμούς ο Κώστας βλέπει δύο μεγαλύτερες αγορές, αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας.