Γ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): «Bρισκόμαστε σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με αυτό ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη απόδοση»
- 04/12/2024, 18:23
- SHARE
Το συνέδριο του 2nd Growthfund Summit με θέμα «Οι επενδυτικές συνεργασίες – καταλύτης εθνικής ανάπτυξης» άνοιξε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, ο οποίος παραδέχτηκε πως ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε μεν σαν μνημονιακή υποχρέωση, ωστόσο, σήμερα έχει εξελιχθεί, ενώ πέρασε μια τριετία που λειτούργησε ως μεταρρυθμιστικό ταμείο και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα.
«Γίναμε ο ενεργός μέτοχος σε εταιρείες για να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα, αφήνοντας στην άκρη τον εποπτικό ρόλο, γεγονός που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αποτύπωμα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ φέραμε CEO από την ιδιωτική αγορά και το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης άρχισε να υλοποιείται. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αρκετά το λειτουργικό κόστος και να πενταπλασιαστεί το EBITDA, ενώ την ίδια στιγμή επικεντρωνόμαστε στον πελάτη και στην ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θέλουμε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να είναι μια μοντέρνα εταιρεία παρότι έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 190 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΕΤΑΔ και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στα χρονικά το Κράτος είναι σε θέση να έχει εικόνα της αξίας και της χρήσης 36.000 ακινήτων, εκτιμώντας μάλιστα ότι μέχρι το 2027 θα έχει διπλασιαστεί το ενεργητικό αγγίζοντας τα 2,2 δις ευρώ.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με αυτό ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη απόδοση. Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολλά πράγματα που παρέμεναν στα συρτάρια, όπως για παράδειγμα η υπογραφή για τα 23 αεροδρόμια. Πλέον ανακοινώνονται σημαντικές εξελίξεις για την Καλαμάτα και την ανάπλαση της ΔΕΘ. Έχουμε στρώσει το δρόμο για να προχωρήσουμε».
Ο κ. Δημητριάδης ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχουμε πετύχει ως χώρα τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης, τόνισε ότι εκτός από τους οικονομικούς στόχους που πρέπει να πιάσουμε, το Υπερταμείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα βήματα που γίνονται για την απανθρακοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς, όπως είπε, έχουμε υποχρέωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε.
«Σημειώθηκε μείωση 15% στο δίκτυο εκπομπών άνθρακα σε όλο το οικοσύστημα του Growthfund. Παράλληλα, πετύχαμε αύξηση 27% του δείκτη εμπιστοσύνης από τους πολίτες που έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι κάτι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, δημιουργήσαμε δείκτη ψηφιακού μετασχηματισμού στον οποίο πετύχαμε αύξηση 26% – 41% της διείσδυσης της τεχνολογίας μεταξύ 2022-2023». Στην τελευταία περίπτωση ανέφερε ως παράδειγμα την διώρυγα της Κορίνθου, λέγοντας πως δεν χρειάζεται πια να φτάνεις μέχρι εκεί για να αγοράσεις εισιτήριο, αλλά μπορείς να κάνεις pre-booked payments.
Κατέληξε, πως μέγιστη προτεραιότητα παραμένει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, όπως επίσης τα καλά οικονομικά στοιχεία και η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Είμαστε σε μια φάση μετασχηματισμού. Τέλος του μήνα θα απορροφηθεί και το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, κάτι που μας πάει σε μια καινούρια εποχή ανάπτυξης. Πρώτη Ιανουαρίου ξεκινά η καινούρια εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο θα γίνει η ενοποίηση. Θέλουμε να είμαστε το σύστημα που θα φέρει νέες ξένες επενδύσεις».